Črna človeška ribica dobila svojo spominsko skulpturo

  • 30 Oktober 2017 |

Županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič in akademski kipar Boštjan Kavčič sta pri odcepu za Jelševnik pri Črnomlju v soboto slovesno odkrila skulpturo, posvečeno črni človeški ribici, ki so jo nedaleč stran odkrili leta 1986.

Črna človeška ribica je podvrsta človeške ribice, svetovno znanega endemita podzemeljskih voda dinarskega krasa. Odkrita je bila leta 1986, približno 300 let za "belo" podvrsto, v izviru Dobličice, kasneje pa še v izviru potoka Jelševniščice. Zavarovana je z Uredbo o zavarovanju ogroženih živalskih vrst.

S skulpturo želimo poudariti svetovno enkratnost in ogroženost črne človeške ribice ter s tem prispevati k večjemu spoštovanju njenega in našega naravnega okolja. Obeležje sestavljata naravni belokranjski kamen in silhueta stilizirane črne človeške ribice iz železa v nadnaravni velikosti. Njena pojavnost je za očividca stalni klic in opomin njene ogroženosti.
O avtorju: Boštjan Kavčič se je rodil v Šempetru pri Gorici. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Je prejemnik univerzitetne Prešernove nagrade za kiparstvo. Magistriral je leta 2007 iz videa in novih medijev. Svoja dela predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah po Sloveniji, razstavljal pa je tudi že na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Nemčiji.


Živi in ustvarja v Rodinah v Beli krajini.

VIR: www.belakrajina.si

Županja na obisku pri uspešnih podjetjih

  • 28 Oktober 2017 |

Sobota, 28. oktober - Včeraj se je županja Občine Črnomelj s sodelavcem sestala s predstavniki dveh uspešnih črnomaljskih podjetij - podjetja X-Adena, d. o. o. in podjetja Kovinoplastika Lozar, d. o. o.. Razgovori so potekali na temo širitve obeh podjetij v PC TRIS Kanižarica v kateri imata sedež obe podjetji.

Podjetje X-Adena, d. o. o. je proizvajalec posteljnih podov-latoflex ležišč, s katerimi so na tujem tržišču že od samega začetka podjetja. V letošnjem letu so razvili svoj program z izdelavo gotovih postelj.

Podjetje Kovinoplastika Lozar, d. o. o. pa se že vrsto let ukvarja s proizvodnjo pihane in brizgane plastike tako za domače kot tudi za evropsko tržišče.

Obe podjetji se uspešno razvijata in širita svojo proizvodnjo.

Želimo jim veliko uspeha pri izpolnitvi zastavljenih ciljev tudi v bodoče.

Uspešen »Startup vikend Pokolpje 2017« s številnimi inovativnimi podjetniškimi idejami

  • 24 Oktober 2017 |

Podjetniški inkubator Bela krajina in Podjetniški inkubator Kočevje sta 20. in 21. oktobra 2017 v Kočevju organizirala prvi skupni »Startup vikend Pokolpje 2017«.Na dogodek, ki je potekal v Podjetniškem inkubatorju Kočevje, se je prijavilo 20 udeležencev, ki so predstavili 13 podjetniških idej, od katerih se jih je 12 vključilo v tekmovanje za naziv »Naj podjetniška ideja Pokolpja 2017«. 7 podjetniških idej je bilo iz belokranjskih koncev, 5 pa iz kočevskega območja. Prijavitelji so predstavili različne ideje, od inovativnih rešitev proizvodnih procesov do edinstvenih turističnih produktov.


Po zaključnih prezentacijah idej je 4-člansko komisijo čakala težka naloga odločitve o najboljših. Komisijo so sestavljali lokalni in uveljavljeni podjetniki, in sicer Marjan Kočila (direktor podjetja Intersocks), Marko Stijepič (direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje), Damjan Murn (direktor podjetja smartMELAMINE) in Klemen Artač (lastnik Gostišča Veronika). Izbor je bil zahteven in tesen, a zmagovalca, oba prihajata iz Bele krajine, sta komisijo najbolj prepričala zaradi globalnega potenciala in prepričljivosti predstavitve. Naziv "Naj podjetniška ideja Pokolpja 2017" je prejel Milan Žunič iz Gradca, ki je zasedel 1. mesto (in s tem prejel nagrado 1000€) z idejo o revolucionarnemu avtomatskem stroju za pakiranje cilindričnih izdelkov (tube), ki je bolj hiter, zmogljivejši in bolj učinkovit od konkurence na trgu.


2. mesto z nagrado 1000€ in tudi naziv "Naj podjetniška ideja Pokolpja 2017" je prejela 6- članska ekipa Teem iz Črnomlja za aplikacijo Teem, ki je namenjena mreženju in socialnim dogodkom, in s katero želijo prodirati na globalne trge. Ekipo Teem sestavljajo Nino Jurman, Aleksander Asani, Kristian Asani, Goran Petrušič, Arijan Ljoki in Jure Klančar. 3. mesto je zasedel Albin Likar iz Kostela z idejo prve igrificirane turistične kmetije, za kar je prejel nagrado izdelavo spletne strani in gostovanje. 4. mesto je zasedel Gašper Premože iz Kočevja z idejo o igrači BoomBall, ki je za nagrado prejel izdelavo logotipa.


V 2 dneh so udeleženci skozi interdisciplinarno sodelovanje in tekom intenzivnega procesa razvijali in nadgradili svoje podjetniške ideje ter pridobili nova znanja pod mentorstvom priznanih strokovnjakov. Vikend piljenja idej so popestrili tudi predavatelji, in sicer poklicni inovator Boris Pfeifer na temo komercializacije inovacij, strokovnjakinja za PR Majda Dodevska na temo vitkega okvirja, strokovnjakinja za digitalni marketing Manca Korelc na temo izpeljave življenjskega cilja in zagovornik lean startup filozofije Matej Golob na temo
dobre prezentacije ideje.


Na Startup vikendu Pokolpje 2017 so z nadgradnjo ideje sodelovali še Klemen Vitkovič z idejo Jugoslavija.si, Tjaša Završnik z idejo »Potovanje v svetlobo«, Anja Moric z idejo »Zavod Putscherle«, Annah Aliza Konig z idejo »floristična stena«, Andrej Vlahov z idejo »avtomatizacija izposoje rekvizitov in igrifikacija v turizmu«, Saška Simonič z idejo »Scaranimus – tempelj za žalujoče«, Ivan Umolac z idejo »multifunkcijsko pohištvo« in Darjan Zlobec z idejo »Unum Minister«. In kaj podjetniško usmerjeni mladi menijo o sodelovanju na prvemu Startup vikendu Pokolpje 2017?


»Kot ekipa to delavnico zapuščamo še bolj povezani. Kar se tiče naše vizije o prihodnosti, je ta postala veliko bolj kompleksna in jasnejša, zato ker smo dobili ogromno novih znanj, ki
bodo vplivala na našo prihodnost.« pravi Nino Jurman, predstavnik ekipe Teem. Milan Žunič pa meni: »Startup vikend Pokolpje 2017 je bil zame odlična izkušnja! Nagrada s 1. mestom in naziv, ki sem ju prejel, pa je le še potrditev, da imam produkt, ki je vreden, da ga lansiram na trg«.


Vsi udeleženci si zaslužijo pohvalo za sodelovanje, inovativen pristop in kreativni razvoj ideje ter čestitke tudi zmagovalcem ob doseženih nazivih in nagradah s strani organizacijske ekipe
iz kočevskega in belokranjskega podjetniškega inkubatorja.

Vir: RIC Bela krajina

Vaško jedro Dragatuš - idejna zasnova ureditve

  • 18 Oktober 2017 |

Občina Črnomelj skupaj z izvajalcem Atelje Ostan Pavlin d.o.o. pripravlja idejno zasnovo za ureditev jedra Dragatuša.

Vabljeni k ogledu dosedanjih rezultatov in predlogov variantnih rešitev. 
Svoje pripombe ali predloge lahko podate do vključno 6. novembra 2017 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pisno na naslov: Občina Črnomelj, Trg svobode 3, 8340 Črnomelj.

 

Podpis protokola o poteku načrtovanja in izgradnje južnega dela 3. razvojne osi

  • 06 Oktober 2017 |

Petek, 6. oktober - Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, župan Občine Metlika Darko Zevnik, župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni in županja Občine Semič Polona Kambič so danes v prostorih Občine Črnomelj podpisali Protokol o poteku načrtovanja in izgradnje južnega dela 3. razvojne osi.

Kot je poudarila županja Občine Črnomelj je to za Belo krajino zgodovinski dogodek. Podpis protokola bo pripomogel k hitrejši in terminsko opredeljeni realizaciji 3. razvojne osi, s tem pa bo omogočen tudi hitrejši gospodarski razvoj tega območja.

Županji in župan občin Bele krajine si že vrsto let prizadevajo za čim prejšnjo uresničitev projekta 3. razvojne osi. S tem namenom je bil ustanovljen tudi Odbor za spremljanje aktivnosti izgradnje 3. razvojne osi Novo mesto-Maline, ki bo še naprej spremljal in nadziral realizacijo projekta.

V izjavi je minister dr. Peter Gašperšič izpostavil pomembnost izgradnje hitre ceste med Belo krajino in ostalo Slovenijo.

Županja
Mojca Čemas Stjepanovič

pdfInformacija za javnost
pdfProtokol o poteku načrtovanja in izgradnje južnega dela 3. razvojne osi

 

Ob mesecu osveščanja o raku dojk prireditev Rožnate pletenine

  • 05 Oktober 2017 |

Četrtek, 5. oktober - Ob mesecu osveščanja o raku dojk je ZIK Črnomelj 3. oktobra 2017 v Kulturnem domu Črnomelj v sodelovanju z Europa Donna Slovenija in Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, skupino za samopomoč bolnikov z rakom Črnomelj pripravil prireditev Rožnate pletenine.

V krajšem kulturnem programu sta nastopili: Gledališka skupina ZIK Črnomelj in mlada pevka Anja Bajuk. Obiskovalce so nagovorile: mag. Nada Žagar, direktorica ZIK Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj in prim. Mojca Senčar, dr. med., častna predsednica Europa Donna Slovenija. Prireditev se je zaključila s plesom - harmonikar Jože Skubic je igral belokranjske poskočne viže, obiskovalci pa so naredili kolo okrog dreves na vrtu za Kulturnim domom, kjer so s slavnostnim rezanjem volne uradno odprli pletenine. Le-te bodo celoten oktober krasile drevesi na vrtu za Kulturnim domom Črnomelj in s tem osveščale o preventivi in zdravem načinu življenja. Kot uvod v prireditev je ob Tednu otroka 2017 v avli kulturnega doma potekala ustvarjalna delavnica za otroke z naslovom Mamice in rožice, ki jo je vodila prostovoljka Irena Miketič.

Pri izdelavi rožnatih pletenin za ovijanje dreves so sodelovale:
- članice Univerze za tretje življenjsko obdobje in študijskih krožkov ZIK Črnomelj,
- članice Društva onkoloških bolnikov Slovenije, skupine za samopomoč bolnikov z rakom Črnomelj,
- stanovalke in zaposlene Doma starejših občanov Črnomelj.

Sladko presenečenje za vse sodelujoče sta prispevali: Pekarna Krajcar Črnomelj in Društvo kmečkih žena Črnomelj.

Vir: ZIK Črnomelj

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.