53. Jurjevanje uspešno zaključeno

  • 30 Junij 2016 |

53. Jurjevanje uspešno zaključeno 22.-26. junij 2016 – Končano je še 53. Jurjevanje v Beli krajini, ki je tudi letos potekalo v črnomaljskem mestnem jedru ter delno tudi v Jurjevanjski dragi. Najstarejši folklorni festival v Sloveniji je znova postregel z izredno bogatim programom za vse generacije.

Osrednji del festivala so predstavljali nastopi folklornih skupin, in sicer so se predstavile tuje folklorne skupine FS Zaite (Kolumbija), FS Piskavica (BIH), FS Bartok (Madžarska) in FS Šiljakovina (Hrvaška) ter domače folklorne skupine FS Zeleni Jurij Črnomelj, FS Dragatuš, MFS Ivan Navratil Metlika, FS Oton Župančič Vinica, FS DU Črnomelj, FS Božo Račič Adlešiči in FS Predgrad. Nastopile so tudi otroške folklorne skupine na tradicionalnem srečanju »Pastirče mlado«, in sicer OFS Emona (OŠ Oskarja Kovačiča, Ljubljana), OFS Podkuca (KD Dobrava, Naklo), OFS Breznica (KD dr. France Prešeren, Žirovnica-Breznica), OFS Ivan Navratil Metlika, OFS OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OFS Dragatuš in OFS OŠ Loka Črnomelj.

Gost petkovega uradnega odprtja je bil evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je bil slavnostni govornik, obiskovalce pa sta pozdravila tudi direktor RIC Bela krajina Peter Črnič ter županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Sicer pa so se predstavili številni rokodelci, umetniki in ponudniki lokalne prehrane, potekale so zanimive delavnice in predavanja, v Jurjevanjski dragi je zagorel kres, kolesarski navdušenci so se udeležili tradicionalnega kolesarskega izleta »Goni kolo – z biciklom po Beli krajini«, v sklopu programa je potekalo 38. srečanje godb na pihala Dolenjske in Bele krajine, predstavili pa so se tudi številni drugi glasbeniki in skupine.

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProIdaed5d0fa3b

Obeležili 25 let samostojne Slovenije

  • 30 Junij 2016 |

Obeležili 25 let samostojne SlovenijeSobota, 25. 6. 2016 – Ob dnevu državnosti in ob 25. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo ter samostojnosti države Slovenije je pri spominskem obeležju nad Jurjevanjsko drago potekala skupna prireditev vseh treh belokranjskih občin.

Prisotne je najprej pozdravil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Matija Brunskole, v imenu vseh treh občin pa črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Sledil je slavnostni govor državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo mag. Miloša Bizjaka, ki je poudaril pomen državnega praznika in se ozrl na nastanek in zgodovino Slovenije.

V sodelovanju z OZVVS Bela krajina in občinami Črnomelj, Metlika ter Semič je za program, ki ga je povezoval Jaka Birkelbach, poskrbela Območna izpostava JSKD Črnomelj. Nastopila je Godba na pihala Črnomelj, Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, recitatorka Eva Starešinič iz Črnomlja ter pevka Manca Simonič iz Semiča ob spremljavi pianista Andreja Kuniča.

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProId0fa8816ba0

Znanje ekip prve pomoči preverili v Črnomlju

  • 22 Junij 2016 |

Znanje ekip prve pomoči preverili v ČrnomljuSobota, 18. 6. 2016 – Črnomelj je bil tokratni gostitelj preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Dolenjske regije. Na 22. regijskem tekmovanju je sodelovalo 12 ekip ter še dve ekipi, ki sta sodelovali izven konkurence. Tekmovanje je potekalo s sodelovanjem Občine Črnomelj, Uprave RS za zaščito in reševanje – izpostava Novo mesto in RKS OZ Črnomelj.

Ekipe so znanje nudenja prve pomoči preizkusile na štirih delovnih mestih z različnimi situacijami nesreč na prostem, in sicer so se ekipe v parku na Gričku ob Zadružni cesti soočile z poškodbami v neurju, na železniški postaji ob lokomotivi so oskrbovali poškodovance v prometni nesreči na tirih, pri Zdravstvenem domu Črnomelj je bila naloga ekip oskrbeti poškodovance pri nesreči v prostem času, pri črnomaljskem gradu na Trgu svobode pa je ekipe pričakal izziv oskrbe devetčlanske družine poškodovanih in obolelih migrantov.

Črnomelj so zastopale tri ekipe , in sicer ekipa Civilne zaščite občine Črnomelj, ki je zasedla 7. mesto, ekipa Civilne zaščite gasilcev PGD Črnomelj, ki je zasedla 6. mesto in ekipa OZ RKS Črnomelj, ki je zasedla odlično 3. mesto. Zmagala je ekipa RKS OZ Novo mesto, druga pa je bila ekipa CZ Žužemberk. Zmagovalna ekipa se bo septembra udeležila državnega preverjanja v Slovenj Gradcu.

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProId299232a5e5

Jurjevanje že trka na vrata

  • 16 Junij 2016 |

Jurjevanje že trka na vrataSreda, 15. 6. 2016 – Le še teden dni nas loči do začetka letošnjega 53. folklornega festivala »Jurjevanje v Beli krajini«. Ob tej priložnosti so organizatorji sklicali novinarsko konferenco ter medije seznanili z aktualnimi podatki o tem največjem dogodku v občini Črnomelj.

Ta najstarejši folklorni festival v Sloveniji se bo v starem mestnem jedru Črnomlja letos odvijal med 22. In 26. junijem, in sicer na 13 prizoriščih, kjer bo moč spremljati kar 170 ur programa z več kot 1.200 nastopajočimi iz 12 držav s štirih kontinentov. Obiskovalci si bodo lahko ogledali več kot 70 programskih točk, med katerimi bo vsak, od najmlajših pa do najstarejših, našel kaj zanimivega za svoj okus.

Zaradi prireditve bo črnomaljsko mestno jedro zaprto za promet od četrtka, 23. 6., od 17. ure, pa do ponedeljka, 27. 6., do 1. ure zjutraj.

PR - sporočilo za javnost

pdfPROGRAM 53. Jurjevanja

Več na www.jurjevanje.si

Jurjevanje banner 600

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProId5d2ba2c0a9

Sprejem najuspešnejših devetošolcev

  • 10 Junij 2016 |

Devetošolci sprejem pri županji 2016Petek, 10. 6. 2016 – Županja Mojca Čemas Stjepanovič ob zaključku šolskega leta 2015/2016 sprejela najuspešnejše in nadarjene učence devetih razredov osnovnih šol iz območja občine Črnomelj.

Županja jim je devetošolcem čestitala za vse uspehe, ki so jih dosegli v času osnovnošolskega izobraževanja in jim zaželela še mnogo novih na nadaljnji življenjski poti.

Na sprejemu je bilo osem učenk in učencev OŠ Mirana Jarca Črnomelj, trije iz OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, trije iz OŠ Vinica, dva iz OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj, devet učenk in učencev iz OŠ Loka Črnomelj (dodatnih enajst učenk in učencev OŠ Loka je bilo odsotnih oz. se sprejema žal niso mogli udeležiti, prav tako učenka iz OŠ Stari trg ob Kolpi).

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProIdb8412a510d

Bela krajina v zeleni shemi slovenskega turizma

  • 03 Junij 2016 |

Bela krajina v zeleni shemi slovenskega turizmaSreda, 1. 6. 2016 – Bela krajina je pristopila k zeleni shemi za pridobitev certifikata oziroma znaka kakovosti »SLOVENIA GREEN DESTINATION«. V Kulturnem centru Semič so črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, metliški župan Darko Zevnik ter semiška županja Polona Kambič podpisali listino Zelena politika slovenskega turizma in s tem sprejeli deset trajnostnih načel, s katerimi se zavezujejo k trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave.

Pred tem je potekala novinarska konferenca, kjer je bil predstavljen postopek pridobitve certifikata in devet članska zelena ekipa, ki bo pomagala koordinatorju pri pridobivanju informacij in zbiranju dokazil, s katerimi bomo podkrepili odgovore na številne kriterije in  kazalnike, ki jih je potrebno izpolniti za uspešno pridobitev certifikata. Za sodelovanje pri predstavitvi zelene sheme smo zaprosili tudi zavod GoodPlace.

Prizadevali si bomo, da znak SLOVENIA GREEN DESTINATION, dobimo že dne 27. 9. 2016, ko bo v Ljubljani tudi uradna podelitev oziroma najkasneje do konca leta 2016.

Več informacij: http://www.slovenia.info/si/Zelena-shema-slovenskega-turizma.htm?slovenia_green=0&lng=1

pdfSporočilo za javnost

Foto: RIC Bela krajina

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProId4a8766bfaf

Srečanje TCM v Črnomlju

  • 03 Junij 2016 |

Srečanje TCM v ČrnomljuSreda, 1. 6. 2016 – V Črnomlju je potekalo srečanje neformalnega združenja občin, aktivnih na področju TCM (Town Center Management) oz. mestnega marketinga, ki se ukvarja z aktivnostmi za revitalizacijo mestnih jeder v Sloveniji. S skupnim nastopom v neformalnem združenju 14-ih občin je od nedavnega tudi Občina Črnomelj, saj si želimo še dodatno opozarjati na pomen dobre ponudbe in obiska starih mestnih jeder.

Prisotni so bili seznanjeni z aktivnostmi za prenovo in oživitev mestnega jedra Črnomlja, ki jih je mesto skupaj z njegovimi prebivalci z majhnimi koraki izvajalo v zadnjih šestnajstih letih. Jana Tolja iz Mestne občine Koper je predstavila začetke načrtnega izobraževanja ponudnikov trgovske in gostinske ponudbe v mestnih jedrih. Tako so v Kopru, kjer mesto že ima koordinatorja za mestno jedro, na željo ponudnikov, povezanih v Zavod Koper Otok, izvedli različne tečaje (jezikovni, aranžiranje izložb, itd), ki doprinesejo k boljši komunikaciji z obiskovalci kot tudi podobi mestnih izložb. Občine, aktivne na področju TCM, želijo v mesta prinašati še več dogajanja, zato je pogovor tekel tudi v smeri organizacije skupnih dogodkov. Ob prireditvi »Razvajaj se v mestu«, ki je potekala ob dnevu žena, med drugim tudi v Črnomlju, občine nameravajo organizirati tudi septembrski dogodek za otroke »Igraj se v mestu«.

Področje TCM in oživljanja mestnih jeder dobiva vedno večji zagon po številnih mestih v Sloveniji. Nedavno je tudi država prepoznala pomen TCM modela, v okviru katerega poteka konstantno in konstruktivno sodelovanje med občinskimi upravami ter podjetniki iz mestnih središč. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija SPIRIT tako letos financirata izvedbo regijskih izobraževanj in delavnic na to temo, predvidoma novembra pa bo podprta tudi prva mednarodna konferenca na temo TCM, v organizaciji Podjetniško trgovske zbornice GZS. V aktivnostih za revitalizacijo mestnih jeder bo še naprej sodelovala tudi Občina Črnomelj.

 

View the embedded image gallery online at:
http://crnomelj.si/itemlist/date/2016/6?catid=31#sigProId57a18d3dfa

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.