POJASNILO – PRENOVA GRBA IN ZASTAVE

  • 01 Maj 2021 |

Spoštovane občanke in občani,

zaradi nekaterih odzivov na spremembo grba in zastave objavljamo pojasnilo prenove.

Mesto in občina Črnomelj sta čez čas uporabljala vrsto različic grba, tako na pečatih kot na zastavah in drugih simbolih. Grb se je torej vedno in vseskozi spreminjal, a ohranjal temeljne heraldične prvine (črno polje, rdeči stolp).

Prenova grba Občine Črnomelj je posledica zahtev heraldične stroke v Sloveniji, in ne zgolj želje, da se grb modernizira. Vrsta slovenskih mest je grbe že modernizirala; bližnja Metlika že leta 2005.

Zavedamo se vsega, kar prenova potegne za seboj, zato bo sprememba potekala postopoma in ne naenkrat.

Ravno zaradi takšnih vprašanj je odlok v javni obravnavi do 11. 5. 2021 do 12. ure. Pozivamo vse, ki imate kakršnokoli vprašanje ali predlog za izboljšave za jasnejši odlok, da nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., da bomo skupaj rešili vse nejasnosti v zvezi s spremembami.

Še enkrat zavedamo se vsega, kar sprememba prinese s seboj, ravno zato smo toliko časa tudi odlašali s spremembami, ki jih je zahtevala heraldična stroka. 770 let prve omembe trške avtonomije Črnomlja smo videli kot smiselno priložnost, da ta korak spremembe, ki bi jo enkrat morali narediti, tudi izpeljemo.

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.