Občina Črnomelj ob kulturnem prazniku tokrat virtualno

  • 06 Februar 2021 |

Petek, 5. februar – Osrednja prireditev Občine Črnomelj ob slovenskem kulturnem prazniku je tokrat potekala virtualno, a zato nič manj slovesno. Podeljena so bila Župančičeva priznanja za leto 2020 – Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj je prejela Župančičevo plaketo, KUD Dobreč Dragatuš pa Župančičevo diplomo. E-prireditev je bila premierno predvajana v petek, 5. 2. 2021 ob 20.00 na YouTube kanalu občine Črnomelj in TV programu Vaš kanal, organiziral pa jo je ZIK Črnomelj. 

Uvodna beseda je pripadla Andreju Kavšku, županu občine Črnomelj, slavnostna govornica na prireditvi pa je bila mag. Marjetka Balkovec Debevec, Črnomaljka in kustosinja v Slovenskem šolskem muzeju. Slednja je spomnila na pomen kulture in kulturnih spomenikov.

Kot običajno ob slovenskem prazniku kulture Občina Črnomelj v okviru prireditve podeljuje tudi najvišja priznanja na področju kulture, in sicer Župančičevo plaketo za dolgoletno življenjsko uspešno in predano delovanje na področju kulturnih dejavnosti ter Župančičeve diplome za izredno pomembne enkratne dosežke in uspehe na področju kulture v preteklem letu ali za večletno udejstvovanje na področju kulture v lokalni skupnosti. Takoimenovana kulturna priznanja so poimenovana po belokranjskem rojaku Otonu Župančiču, enemu največjih slovenskih književnikov, rojenemu v Vinici.

Župančičevo plaketo za leto 2020 je prejela Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj za dolgoletno prizadevno, ustvarjalno in zelo uspešno delo na področju kulture v okviru šolskih dejavnosti, aktivnosti lokalnega okolja in širše, Župančičevo diplomo pa KUD Dobreč za izjemno uspešno izvedbo prve tamburaške opere na svetu.

E-prireditev je bila namenjena Prešernovi Zdravljici, ki v sebi nosi pomembna sporočila, ki so aktualna tudi danes oziroma so kar večna. Recitacijo vseh kitic so preko programa prireditve izvedli Andrej Kavšek, Marko Simčič, Daša Planinc, Marjetka Balkovec Debevec in predstavniki kulturnih društev Občine Črnomelj. Dve kitici pa so na nekoliko drugačen način predstavili pianist Blaž Pavlakovič in plesalec Jakob Kavšek ter pevka Martina Mravinec z bas kitaristom Domnom Bohtetom.

E-prireditev si lahko ponovno ogledate na YouTube kanalu Občine Črnomelj na TEJ POVEZAVI.

Občina Črnomelj februarja obeležuje tudi praznik občine, zato se bo preko celotnega meseca zvrstilo še kar nekaj spletnih dogodkov. Vabljeni k ogledu pestrega programa ob kulturnem in občinskem prazniku na TEJ POVEZAVI.

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.