53. Jurjevanje uspešno zaključeno

  • 30 Junij 2016 |

53. Jurjevanje uspešno zaključeno 22.-26. junij 2016 – Končano je še 53. Jurjevanje v Beli krajini, ki je tudi letos potekalo v črnomaljskem mestnem jedru ter delno tudi v Jurjevanjski dragi. Najstarejši folklorni festival v Sloveniji je znova postregel z izredno bogatim programom za vse generacije.

Osrednji del festivala so predstavljali nastopi folklornih skupin, in sicer so se predstavile tuje folklorne skupine FS Zaite (Kolumbija), FS Piskavica (BIH), FS Bartok (Madžarska) in FS Šiljakovina (Hrvaška) ter domače folklorne skupine FS Zeleni Jurij Črnomelj, FS Dragatuš, MFS Ivan Navratil Metlika, FS Oton Župančič Vinica, FS DU Črnomelj, FS Božo Račič Adlešiči in FS Predgrad. Nastopile so tudi otroške folklorne skupine na tradicionalnem srečanju »Pastirče mlado«, in sicer OFS Emona (OŠ Oskarja Kovačiča, Ljubljana), OFS Podkuca (KD Dobrava, Naklo), OFS Breznica (KD dr. France Prešeren, Žirovnica-Breznica), OFS Ivan Navratil Metlika, OFS OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OFS Dragatuš in OFS OŠ Loka Črnomelj.

Gost petkovega uradnega odprtja je bil evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je bil slavnostni govornik, obiskovalce pa sta pozdravila tudi direktor RIC Bela krajina Peter Črnič ter županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Sicer pa so se predstavili številni rokodelci, umetniki in ponudniki lokalne prehrane, potekale so zanimive delavnice in predavanja, v Jurjevanjski dragi je zagorel kres, kolesarski navdušenci so se udeležili tradicionalnega kolesarskega izleta »Goni kolo – z biciklom po Beli krajini«, v sklopu programa je potekalo 38. srečanje godb na pihala Dolenjske in Bele krajine, predstavili pa so se tudi številni drugi glasbeniki in skupine.

Obeležili 25 let samostojne Slovenije

  • 30 Junij 2016 |

Obeležili 25 let samostojne SlovenijeSobota, 25. 6. 2016 – Ob dnevu državnosti in ob 25. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo ter samostojnosti države Slovenije je pri spominskem obeležju nad Jurjevanjsko drago potekala skupna prireditev vseh treh belokranjskih občin.

Prisotne je najprej pozdravil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Matija Brunskole, v imenu vseh treh občin pa črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Sledil je slavnostni govor državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo mag. Miloša Bizjaka, ki je poudaril pomen državnega praznika in se ozrl na nastanek in zgodovino Slovenije.

V sodelovanju z OZVVS Bela krajina in občinami Črnomelj, Metlika ter Semič je za program, ki ga je povezoval Jaka Birkelbach, poskrbela Območna izpostava JSKD Črnomelj. Nastopila je Godba na pihala Črnomelj, Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, recitatorka Eva Starešinič iz Črnomlja ter pevka Manca Simonič iz Semiča ob spremljavi pianista Andreja Kuniča.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.