INFORMACIJA ZA JAVNOST - Obnovljeni vrtovi pod MMZ Črnomelj

pdfINFORMACIJA ZA JAVNOST

Ponedeljek, 12. november – Pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj je potekalo odprtje obnovljenih vrtov. Prisotnim je projekt predstavila županja Mojca Čemas Stjepanovič, akademski kipar Jožef Vrščaj pa je predstavil umetniško skulpturo imenovano »Živko«. Kulturni program, ki ga je povezoval Jaka Birkelbach, je z recitacijo popestrila Mimica Plesec iz VDC Črnomelj. Novo pridobitev mesta Črnomelj so poleg županje uradno predali namenu še Janez Weiss kot predstavnik MMZ Črnomelj ter Golobič Terezija in Marija Kolbezen kot prebivalki mestnega jedra.

Leta 2016 je v sklopu urejanja obvodne poti oz. priprave PZI dokumentacije za ureditev obvodne poti podjetje Atelje Ostan Pavlin d.o.o. pripravilo rešitve tudi za ureditev zemljišča pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj, za območje vrtičkov. Ideja projekta ureditve je bila, da se na muzejskih vrtovih, kot dopolnitev muzejski zbirki, vzgaja stare kulture, ki so značilne za posamezna pretekla obdobja.

Pri pripravi projektne dokumentacije je bilo potrebno sodelovati z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, z OE Novo mesto, ki je pri obnovi opornih zidov pogojeval gradnjo opornih zidov v videzu suhozida. Ker se vrtovi nahajajo tudi na območju arheološkega najdišča mestno jedro, je bilo ob gradnji oz. izvedbi zemeljskih del potrebno zagotavljati še arheološki nadzor. Iz tega razloga se je Občina Črnomelj prijavila na razpis za sofinanciranje predhodnih arheoloških raziskav na območju naselbinske ali vrtnoarhitekturne dediščine Ministrstva za kulturo in prejela 100% sofinanciranje, kar pomeni 4.396,00 EUR. Ob izvedbi gradnje se je ugotovilo, da gre za nasutje in zato arheoloških plasti tukaj ni bilo, izvajal se je zgolj arheološki nadzor ob gradnji oz. poseganjih v tla. Za arheološki del izvedbe del je poskrbelo podjetje Arhos d.o.o. iz Brežic.

Za obnovo zidov je bilo pridobljeno tudi gradbeno dovoljene za nezahtevni objekt. Gradnjo je v letošnjem letu izvajalo podjetje GMV gradnja d.o.o. iz Črnomlja. Vrednost obnove je okrog 27.500,00 EUR, financirana pa je bila v celoti iz občinskega proračuna. Pri gradnji je bil delno uporabljen obstoječi kamen, delno pa je grajeno z novim. Oporni zidovi so skladno in kakovostno izvedeni, zato so tudi lep element odprtega obvodnega prostora.

Občina Črnomelj preverja variante za oživitev vrtov s primerno vsebino, in sicer z možnostjo projekta iz programa za izbor projektov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Dolenjska in Bela krajina 2016 – sofinancirano iz  Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Vzporedno urejamo tudi obvodno pot. Vizija je, da mesto Črnomelj dobi kakovostne peš površine, kjer se lahko zadržujejo sprehajalci. Te so ravno v mestnem središču ob dveh rekah, Lahinji in Dobličici. V Črnomlju je veliko sprehajalcev na obvoznici, zato jim z urejanjem obvodne poti in obvodnega prostora mestnega jedra želimo omogočiti, da svoj prosti čas preživijo v lepem in mirnem prostoru.

Obvodno pot želimo opremiti tudi z vidika umetnosti, zato smo izrabili prazen betonski podstavek ob zavoju poti na Majer in nanj postavili umetniško skulpturo domačega akademskega kiparja Jožefa Vrščaja, ki jo je avtor poimenoval »Živko«.

Video z dogodka si lahko ogledate na povezavi: https://www.facebook.com/obcina.crnomelj/videos/262168497983829/?notif_id=1542032557917823&notif_t=page_post_reaction

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.