Podelili priznanja civilne zaščite

 • 30 Marec 2016 |

Podelili priznanja civilne zaščite

Torek, 29. 3. 2016 – V sejni sobi Občine Črnomelj je potekala prireditev v počastitev dneva civilne zaščite s svečano podelitvijo priznanj Civilne zaščite Občine Črnomelj. Najvišji priznanji sta prejela dolgoletna člana štaba Zdenka Vrtin in Anton Banovec.

Prisotne so uvodoma pozdravili Jože Weiss, poveljnik Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič, županja občine Črnomelj, ter Klemen Gorše, vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Novo mesto.

Za kulturni program, ki ga je povezoval Jaka Birkelbach, so poskrbele učenke Glasbene šole Črnomelj pod mentorstvom Bojana Rističa ter recitatorji Osnovne šole Mirana Jarca Črnomelj Jan Škof, Loti Čufer, Daša Schweiger in Sara Banovec pod mentorstvom Bernarde Starašinič.

Kot zahvalo in pozornost posameznikom in organizacijam, ki so s svojo prizadevnostjo za uspešnost skupnega dela še posebej izstopali sta poveljnik Štaba CZ Občine Črnomelj Jože Weiss in županja Mojca Čemas Stjepanovič podelila naslednja priznanja:

Štab CZ Občine Črnomelj je sprejel sklep, da se Prostovoljnim gasilskim društvom, ki v letu 2016 praznujejo jubilejne obletnice delovanja v znak pozornosti in oddolžitev podelijo naslednja priznanja:

 • PGD Vranoviči za 60 let aktivnega delovanja bronasti trak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj,
 • PGD Tribuče za 80 let aktivnega delovanje srebrni trak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj,
 • PGD Petrova vas za 90 let aktivnega delovanja srebrni trak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj,
 • PGD Mavrlen za 110 let aktivnega delovanja zlati trak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj.

Štab Civilne zaščite Občine Črnomelj je sprejel sklep, da se v letu 2016 podelijo priznanja naslednjim posameznikom:

 • Srečko Adlešič, član poveljstva PGD Vinica, poveljnik sektorja Vinica in član poveljstva gasilske zveze Črnomelj je prejel bronasti znak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj,
 • Jurij Špehar, poveljnik PGD Radenci, poveljnik sektorja Stari trg ob Kolpi in  član poveljstva gasilske zveze Črnomelj je prejel bronasti znak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj,
 • Janez Dražumerič, poveljnik PGD Tribuče, poveljnik sektorja Adlešiči in član poveljstva gasilske zveze Črnomelj je prejel bronasti znak Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj.

Zlati trak kot najvišje priznanje civilne zaščite občine Črnomelj se podeljuje kot priznanje posameznikom, skupinam in organizacijam za dolgoletno uspešno delo pri razvijanju in krepitvi organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti civilne zaščite ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, za pomembne dosežke,  hrabra dejanja ter druge izjemne dosežke pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah.

V letu 2016 zlati trak prejmeta dva dolgoletna člana štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj, in sicer:

 • Zdenka Vrtin  (Obrazložitev priznanja: Zdenka Vrtin je bila dolgoletna članica štaba CZ občine Črnomelj. Svoje poklicno znanje je uspešno prenašala na več rodov različnih služb v sestavi CZ občine Črnomelj. Delovala je na področju RKB zaščite in kot mentorica ekipam prve pomoči. S svojim pedagoškim pristopom je uspela pripraviti ekipe prve pomoči tako, da so dosegale vidne rezultate tudi na državnem nivoju. Zaredi svojega strokovnega pristopa k prenašanju znanja, je bila vrsto let nepogrešljiva pri ocenjevanju usposobljenosti ekip prve pomoči v sestavi operativnih enot Prostovoljnih gasilskih društev v gasilski zvezi Črnomelj.)
 • Anton Banovec  (Obrazložitev priznanja: Anton Banovec je oseba, ki je pustila trajen pečat v sistemu zaščite in reševanja v občini Črnomelj. S svojim zagnanim, neutrudnim delom, polnim entuziazma že od leta 1963 deluje v različnih organizacijah, ki so povezane s sedanjim sistemom zaščite in reševanja. Vrsto let je opravljal naloge poveljnika gasilske zveze Črnomelj, v zadnjih dveh mandatih pa opravlja funkcijo predsednika GZ Črnomelj. Zavedajoč se širine področja zaščite in reševanja je prevzel poveljevanje štabu CZ občine Črnomelj in svoje bogate izkušnje iz vodenja velikih organizacij vnesel tudi v vodenje štaba CZ. Vodenje štaba CZ občine Črnomelj je opravljal do leta 2016 in sistem zaščite in reševanja v občini Črnomelj, kot ga poznamo danes, je v veliki meri ravno delo Antona Banovca.)


Foto: Tomislav Urh

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/3?catid=31#sigProIdeef3c9c95a

Zlati kamen Ljubljani, Črnomelj med finalisti

 • 25 Marec 2016 |

Zlati kamen podelitev 23marec2016 19Sreda, 23. 3. 2016 – Nagrado Zlati kamen 2016 za razvojno najbolj prodorno občine Slovenije je na tradicionalnem srečanju občin in županov Slovenije v Festivalni dvorani prejela mestna občina Ljubljana, ki je bila hkrati tudi zmagovalna v regiji osrednje in jugovzhodne Slovenije, kjer pa je bila med finalisti poleg Ljubljane in Domžal tudi Občina Črnomelj, ki je prejela plaketo Zlati kamen 2016. Regijske zmagovalke so postale še občine Nova Gorica v regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko, Velenje v regiji od Posavja do Koroške in Ptuj v regiji vzhodne Slovenije.

Obrazložitev strokovne komisije za nagrado za razvojno najbolj prodorno občino leta 2016 – Mestna občina Ljubljana: »Zelena prestolnica Evrope je nagrado osvojila zaradi korakov, ki jih je naredila na področju trajnostne mobilnosti in zaradi velikega napredka na različnih področjih, ki ga je naredila v zadnjem obdobju. Ta napredek je med drugim izmerila tudi analiza ISSO: tudi po merljivih kazalnikih se je Ljubljana letos prebila na prvo mesto. Trajnostna mobilnost je bila sicer glavna rdeča nit letošnjega izbora (vsako leto Strokovni svet določi področje, ki ga ocenjuje posebej podrobno), prav to pa je v ospredje potisnilo mestne občine. Ljubljana je na tem področju zgledna tudi v evropskih merilih, za strokovno žirijo pa je bilo posebej prepričljivo zaprtje Slovenske ceste in uvedba deljenega prostora. To je znak nove paradigme mestnega razvoja, kjer ureditev kraja ni podrejena avtomobilskemu prometu. Dobitnica nagrade ima najvišjo vrednost indeksa ISSO, zbrala je največ točk v analizi strategije, politične kulture in aktivnosti in vse možne točke pri glasovanju Strokovnega sveta. Gre za najbolj prepričljivo zmago do sedaj.« Nagrado Zlati kamen se podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile Šentrupert (2015), Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012), letos pa torej Ljubljana.

V sklopu konference Zlati kamen je še pred podelitvijo priznanj in glavne nagrade potekalo že 10. Srečanje »Dnevi občin in srečanje županov«, kjer je uvodoma prisotne pozdravil predsednik državnega zbora Milan Brglez, nato so se s primeri dobrih praks predstavile občine s primeri dobrih praks, in sicer občina Mežica in Geopark Karavanke s primerom uspešnega čezmejnega sodelovanja, Občina Goriška Brda, Slovenska destinacija odličnosti – EDEN 2015, Občina Straža, ki bo letos gostila evropsko prvenstvo v raftingu, ter Občina Mirna s projektom postajališč za avtodome. Direktor Eko sklada mag. Hinko Šolinc je predstavil Finančne spodbude Eko sklada za občine, predsednik Slovenskega združenja za kakovost in odličnost Janez Benčina pa je spregovoril o kakovosti v javni upravi - od vizije do trajnostnih rezultatov. Sledila je okrogla miza kako uspešno črpati evropska sredstva, na koncu pa še razprava o trajnostni mobilnosti.

O raznolikosti in izjemnosti lokalnih skupnosti in njihovih ljudi je pričal tudi bazar lokalnih dobrot, kjer se je predstavilo dvajset občin iz različnih regij, med njimi tudi Črnomelj in Metlika, ki sta s projektom Okusi Bele krajine predstavila kulinariko tega območja, predstavitve pa se je udeležila tudi kraljica metliške črnine 2015 Katja Jakljevič. Na bazarju so se predstavili še občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Mirna, Ribnica, Tržič, Turnišče, Bistrica Ob Sotli, Prebold, Ptuj, Ormož, Brda, Hrpelje Kozina, Šmarje, Žalec, Območje Goričkega, Slovenske Konjice, Slovenska Bistrica in Straža.

Zlati kamen 2016 – finalisti po regijah:

Zahodna Slovenija (Primorska in Gorenjska): Brda, Nova Gorica, Tržič

Osrednja in JV Slovenija: Črnomelj, Domžale, Ljubljana

Od Posavja do Koroške: Maribor, Velenje, Žalec

Vzhodna Slovenija: Ptuj, Radlje ob Dravi, Gornja Radgona

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/3?catid=31#sigProId143c2c0f92

Razvajanje v mestu ob dnevu žena

 • 17 Marec 2016 |

Razvajanje v mestu ob dnevu ženaTorek, 8. 3.2016 – V črnomaljskem mestne jedru je bilo ponovno živahno. Za to je poskrbel dogodek »Razvajaj se v mestu«, ki je za oživljanje mestnega jedra ob dnevu žena poteka po večih slovenskih mestih. Na trgu pred glasbeno šolo Črnomelj so se predstavili različni ponudniki in nastopajoči.

Za pester program, ki ga je povezovala Manja Novak, so poskrbeli plesalci Plesnega studia Novo mesto, MPZ Samospev, Učiteljski pevski zbor OŠ Mirana Jarca, MVZ Duma, Vrtičkarji, Branko Banovec & Mladi upi, učenci Glasbene šole Črnomelj in Olga Bahor, vse prisotne pa je uvodoma pozdravila županja Mojca Čemas Stjepanovič. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, saj je za zabavo poskrbel škrat Rudijem, v Belokranjskem izročilu pa je potekala delavnica »Pomlad se prebuja«.

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/3?catid=31#sigProId6f5b40cd4a

Strokovni svet »Šport za vse« v Črnomlju

 • 04 Marec 2016 |

Strokovni svet »Šport za vse« v ČrnomljuČetrtek, 3. 3. 2016 – V sejni sobi Občine Črnomelj je potekala 11. seja Strokovnega sveta »Športa za vse« Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, kjer je prisotne uvodoma pozdravila županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Še pred sejo se je predsednik Strokovnega sveta in prvi podpredsednik OKS – ZŠS mag. Janez Sodržnik skupaj s tajnikom Športne zveze Črnomelj Milanom Kordičem sestal s črnomaljsko županjo, kjer je beseda tekla o stanju in prihodnosti športa v Občini Črnomelj.

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/3?catid=31#sigProId7f2f630d7a

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.