INFORMACIJA ZA JAVNOST - odziv na zapise Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini

  • 18 November 2016 |

Poskrbimo za varnost občanov, ne za strah pred begunci

Zavračamo stalno širjenje strahu Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, predsednice Občinskega odbora SDS Črnomelj in črnomaljske svetnice SDS Maje Kocjan, ki v svoji peticiji podaja zavajajoče podatke o brezposelnosti na območju občine Črnomelj.

Da ponovimo, samo v primeru, če bi na meje v naši občini prišlo večje število beguncev, bi se aktiviral sprejemno registracijski center, kjer bi lahko policija opravila postopke legitimacije in registracije oseb ter jih nato vrnila nazaj v Republiko Hrvaško ali premestila v Center za tujce v Postojno, prosilce za mednarodno zaščito pa v Azilni dom v Ljubljano oziroma njegove izpostave. Po zagotovilih Ministrstva za notranje zadeve bi bili posamezniki v sprejemno registracijskem centru najdlje do 72 ur.

Nikoli ni bilo govora o nobenem nastanitvenem centru, da bi begunci ostali. Gre samo za začasen objekt zaprtega tipa v upravljanju policije, kjer bi v primeru večjega števila oseb, ki bi prišle do meje in jih ne bi bilo moč obravnavati na obstoječih policijskih postajah, le-te pod nadzorom legitimirali in izpeljali ustrezne postopke za takojšnjo vrnitev oziroma ustrezno premestitev. S tem bi preprečili prosto gibanje ilegalnih migrantov po naši občini in tako zagotovili predvsem varnost občanov.

Glede na to, da je omenjena civilna iniciativa v vsebino peticije vključila strah pred gospodarsko škodo in ob tem navajala neresnične podatke o trenutnem stanju, smo dolžni javnosti posredovati realne podatke o brezposelnosti na območju občine Črnomelj:

- brezposelnost od januarja letos ves čas upada in je po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje ter Statističnega urada RS v avgustu znaša 17,8 % ali 1189 oseb,

- v občini Črnomelj je v letu 2015 poslovalo 257 gospodarskih družb in 378 samostojnih podjetnikov, ki so skupaj so zaposlovali 1.653,24[1] ljudi kar je za slabih 5% več kot leta 2014.

Večja družba, ki deluje in zaposluje na območju občine Črnomelj, je družba Akrapovič, d.d., ki sicer nima sedeža v občini Črnomelj, vendar je največji zaposlovalec na našem območju. Med večjimi zaposlovalci so še Adria Dom, proizvodnja mobilnih domov, d.o.o., Kanižarica in poslovna enota Proizvodnja Črnomelj družbe Livar, proizvodnja in obdelava ulitkov, d.d.

 

Županja

Mojca Čemas Stjepanovič

 

pdfINFORMACIJA ZA JAVNOST


[1] Število predstavlja povprečno število zaposlenih na podlagi opravljenih delovnih ur v obračunskem obdobju

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.