INFORMACIJA ZA JAVNOST - V Gornjem Suhorju pri Vinici obeležen prvi dan dan slovensko-britanskega prijateljstva

V Gornjem Suhorju pri Vinici je župan Andrej Kavšek v torek, 14. maja 2019, sprejel visoka gosta njegovo kraljevo visokost princa Edwarda, grofa Wesseškega in njegovo ekscelenco predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Slednja sta razglasila prvi »Dan slovensko-britanskega prijateljstva" med državama, z željo, da bi ta dan postal tradicionalen.

V Gornjem Suhorju pri Vinici smo lani odkrili spominsko ploščo 31. marca 1945 strmoglavljenemu zavezniškemu bombniku B 24 Liberator VI in njegovi devetčlanski britanski posadki, od katere so štirje, ki so odskočili s padalom, preživeli. Tako je Gornji Suhor pri Vinici s spominskim obeležjem postal kraj slovensko-britanskega prijateljstva.

Župan je toplo sprejel visoka gosta in se v nagovoru zahvalil za obisk ter izrazil počaščenost, da v občini gostimo tovrsten dogodek. Princa je povabil, da obišče Belo krajino še kdaj, hkrati pa se je iskreno zahvalil tudi vaščanom, ki so kakor tedaj ponesrečencem, zdaj pomagali pri organizaciji dogodka.

Njegova kraljeva visokost princ Edward, grof Wesseški je bil navdušen nad sprejemom v Gornjem Suhorju pri Vinici in nad samim dogodkom. Poudaril je: »Danes je pomemben dan, ko se zavedamo, kaj nas je povezovalo v preteklosti, kaj nas v sedanjosti in kaj nas bo v prihodnosti.« Zahvalil se je tudi slovenskim oblastem, da so za obeležitev dneva prijateljstva izbrale Gornji Suhor pri Vinici.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je izpostavil, da brez zaveznikov in njihovega boja na evropskem vzhodu in zahodu kot tudi Mediteranu, naš boj ne bi preživel. Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je prebrala del pisma nečaka enega od ponesrečenih letalcev, Gill Wraight, ki že več kot 10 let z možem živi v Beli krajini, pa je prebrala pesem v slovenskem in angleškem jeziku.

V kulturnem programu so nastopili še pevski zbor iz dragatuške osnovne šole ter člani Folklorne skupine Dragatuš, program pa je povezoval Tadej Fink.

FOTO: Tomislav Urh

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.