ETM 2019

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019 

"Slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, je "GREMO PEŠ"!

Hoja nas sicer resda premika od točke A do B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti. Zaradi vsega tega bomo v septembru slavili hojo." 

Vir: www.tedenmobilnosti.si 

V okviru projekta Občina Črnomelj zdaj že tradicionalno organzira aktivnosti znotraj dogodka Igraj se v mestu. 

Nagovor župana ob Evropskem tednu mobilnosti 2019 

Spoštovane občanke in občani Občine Črnomelj,

Občina Črnomelj letos že 5. organizira aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki kakor vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je »Gremo peš!«, ki nam sporoča, da če so naše ulice polne pločevine je posledično tudi naš zrak onesnažen. Vsak posameznik lahko prispeva k zmanjšanju izpušnih plinov, poleg tega pa še prihrani denar, diha čistejši zrak in naredi veliko za svoje zdravje.

Zatorej vas pozivam, da vsaj enkrat na dan pustite avto doma in se sprehodite do službe, trgovine ali šole. Danes je telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v Evropski uniji. Z vsaj pol ure hoje dnevno lahko v svojem življenju spremenimo veliko in s tem zmanjšamo čezmerno telesno težo, katero ima v Sloveniji skoraj 50 odstotkov žensk in skoraj 70 odstotkov moških.

ETM je odlična priložnost za ozaveščanje vseh nas o izzivih, s katerimi se soočamo za spreminjanje vedenja in za doseganje napredka na področju bolj trajnostnih načinov potovanja.

Pridružite se nam na dogodku »Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila«, ki bo v petek 20.9.2019 na parkirišču pri Črnomaljskem gradu, kjer se boste lahko družili, igrali in se izobraževali.

pdfNAGOVOR ŽUPANA

Plakat

00b program 2019 12.9.2019 1 00b program 2019 12.9.2019 2

 

UTRINKI IZ PREJŠNJIH LET

Vsako leto poskrbimo, da je Evropski teden mobilnosti igriv in zabaven. Tudi letos bo tako! V okviru projekta Evropski teden mobilnosti smo zaprte predele mestnega jedra začasno spremenili v zelena parkirišča, se udeležili poučnih predstav na temo prometa, zdravja, varnosti in strpnosti.

Za izvedbo dogodka se lahko zahvalimo mnogim društvom, organizacijam, posameznikom in podjetjem, ki vsako leto prispevajo k oblikovanju programa.

01 ETM 2018 02 društvo Šola zdravja 04 predstava za otroke 

 

GREMO PEŠ!

1. Vsak dan vsaj enkrat pusti avto doma in se sprehodi do službe, trgovine ali šole

Hoja je za uporabo avtomobila drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 kilometra), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti.

2. Opazuj znake dobrega zdravja in odličnega počutja

Danes je telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v Evropski uniji, saj preveč sedimo in se vozimo z avtomobili. V Sloveniji ima težo, večjo od priporočene, malo manj kot polovica žensk in skoraj 70 odstotkov moških, težave s čezmerno težo imajo tudi otroci. Z vsaj pol ure hoje dnevno v tvojem življenj u bo vse to samo še preteklost.

3. Pridruži se nam in za hojo navduši še svoje najbližje, znance ali sodelavce

Hoja postaja v Sloveniji vse bolj aktualni potovalni način. Vse več občin, podjetij, izobraževalnih in zdravstvenih ustanov namreč postavlja v ospredje ukrepe, s katerimi lahko izboljšamo kakovost življenja. Več o hoji najdete na spletni strani tedenmobilnosti.si.

hoja

OŽIVLJANJE MESTNIH SREDIŠČ

Občina Črnomelj v okviru upravljanja mestnih središč - TCM - preizkusila dogodke, podobne tistim, ki jih nekatera mesta že izvajajo, in jih ohranila. Dogodki Razvajaj se v mestu, Igraj se v mestu in Zabavaj se v mestu Črnomelj popestrijo in mu dajejo življenje. Namen teh prireditev je, da ljudje začutijo utrip in vzdušje mestnega središča, ter da jih z ustrezno promocijo in akcijami ugodnosti pritegnemo k obisku mestnega središča tudi v času, ko ni posebnih dogodkov.

Mestno središče Črnomlja ima velik turistični potencial, je odlična lokacija za dogodke in ima čudovit naravni obvodni prostor, je tudi spomenik lokalnega pomena.

08 Korak s korakom ob Lahinji 11 Plezalna stena Suhi most 1

PREVENTIVNO-VZGOJNE VSEBINA NA TEMO PROMETNE VARNOSTI ZA OTROKE IN ODRASLE

Na prireditvi bodo tudi preventivno-vzgojne vsebine na temo prometne varnosti. Predstavljene bodo na stojnici Policijske postaje Črnomelj. Preizkusili boste lahko »Pijana očala« in ugotovili kako je, če si alkoholiziran. Z virtualnim preizkusom alkoholiziranosti, boste na lastni koži preizkusili kako alkohol deluje na sposobnosti človeka.

BELI ZAJČEK IN PROMETNA KAČA

Igrici »Beli zajček« in »Prometna kača« spodbujata peš hojo in kolesarjenje v šolo, skupinsko vožnjo z avtomobilom ter kombinirano potovanje, kjer se del poti opravi z avtomobilom, del poti pa peš. Glavni cilj obeh iger je ozaveščanje otrok in njihovih staršev o pomenu uporabe okolju prijaznih, varnih in zdravih načinov potovanja v šolo in iz nje. V ozaveščevalni akciji sodelujejo Vrtec Otona Župančiča Črnomelj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj in OŠ Vinica.

Beli zajček vrtčevskim otrokom skozi zgodbico predstavi svoj kožušček, ki je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Vsak otrok nariše svojega sivega zajčka in v kolikor pride v vrtec na trajnostni način, nanj lahko prilepijo beli krogec in s tem očistiti zajčkov kožušček. Gre za poučno pripoved, ki otroke uči trajnostne mobilnosti, vrednote zdravega načina življenja, prometne varnosti in pomembnosti čistega okolja. 

Beli zajček in kača

HOJA TE NAJHITREJE PRIPELJE DO ZDRAVJA, ZATO PARKIRAJ IZVEN MESTNEGA JEDRA IN PRIDI NA PRIREDITEV PEŠ

V času prireditve 20. septembra 2019 bo največje parkirišče pri črnomaljskem gradu zaprto. Vabimo vas, da na prireditev pridete peš ali s kolesom ter k temu prispevate k svojemu počutju in zdravju. V kolikor prihajate z avtomobilom lahko parkirate na brezplačnih parkirnih mestih v PC Majer in se do lokacije prireditve sprehodite.

majer 00 Nova parkirišča izven mestnega jedra

 

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.