V prepletu sodobnosti s tradicijo

  • 28 December 2016 |

V prepletu sodobnosti s tradicijoČetrtek, 22. 12. 2016 – Ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga obeležujemo 26. decembra, je v Kulturnem domu Črnomelj potekala osrednja občinska proslava. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Samer Khalil, svetnik v Državnem svetu Republike Slovenije in podžupan Občine Črnomelj.

V kulturnem programu prireditve z naslovom »V prepletu sodobnosti s tradicijo« so nastopili dijaki in dijakinje Srednje šole Črnomelj ter učenci in učenke Osnovne šole Milke Šobar Nataše Črnomelj. Prisotne je uvodoma pozdravila ravnateljica Srednje šole Črnomelj Elizabeta Prus, slavnostni govornik pa je bil  Samer Khalil, svetnik v Državnem svetu Republike Slovenije in podžupan Občine Črnomelj.

Prostovoljci pri županji

  • 22 December 2016 |

Prostovoljci pri županjiČetrtek, 22. 12. 2016 – 5. december je v koledarju zapisan kot mednarodni dan prostovoljstva. Čeprav nekoliko kasneje, je županja Mojca Čemas Stjepanovič v sejni sobi Občine Črnomelj ob tej priložnosti sprejela predstavnike nekaterih prostovoljnih in dobrodelnih organizacij, ki delujejo na območju občine Črnomelj in puščajo vidno sled prostovoljstva.

Srečanja so se udeležili predstavniki Rdečega križa Črnomelj, Župnijske Karitas Črnomelj, Društva Prijateljev mladine Črnomelj, Hiše Sadeži družbe Črnomelj in Društva Sožitje Bela krajina. Ob koncu leta so predstavili delovanje za preteklo leto in načrte za naprej. Županja jim je čestitala ob minulem dnevu prostovoljstva, se jim zahvalila za njihovo pomoč ter jim zaželela obilo zagona in motivacije za nadaljnje delo tudi v letu 2017.

Betlehemska luč gori tudi na Občini Črnomelj

  • 21 December 2016 |

Betlehemska luč gori tudi na Občini ČrnomeljTorek, 20. 12. 2016 – Pred prihajajočimi prazniki so črnomaljski skavti obiskali županjo Mojco Čemas Stjepanovič in ji v dar izročili Luč miru iz Betlehema.

Luč miru iz Betlehema je dobrodelna akcija, ki poteka v Sloveniji že 26 let. Plamen Luči oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Sporočilo betlehemske luči so črnomaljski skavti prenesli tudi županji ter ji izročili svečo miru. Županja se jim je iskreno zahvalila in jim zaželela prijetne praznične dni ter obilo vsega dobrega v letu 2017.

Za izvedbo predlaganega referenduma ni pravne podlage

  • 16 December 2016 |

Za izvedbo predlaganega referenduma ni pravne podlagePetek, 16. 12. 2016 – Na novinarski konferenci je županja Mojca Čemas Stjepanovič podala stališče glede pobude Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini »Pobuda za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj«, in sicer da za izvedbo predlaganega referenduma ni pravne podlage.

Po proučitvi »Pobude za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj«, ki smo jo s strani Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini prejeli dne 7.12.2016, »Pobude za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj – dopolnitev podpisov«, ki smo jo prejeli dne 9.12.2016 in »Pobude za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj – popravek«, ki smo jo prejeli dne 12.12.2016, županja Občine Črnomelj podaja stališče glede navedene zadeve, in sicer da za izvedbo predlaganega referenduma ni pravne podlage, saj je sprejeti sklep po svoji naravi informacija in ne predstavlja sprejema splošnega akta občine ali njegove posamezne določbe, o kateri bi bil možen predlagani referendum. Prav tako po vsebini ne gre za tematiko iz pristojnosti občine.

Referendumska pobuda Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini se nanaša na 7. točko sprejetega sklepa Občinskega sveta Občine Črnomelj s 16. redne seje z dne 24.11.2016, ki se glasi:

»Glede na izkušnje obvladovanja migrantskega toka konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta, ki je zajel nekatera okolja, pa Občinski svet občine Črnomelj ocenjuje, da v kolikor do povečanega pretoka migrantov dejansko pride tudi na območju občine Črnomelj, je vsekakor  nujno imeti te osebe čim prej pod nadzorom policije in na enem mestu, saj bi se v nasprotnem primeru lahko nenadzorovano gibali po območju občine Črnomelj in s tem lahko ogrožali varnost prebivalcev občine Črnomelj ali povzročali škodo. Enak sklep je sprejel tudi Varnostni sosvet  občine Črnomelj na seji 27.10.2016.«

pdfIZJAVA - NOVINARSKA KONFERENCA z dne 16.12.2016

 

Daša Bahor na sprejemu pri županji

  • 08 December 2016 |

Daša Bahor na sprejemu pri županjiČetrtek, 8. 12. 2016 – Po nedavnem uspehu Daše Bahor, učenke OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, ki je na mednarodnem natečaju Svetovne poštne zveze za najlepše pismo osvojila 3. Mesto, je županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič nadarjeno učenko povabila na sprejem, da ji tudi osebno čestita ob izjemnem uspehu.

Daša, ki se je sprejema udeležila skupaj s starši ter mentorico Natašo Podhostnik, učiteljico slovenščine na OŠ Dragatuš, je med skoraj milijon pismi iz 64 držav napisala enega najlepših pisem na temo v kakšnem svetu bodo živeli leta 2047. Županja ji je za dosežen uspeh čestitala, ji izročila skromno darilo ter ji zaželela vse dobro tudi v prihodnje.

Nova knjiga o Otonu Župančiču

  • 08 December 2016 |

Nova knjiga o Otonu ŽupančičuSreda, 7. 12. 2016 – V Domu krajanov Vinica je potekala predstavitev monografije avtorja Janeza Mušiča z naslovom »Oton Župančič – ljudski umetnik«, ki jo je Založba Mladika ob finančni podpori Občine Črnomelj izdala ob peti obletnici avtorjeve smrti.

Monografijo je v pogovoru s Tadejem Finkom predstavil direktor založbe Primož Mušič. Prisotne je pozdravila tudi županja Mojca Čemas Stjepanovič, v kulturnem programu pa so nastopili učenci OŠ Vinica, Mladinska folklorna skupina Dragatuš, najboljši deklamator Župančičeve frulice 2016 Jan Škof ter Daša Bahor, učenka OŠ Dragatuš, ki je za zaključek prebrala odlomek iz svojega tretjeuvrščenega najboljšega pisma na svetu.

Zabavali smo se v mestu na veseli dan kulture

  • 05 December 2016 |

Zabavali smo se v mestu na veseli dan kultureSobota, 3. 12. 2016 – Prva sobota v mesecu je v Črnomlju minila v znamenju kulture in zabave. Predstavili so se umetniki, glasbeniki, rokodelci, drugi ponudniki, potekale so razstave, delavnice, koncerti… ko je mesto prekrila noč pa so zagorele tudi praznične lučke letošnje okrasitve mesta.

Ta veseli dan kulture je v Sloveniji dan, ko kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata. Obeležujemo ga vsako leto 3. decembra, na dan, ko se spominjamo rojstva slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Ta veseli dan kulture smo ponovno obeležili tudi v občini Črnomelj in ga povezali še s projektom Zabavaj se v mestu.

Program je bo potekal preko celega dneva, na voljo je bila akcijska ponudba blaga in storitev na stojnicah, v trgovinah in lokalih v mestnem jedru Črnomlja. Celotno dogajanje pa je popestril zanimiv in raznovrsten kulturni program s številnimi sodelujočimi in nastopajočimi.

Partnerji v projektu in soorganizatorji dogodka so bili Občina Črnomelj, JSKD Območna izpostava Črnomelj, RIC Bela krajina, Turistično društvo Črnomelj, Krajevna skupnost Črnomelj, Knjižnica Črnomelj, Klub belokranjskih študentov, Mladinski center BIT Črnomelj, Mladinski kulturni klub Bele krajine, Društvo vinogradnikov Črnomelj, KUD Artoteka Bela krajina in Mestna muzejska zbirka Črnomelj.

Foto: Tomislav Urh

Kulturni dopoldan v znamenju zborovske glasbe

  • 05 December 2016 |

Kulturni dopoldan v znamenju zborovske glasbeSobota, 3. december 2016 – V okviru prireditve Ta veseli dan kulture – Zabavaj se v mestu je na trgu pred Glasbeno šolo potekal praznični koncert zborovske glasbe, ki ga je JSKD OI Črnomelj organiziral ob 26. Mednarodnem dnevu zborovskega petka.

Nastopilo je 13 pevskih zborov - Grajski pevci (Predgrad), Invalidski pevski zbor Matija Tomc Metlika, Mešani PZ Društva upokojencev Črnomelj, Ženski PZ Društva upokojencev Metlika, Pevska skupina Dobra volja je najbolja, Mešani PZ Društva upokojencev Semič, Pevski zbor Konca vas, Mešani PZ Župnije Črnomelj, Pevska skupina Polanski odmev, Vokalna skupina Vocalis Metlika, Oktet Prelo (KUD Božo Račič Adlešiči), Mešani pevski zbor Samospev Črnomelj, Lovski pevski zbor Bele krajine.

Foto: Tomislav Urh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.