ETM 2019

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019 

"Slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, je "GREMO PEŠ"!

Hoja nas sicer resda premika od točke A do B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti. Zaradi vsega tega bomo v septembru slavili hojo." 

Vir: www.tedenmobilnosti.si 

V okviru projekta Občina Črnomelj zdaj že tradicionalno organzira aktivnosti znotraj dogodka Igraj se v mestu. 

Nagovor župana ob Evropskem tednu mobilnosti 2019 

Spoštovane občanke in občani Občine Črnomelj,

Občina Črnomelj letos že 5. organizira aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki kakor vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je »Gremo peš!«, ki nam sporoča, da če so naše ulice polne pločevine je posledično tudi naš zrak onesnažen. Vsak posameznik lahko prispeva k zmanjšanju izpušnih plinov, poleg tega pa še prihrani denar, diha čistejši zrak in naredi veliko za svoje zdravje.

Zatorej vas pozivam, da vsaj enkrat na dan pustite avto doma in se sprehodite do službe, trgovine ali šole. Danes je telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v Evropski uniji. Z vsaj pol ure hoje dnevno lahko v svojem življenju spremenimo veliko in s tem zmanjšamo čezmerno telesno težo, katero ima v Sloveniji skoraj 50 odstotkov žensk in skoraj 70 odstotkov moških.

ETM je odlična priložnost za ozaveščanje vseh nas o izzivih, s katerimi se soočamo za spreminjanje vedenja in za doseganje napredka na področju bolj trajnostnih načinov potovanja.

Pridružite se nam na dogodku »Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila«, ki bo v petek 20.9.2019 na parkirišču pri Črnomaljskem gradu, kjer se boste lahko družili, igrali in se izobraževali.

pdfNAGOVOR ŽUPANA

Plakat

00b program 2019 12.9.2019 1 00b program 2019 12.9.2019 2

 

UTRINKI IZ PREJŠNJIH LET

Vsako leto poskrbimo, da je Evropski teden mobilnosti igriv in zabaven. Tudi letos bo tako! V okviru projekta Evropski teden mobilnosti smo zaprte predele mestnega jedra začasno spremenili v zelena parkirišča, se udeležili poučnih predstav na temo prometa, zdravja, varnosti in strpnosti.

Za izvedbo dogodka se lahko zahvalimo mnogim društvom, organizacijam, posameznikom in podjetjem, ki vsako leto prispevajo k oblikovanju programa.

01 ETM 2018 02 društvo Šola zdravja 04 predstava za otroke 

 

GREMO PEŠ!

1. Vsak dan vsaj enkrat pusti avto doma in se sprehodi do službe, trgovine ali šole

Hoja je za uporabo avtomobila drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 kilometra), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti.

2. Opazuj znake dobrega zdravja in odličnega počutja

Danes je telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v Evropski uniji, saj preveč sedimo in se vozimo z avtomobili. V Sloveniji ima težo, večjo od priporočene, malo manj kot polovica žensk in skoraj 70 odstotkov moških, težave s čezmerno težo imajo tudi otroci. Z vsaj pol ure hoje dnevno v tvojem življenj u bo vse to samo še preteklost.

3. Pridruži se nam in za hojo navduši še svoje najbližje, znance ali sodelavce

Hoja postaja v Sloveniji vse bolj aktualni potovalni način. Vse več občin, podjetij, izobraževalnih in zdravstvenih ustanov namreč postavlja v ospredje ukrepe, s katerimi lahko izboljšamo kakovost življenja. Več o hoji najdete na spletni strani tedenmobilnosti.si.

hoja

OŽIVLJANJE MESTNIH SREDIŠČ

Občina Črnomelj v okviru upravljanja mestnih središč - TCM - preizkusila dogodke, podobne tistim, ki jih nekatera mesta že izvajajo, in jih ohranila. Dogodki Razvajaj se v mestu, Igraj se v mestu in Zabavaj se v mestu Črnomelj popestrijo in mu dajejo življenje. Namen teh prireditev je, da ljudje začutijo utrip in vzdušje mestnega središča, ter da jih z ustrezno promocijo in akcijami ugodnosti pritegnemo k obisku mestnega središča tudi v času, ko ni posebnih dogodkov.

Mestno središče Črnomlja ima velik turistični potencial, je odlična lokacija za dogodke in ima čudovit naravni obvodni prostor, je tudi spomenik lokalnega pomena.

08 Korak s korakom ob Lahinji 11 Plezalna stena Suhi most 1

PREVENTIVNO-VZGOJNE VSEBINA NA TEMO PROMETNE VARNOSTI ZA OTROKE IN ODRASLE

Na prireditvi bodo tudi preventivno-vzgojne vsebine na temo prometne varnosti. Predstavljene bodo na stojnici Policijske postaje Črnomelj. Preizkusili boste lahko »Pijana očala« in ugotovili kako je, če si alkoholiziran. Z virtualnim preizkusom alkoholiziranosti, boste na lastni koži preizkusili kako alkohol deluje na sposobnosti človeka.

BELI ZAJČEK IN PROMETNA KAČA

Igrici »Beli zajček« in »Prometna kača« spodbujata peš hojo in kolesarjenje v šolo, skupinsko vožnjo z avtomobilom ter kombinirano potovanje, kjer se del poti opravi z avtomobilom, del poti pa peš. Glavni cilj obeh iger je ozaveščanje otrok in njihovih staršev o pomenu uporabe okolju prijaznih, varnih in zdravih načinov potovanja v šolo in iz nje. V ozaveščevalni akciji sodelujejo Vrtec Otona Župančiča Črnomelj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj in OŠ Vinica.

Beli zajček vrtčevskim otrokom skozi zgodbico predstavi svoj kožušček, ki je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Vsak otrok nariše svojega sivega zajčka in v kolikor pride v vrtec na trajnostni način, nanj lahko prilepijo beli krogec in s tem očistiti zajčkov kožušček. Gre za poučno pripoved, ki otroke uči trajnostne mobilnosti, vrednote zdravega načina življenja, prometne varnosti in pomembnosti čistega okolja. 

Beli zajček in kača

HOJA TE NAJHITREJE PRIPELJE DO ZDRAVJA, ZATO PARKIRAJ IZVEN MESTNEGA JEDRA IN PRIDI NA PRIREDITEV PEŠ

V času prireditve 20. septembra 2019 bo največje parkirišče pri črnomaljskem gradu zaprto. Vabimo vas, da na prireditev pridete peš ali s kolesom ter k temu prispevate k svojemu počutju in zdravju. V kolikor prihajate z avtomobilom lahko parkirate na brezplačnih parkirnih mestih v PC Majer in se do lokacije prireditve sprehodite.

majer 00 Nova parkirišča izven mestnega jedra

SPREHOD ZA SPOMIN DOMA STAREJŠIH OBČANOV ČRNOMELJ

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti Dom starejših občanov Črnomelj skupaj s Hišo sadežev družbe organizira Sprehod za spomin, ki bo v sredo 18.9.2019 ob 16.30. Sprehoda se bodo udeležili stanovalci, njihovi svojci, zaposleni in njihovi družinski člani ter seveda vsi prostovoljci. Vljudno ste vabljeni tudi vsi ostali občani Občine Črnomelj.
S sprehodom se obeleži svetovni dan Alzheimerjeve bolezni.

Lepo vabljeni.

SPOMIN pohod

TEČAJ VARNE VOŽNJE S KOLESI – NAPOVED

Vsako leto Občina Črnomelj v soorganizaciji Kolesarskega kluba Črnomelj in Policijske postaje Črnomelj organizira voden tečaj varne vožnje s kolesi. Tečaj je brezplačen in namenjen vsem, ki se želijo naučiti varnega kolesarjenja v našem mestu. Vode tečaj se bo izvedel 20. septembra 2019 ob 16.30 uri, zbor bo na parkirišču pri Črnomaljskem gradu. 

Vabljeni! 

 HIŠA SADEŽI DRUŽBE ČRNOMELJ IN MARTINA IPŠA

Hiša Sadeži družbe Črnomelj obeležuje 5 letnico delovanja in bodo v ta namen v grajskem atriju izvedli prireditev s stand up komičarko Martino Ipša.

Martina Ipša je stand up komičarka, ki je več kot le to. V polju humorja in odrskega ustvarjanja se uspešno predstavlja kot avtorica, scenaristka in igralka. Je ena izmed tistih, ki so slovensko stand up komedijo odvijali iz povojev. V svojih stand up nastopih vse od začetka stavi na drznost in izvirnost in zaradi svojega pristnega in nevsiljivega humorja ostaja priljubljena pri občinstvih najrazličnejših profilov. S svojimi nastopi vedno znova preseneča in navdušuje, saj je ni teme, ki se je ne bi lotila spretno in silno smešno. 

Ker verjame, da se je treba prvo treba znati pošaliti iz sebe, da si potem pridobiš pravico komentirati druge, se zna dobro ponorčevati iz sebe. S svojim nastopom dregne v srž problema, ga zavije v celofan humorja in gledalcu poda kot šopek najlepših vrtnic.

Prireditev bo v petek 20.9.2019 ob 16.00 v grajskem atriju.

Lepo vabljeni!

HSD logo 01 Martina20Ipa2001

 

PARK(IRIŠČNA) TELOVADNICA IN TEATER S KULTURNIM PROGRAMOM

PARK(iriščna) telovadnica

Ob 7.30 ste vabljeni mladi in malo manj mladi na parkirišče pri Črnomaljskem gradu kjer se bodo v okviru PARK(iriščne) telovadnice predstavili Šola zdravja s programom Vedno mladi – telovadimo radi ter v popoldanskem času Nacionalni inštitut za javno zdravje s programom Svit in Zdravstveni dom Črnomelj.

PARK(iriščni) teater

Dopoldan, ob 10.00, si lahko ogledate otroško predstavo JAKA V PROMETU. Jaka je sicer priden, vendar neveden prvošolček v prometu. Med hojo je zagledan v svoj prenosni telefon, zaradi česar se spotakne in zaleti v policistko. Ta ga na zabaven način pouči o prav vseh osnovnih pravilih pešca v prometu.

Popoldan, ob 17.00, pa vas bo začaral čarovnik Sam Sebastian, s svojo čarovniško predstavo CIRKUS HOKUS POKUS. Interaktivna čarovniška predstava za otroke skozi potovanje po čarobnem domišljijskem svetu, polnem neverjetnih čarovnij in smešnih komičnih zapletov, premišljeno spodbuja otrokovo aktivno opazovanje in odzivanje, domišljijo, sodelovanje, logično kognitivno razmišljanje in javno nastopanje.

V nadaljevanju pa bomo za vas pripravili pester kulturni program.

V mestnem jedru bo vsekakor veselo in zabavno, zato lepo vabljeni.

V primeru dežja bosta predstavi v Kulturnem domu Črnomelj.

Foto: Šola zdravja, Čarovnik Sam Sebastian, Gledališče Makarenko

#mobilityweek
#Gledališče Makarenko
#Sam Sebastian

 71937421 2466097963610166 3298513649009688576 n 70176912 2466097956943500 2932424629702098944 n

SPOROČILO ZA JAVNOST PO DOGODKU: Evropski teden mobilnosti v Črnomlju: Parkirišče pred črnomaljskim gradom za en dan postalo izobraževalno zabavišče

Sobota, 21. september - Dogodki v sklopu Evropskega tedna mobilnosti so se odvijali skozi celoten mesec in se zaokrožili s celodnevnim dogodkom Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila v petek, 20.9.2019. Parkirišče in ulica v starem mestnem jedru Črnomlja so takrat za en dan postali zeleno igrišče in prostor za druženje - PARK(iriščna) TELOVADNICA, PARK(iriščni) TEATER, PARK(iriščni) BAZAR in PARK(iriščno) ZABAVIŠČE. Skozi ves dan je prireditev obiskalo nekaj več kot 1000 ljudi.

V jutranjih urah se je odvila že 2021 vaja, ki jo je izvedlo društvo Šola zdravja, kjer so se udeleženci dodobra razgibali in pripravili na pestre nadaljnje aktivnosti. Sledila je otroška predstava »Jaka v prometu«, ki je navdušila približno 620 otrok iz več šol in vrtca. Za aktivno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti so bile šole in vrtec nagrajeni s kolesi za izvajanje kolesarskih izpitov in družabnimi igrami. Slednje so dobili OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Milke Šobar Nataše, OŠ Vinica in Vrtec Otona Župančiča Črnomelj. Zbrane je v dopoldanskem času nagovorila tudi direktorica občinske uprave Občine Črnomelj Danijela Nedič Orešič.

V popoldanskem času pa so potekale različne aktivnosti v sklopu izobraževalnih in prodajnih stojnic – PARK(iriščni) BAZAR, na katerem so se predstavili domači rokodelci, pridelovalci različnih prehrambnih izdelkov in Center za krepitev zdravja. Otroci so se razveselili različnih animacijskih aktivnosti, v sklopu katerih so imeli prometno delavnico in preizkusili svoje znanje na električnih avtomobilčkih. Obiskal jih je tudi čarovnik Sam Sebastian, posladkali pa so se lahko na stojnici s palačinkami. Starejši in mlajši so lahko vsak zase našli veliko kotičkov, kjer so se lahko izobraževali o pomenu hoje in kolesarjenja za naše zdravje, pomenu gibanja, plezanja, varnosti v prometu, čistih rok ter vplivu alkohola na telo in razum s pijanimi očali. V spremstvu Policijske postaje Črnomelj in Kolesarskega društva Črnomelj so se zainteresirani lahko udeležili tudi tečaja varne vožnje s kolesi po mestu in obvoznici. Krajinski park Kolpa pa je vsem obiskovalcem predstavil in omogočil še testno vožnjo z električnimi kolesi.

V grajskem atriju je Hiša Sadeži družbe Črnomelj v sklopu dogajanja obeležila 5. letnico svojega delovanja in predstavila diskriminacijo na drugačen način s komičarko Martino Ipša. Prireditev na parkirišču pa se je v večernih urah preobrazila v PARK(iriščno) ZABAVIŠČE, kjer so nastopili Andrejeva druščina in Preloški muzikantje.

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti v občini Črnomelj se je veliko občank in občanov odločilo parkirati v Poslovni coni Majer in se na prireditev sprehodilo peš. Dogodek se je odvijal v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2019, Projekta upravljanja mestnih središč in mednarodnega projekta Snapshots from the borders. Osrednji cilji je spodbujanje trajnostne mobilnosti, obuditev mestnega jedra in širjenje informacij o spodbujanju oblikovanja ustreznih politik na lokalni, nacionalni in evropski ravni za rešitve migracij.

Za pomoč pri organizaciji se Občina Črnomelj zahvaljuje JP Komunala Črnomelj, PGD Adlešiči, JSKD -OI Črnomelj, Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Združenju šoferjev in avtomehanikov Bela krajina, MPOV Vinica pa za sponzorstvo pri prevozu otrok na otroško predstavo.

DSC 0222

Za uspešno prireditvijo stoji tudi uspešna delovna sila, ki so jo pri dogodku Igraj se v mestu poganjali Anita Jamšek, Božidar Brajkovič in Kristina Zajc (od leve proti desni).

DSC 0159  DSC 0159     DSC 0159 

DSC 0159

 DSC 0131 2  DSC 0131 2  DSC 0131 2

ZAHVALA

Zahvala za uspeh prireditve Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila gre vsem sodelujočim organizacijam, ki so kakorkoli prispevale k izvedbi dogodka: JSKD-ju, OI Črnomelj, Centru šolskih in obšolskih dejavnosti, Sabini Stopar, Domu starejših občanov Črnomelj, Hiši Sadeži družbe Črnomelj, Policijski postaji Črnomelj, Klubu belokranjskih študentov, ZIK-u Črnomelj, Zdravstvenemu domu Črnomelj, Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Fotoklubu Črnomelj, Šoli zdravja – skupina Črnomelj, Kolesarskemu klubu Črnomelj, Planinskemu društvu Črnomelj – Sekcija za športno plezanje, Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Združenju šoferjev in avtomehanikov Bela krajina, Društvu prijateljev mladine Črnomelj, Javnemu zavodu Krajinski park Kolpa, Javnemu zavodu RIC Bela krajina, gledališču Makarenko, Malim voznikom, čarovniku Sam Sebastianu, L-Športu d.o.o., Tatjani Flajnik, Jožici Bregar, Luki Kužniku, Damjanu Mikložiču, Ekološki kmetiji Špehar, Izidorju Grabrijanu, Medeni butik BIBI, Greti Kralj, Anji Matkovič, Vesni Šprogar, Jasmini Skoliber, Mihaeli Štukelj, Mihelci Adlešič, Sonji Škof, KUD Črnart, Čebelarstvu Muller, Andrejevi druščini, Preloškim muzikantom, KS Petrova vas, JP Komunala Črnomelj in PGD Adlešiči.

Posebna zahvala gre vsem otrokom in njihovim mentorjem Vrtca Otona Župančič Črnomelj, OŠ Mirana Jarca, OŠ Vinica in OŠ Milke Šobar-Nataše, saj so v Evropskem tednu mobilnosti vsak dan izvajali posebne aktivnosti s področja prometne varnosti in trajnostne mobilnosti ter s tem prispevali k čistejšemu okolju ter MPOV Vinica pa za sponzorstvo pri prevozu otrok na otroško predstavo.

Zahvaljujemo se tudi vsem vam, ki ste se prireditve udeležili in se pridružili sloganu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti »GREMO PEŠ!«.

#mobilityweek

 

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.