Zmagovalec naziva Županjino vino

 • 28 Februar 2017 |

Ponedeljek, 27. 2. 2017 - V sklopu praznika Občine Črnomelj je potekal dogodek podelitev naziva Županjino vino. Že četrtič zapored je Društvo vinogradnikov Črnomelj, ki ga vodi predsednica Mojca Breznik, razpisalo natečaj za izbor Županjinega vina za namen promocije Občine Črnomelj.

Leta 2014 je bil izbran sivi pino, pozne trgatve družine Hoznar iz Ručetne vasi, leta 2015 vino rose, ki ga je pridelala družina Bahor iz Tanče Gore, lansko leto pa je bil zmagovalec rumeni muškat družine Vrtin iz Doblič.

Tudi letos je imela komisija težko vlogo. Sedemčlanska komisija Društva vinogradnikov Črnomelj je namreč ocenjevala med 15 - imi dobrimi vini, šestih vinarjev iz Občine Črnomelj. Letos je zmagalo vrhunsko polsladko vino Sauvignon, pozne trgatve letnik 2016, ki ga je pridelala kmetija Absec iz Mihelje vasi. Tako je županja, gospa Mojca Čemas Stjepanovič, dobila novo protokolarno vino, ki so ga lahko občani in občanke na prireditvi tudi poskusili.

Članice Društva kmečkih žena Črnomelj so poskrbele za prigrizek, za ambient pa je poskrbela glasbena skupina Samorogi.

Foto: Tomislav Urh

Odprtje polnilne postaje za električna vozila

 • 24 Februar 2017 |

Petek, 24. 2. 2017 – Danes je bilo pri Železniški postaji Črnomelj uradno odprtje polnilne postaje za električna vozila. Zbralo se je kar nekaj občanov in občank, ki so bili priča demonstraciji polnjenja električnih vozil. 

Občina Črnomelj je sklenila Pogodbo o sodelovanju z Elektro Ljubljana, po kateri je Občina Črnomelj izvedla gradbena dela in označevanje parkirnih površin namenjenih polnjenju električnih vozil, Elektro Ljubljana pa postavitev in priklop polnilne postaje in prevzem upravljanja ter vzdrževanja. Skupna vrednost projekta znaša 7.714,00 EUR. Za enkrat je za vse uporabnike polnjenje brezplačno.

Polnilna postaja je postavljena tako, da omogoča polnjenje dveh vozil hkrati, vsako na svoji vtičnici. Vsi morebitni uporabniki imajo vsa navodila za uporabo na sami polnilni postaji.

Za kulturni program so poskrbeli Tamburaši KUD Božo Račič iz Adlešičev, na odprtje pa so prišli tudi člani Pustnega društva Presta Črnomelj, ki imajo trenutno oblast.

Foto: Tomislav Urh

Simbolični prevzem oblasti Pustnega društva Presta Črnomelj

 • 23 Februar 2017 |

Četrtek, 23. 2. 2017 - Danes so črnomaljsko županjo obiskali člani Pustnega društva Presta Črnomelj, kjer so v prijetnem vzdušju zahtevali prevzem oblasti. Županja je tako podpisala obvezujočo listino in se zaobljubila, da bo delovanje društva podpirala še naprej. Po predaji ključa je sledilo važno obvestilo – naloge, ki so si jih naložili člani društva za čas svoje oblasti.

VAŽNO OBVESTILO

Pustnega društva Presta Črnomelj

Ob prevzemu oblasti Občine Črnomelj obveščamo drage občane z naslednjimi spremembami:

 1. Ali nazaj spet položimo kocke, ali preimenujemo ulice z novimi imeni, kot so: Mala Jama, Velika Jama, Globoka Jama in Sama Jama?
 2. Kulturni dom bomo vrnili Sokolom, saj Ministrstvo za kulturo itak ne da denarja za prepotrebno prenovo. Sokoli pa komaj čakajo, da se primejo posla. Spet bomo imeli Sokolski dom.
 3. Denar, ki bi ga nekateri radi za nepotrebni referendum, naj se da našemu pustnemu društvu - bo sigurno bolj pametno potrošen. To je 43.000 EUR.
 4. Namesto naših dohtarjev, ki jih je spet premalo, bomo privlekli indijske zdravilce, ki so najcenejši in na zeliščni bazi. Tako se bodo občani izognili doplačevanju zdravil.
 5. Pustno društvo je nabavilo smejalne spreje. Dalo jih bo v uporabo medobčinskemu redarstvu za dolge in žalostne obraze občanov, v primeru, da ti najdejo kazni na avtomobilih na poti iz cerkve ali občine.

Toliko smo si naložili za čas naše oblasti. Upamo, da nam uspe! Županji hvala za ključ, posluh, lep sprejem in vse obljube.

Končane tudi stopnice na Majer

 • 22 Februar 2017 |

Sreda 22. 2. 2017 – Danes je potekalo odprtje stopnic na Majer. Skupna vrednost projekta je znašala 63.772,15 EUR. Sredstva za izvedbo projekta so bila v celoti zagotovljena iz proračuna Občine Črnomelj.

Črnomaljska županja je nagovorila vse prisotne in poudarila, da je prenovljena peš povezava med Majerjem in starim mestnim jedrom Črnomlja pomembna zaradi večje varnosti in lepšega dostopa na Majer, kar, med drugim, omogoča večjo verjetnost uporabe parkirišč na Majerju za zaposlene kot tudi prebivalce mestnega jedra. Tatjana, uporabnica VDC-ja, je pomagala pri simboličnem odprtju stopnic in omenila, da je to zanjo prav lep spomin. Ponosno je pridržala košarico za škarje, medtem ko sta direktorica Varstveno delovnega centra, Zdenka Vrlinič in županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič ob odprtju prerezali trak.

Za kulturni program so poskrbele pevska skupina Devojčice Zelenega Jurija, uporabnica VDC-ja, Mimica Plesec pa je prebrala pesem Ferija Lainščka.

 

Pridobitev sekundarnega vodovoda v Zapudju

 • 21 Februar 2017 |

Torek, 21. 2. 2017 – Včeraj je potekalo odprtje sekundarnih vodovodov v Zapudju, kjer so se zbrali tudi krajani Zapudja. V naselju Zapudje je vodovod sedaj zgrajen tako, da v skladu z uredbo o oskrbi s pitno vodo omogoča priključitev vseh objektov, ki so v območjih, namenjenih za poselitev.

Vse prisotne sta ob odprtju nagovorila predsednik krajevne skupnosti Dragatuš, Robert Vranič in županja Občine Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič, ki sta simbolično natočila vsak svoj kozarec pitne vode in nazdravila na zaključen projekt. Županja je na odprtju poudarila, da gre za pomembno investicijo krakov sekundarnega vodovoda na Zapudju, katere skupna vrednost znaša 82.394,40 EUR. Od tega je bilo prejeto 12.658 EUR nepovratnih sredstev iz proračuna RS na podlagi 21. člena ZFO-1, ostala sredstva pa so bila zagotovljena iz proračuna Občine Črnomelj.

Za kulturni program je poskrbel krajan Zapudja, harmonikar Tadej Žagar, domačini pa so pripravili tudi pogostitev za vse prisotne.

Foto: Tomislav Urh

Portreti dobitnikov priznanj v sklopu praznika Občine Črnomelj

 • 18 Februar 2017 |

Sobota, 18. 2. 2017 - V sklopu osrednje prireditve ob prazniku Občine Črnomelj je potekala podelitev priznanj za dosežke občanov in občank za leto 2016. Preberite nekaj več besed o dobitnikih priznanj v njihovih portretih.

PORTRET PREJEMNIKA PLAKETE OBČINE ČRNOMELJ – Jože Zabukošek

Slikar, rojen v Žičah pri Slovenskih Konjicah, a po srcu Belokranjec, se s fotografijo ukvarja že od leta 1956. Njegova inspiracija prihaja ravno iz lepot Bele krajine. Tako je veliko podob, tako Bele krajine kot Črnomlja, danes videti le še na njegovih fotografijah in slikarskih platnih. Poleg tega pa sedemnajst samostojnih razstav na Sinjem Vrhu, v Starem trgu in Črnomlju, potrjuje, da je Jože Zabukošek izreden slikar. Kar nekaj svojih del je podaril tudi Občini Črnomelj, katerih stene krasijo podobe starega mestnega jedra Črnomelj.

PORTRET DOBITNIKA DIPLOME OBČINE ČRNOMELJ – Osnovna šola Milke Šobar Nataše

Šola s svojo dejavnostjo zavzema pomembno mesto na področju skrbi za otroke in mladostnike z motnjo v duševnem in gibalnem razvoju. Njihov uspeh beležijo številni uspehi na mednarodnih in domačih razpisih ter tekmovanjih, kar omogoča učencem šole še boljšo izobrazbo. Zaposleni na Osnovni šoli Milke Šobar Nataše se trudijo, da bi bil vsak učenec vključen v vsaj eno dejavnost. S tem jim omogočajo poudariti njihovo pomembnost, jim dvigniti samozavest ter jim omogočiti vključevanje v širšo skupnost.

Pred kratkim so bili učenci in učenke OŠ Milke Šobar Nataše ponovno uspešni. Erik Kolenac je bil prejšnji teden zmagovalec likovnega natečaja, ki ga je razpisal RKS Debeli Rtič in si prislužil diplomo in kopanje s kosilom na Debelem Rtiču za cel razred. Na Likovnem natečaju Planica in otroci pa se je šola uvrstila v finale med 15 osnovnih šol v Sloveniji.

http://www.zdravilisce-debelirtic.org/AKTUALNO_1/likovni_1
http://www.planica.si/sl/projekti

PORTRET ŠPORTNICE LETA - Eva Puhek

Eva Puhek je dijakinja 2. letnika gimnazije Novo mesto, kjer že od šestega leta trenira borilno veščino ju-jitsu in ima že več medalj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Za leto 2016 se lahko Eva pohvali kar z nekaj dosežki:

 • 1. mesto v kategoriji kadetinj do 18 let na evropskem kadetskem prvenstvu v Gelsenkirchu leta 2016, s čimer si je pridobila naziv evropske prvakinje.
 • Pridobitev statusa perspektivnega športnika, ki je stopil v veljavo s pričetkom leta 2017.
 • Od Ju-juitsu zveze Slovenije je prejela »rjavi pas« in priznanje za izredne dosežke na športnem področju v letu 2016.
 • 3. mesto na državnem tekmovanju srednjih šol 2016.

PORTRET ŠPORTNIKA LETA – Lucian Butala

Lucian Butala je 12-letni učenec Osnovne šole Loka, ki se že 7 let ukvarja s tajskim boksom. V svojem prostem času pridno trenira, tekmuje tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Za leto 2016 se lahko Lucian pohvali s kar nekaj dosežki:

 • 1. mesto na državnem prvenstvu na Ptuju.
 • 1. mesto na tekmovanju Internacionalne Muay Thai lige na Ptuju.
 • 2. mesto v meddržavnem tekmovanju v K1 v Čakovcu.
 • 3. mesto na tekmovanju Kick Light v Čakovcu.

PORTRET ŠPORTNEGA KOLEKTIVA LETA – Športno društvo Muay Thay Gladiator

Športno društvo Muay Thay Gladiator, ki ga vodi Petrit Izairi, nekdanji svetovni prvak v kickboxu. Društvo je uspelo mladim v Beli krajini približati tajski boks in jih navdušiti za tekmovanja v tej disciplini. V letu 2016 so se člani kluba Gladiator tako borili na kar nekaj pomembnih tekmovanjih. V mednarodni Muay thai ligi so v letu 2016 prva štiri mesta dosegli Rebeka Koca, Nastja Koca, Lucian Butala in Sebastjan Zupanc. V svetovnem pokalu na Hrvaškem pa sta dva tekmovalca zasedla odlični prvi dve mesti; prvo mesto je zasedel Samo Petrič, drugo pa Robert Grgurič.

Foto: Tomislav Urh

Slovesno ob prazniku črnomaljske občine

 • 18 Februar 2017 |

Sobota, 18. 2. 2017 - Na predvečer praznika Občine Črnomelj je v Kulturenem domu potekala slovesna prireditev, v sklopu katere so bila podeljena tudi priznanja za dosežke občanov in občank za leto 2016. Najvišje priznanje - plaketo Občine Črnomelj je prejel Jože Zabukošek.

Uvodoma je prisotne pozdravila slavnostna govornica županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki med drugim opisala preteklo delo in predstavila tudi plane za naprej.

Sledila je podelitev priznanj Občine Črnomelj. Plaketo Občine Črnomelj je za svoj umetniški talent dobil dolgoletni fotograf in slikar Jože Zabukošek. Diplomo Občine Črnomelj je za napredno, vidno in predano delo na pedagoškem področju dobila Osnovna šola Milke Šobar Nataše. Podeljena pa so bila tudi priznanja najuspešnejšim športnikom preteklega leta. Naziv športnice leta 2016 je prejela Eva Puhek, športnik leta 2016 pa je postal Lucian Butala. Priznanje za športni kolektiv leta je za dosežke v preteklem letu prejelo Športno društvo Muay Thay Gladiator.

V kulturnem delu programa prireditve so nastopili Tamburaški orkester Dobreč pod vodstvom Gregorja Zagorca, ki so devetkratni prejemniki zlatega priznanja na državnem tekmovanju tamburaških in mandolinskih orkestrov Slovenije. Slednjim sta se na odru pridružila še Tina Kocjan - vokal in Bojan Ristić - violina, ki sta zablestela ob sozvočju tamburic.

Občina Črnomelj svoj praznik obeležuje v spomin na prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), ki je potekalo v Črnomlju 19. februarja leta 1944.

Foto: Tomislav Urh

Zasedal je občinski otroški parlament

 • 17 Februar 2017 |

Petek, 17. 2. 2017 - V sejni sobi Občine Črnomelj je potekal že 27. občinski otroški parlament, kjer so učenci in učenke osnovnih šol iz območja občine Črnomelj razpravljali na temo "Otroci in načrtovanje prihodnosti".

Po pozdravnem nagovoru županje Mojce Čemas Stjepanovič ter predsednice Društva prijateljev mladine Črnomelj Tanje Vidic so se otroci v duhu složnosti strinjali o naslednjih predlogih:
- več ustvariti za boljše okolje,
- roboti nas ne smejo v celoti zamenjati,
- ljudje se moramo med seboj bolje poslušati,
- moramo si postaviti cilje, jim slediti in biti vztrajni,
- ljudje smo sami svoj kreator prihodnosti,
- želimo si čist, prijazen svet, brez vojn ter svet, ki sprejema drugačnost,
- več možnosti za zaposlitev v prihodnosti.

 

 

DSO Črnomelj je praznoval 29. obletnico

 • 16 Februar 2017 |

Četrtek, 16. 2. 2017 – Ob obletnici DSO Črnomelj je prireditev obeležila praznik Občine Črnomelj – med drugim tudi dan, ko je Dom starejših občanov Črnomelj odprl vrata prvim stanovalcem.

Predvsem zadnjih nekaj let stanovalci DSO Črnomelj aktivno delujejo na različnih prireditvah, tako v lokalni skupnosti, kot širše po Sloveniji. Izredno aktivni so na različnih projektih medgeneracijskega sodelovanja in v dejavnostih, ki jih prireja DSO Črnomelj. Tako je ob zaključku kulturnega programa zapel Domski pevski zbor Jorgovan. Prireditev so popestrili tudi učenci in učenke iz Glasbene šole Črnomelj ter odprtje razstave »Moji ovinki« akademskega slikarja Roberta Lozarja.

 

Odprtje akvadukta Majer – S kanal - II. faza

 • 14 Februar 2017 |

Torek, 14. 2. 2017 - Ob odprtju akvadukta čez reko Lahinjo na Majerju se je zbrala množica občanov in občank. Skupaj z županjo Mojco Čemas Stjepanovič je akvadukt uradno odprl Martin Spreizer, ki je s svojimi 91 leti najstarejši prebivalec tega območja.

Za potrebe izgradnje akvadukta Majer – S kanal II. faza je bil najprej izpeljan postopek pridobivanja lastništva za zemljišče, nato se je izgradnja akvadukta v letu 2016 lahko pričelia.

Projektno dokumentacijo Akvadukta Majer – S kanal je izdelalo podjetje Ambiens Črnomelj d.o.o. Jeseni 2014 smo pridobilo gradbeno dovoljenje za II. etapo – izgradnjo akvadukta. Na podlagi javnega razpisa smo v letu 2016 izbrali najugodnejšega ponudnika, in sicer podjetje KOP Brežice d.d., kot izvajalec investicijskega nadzora pa je bilo izbrano podjetje Ambiens Črnomelj d.o.o. Glavnina konstrukcijskih del je bila izvedena do konca oktobra 2016, ostala dela pa so se nadaljevala do tehničnega pregleda v januarju 2017. Naknadno smo izvedli tudi dodatna dela v zvezi z meteorno kanalizacijo Vojinske ceste in potrebnega opornega zidu ter spremembe pohodnega dela akvadukta.

Skupna vrednost investicije Akvadukta Majer – S kanal – II. etapa skupaj z meteorno kanalizacijo Vojinska ceste, opornim zidom in spremembo pohodnega dela akvadukta ter z investicijskim nadzorom in projektno dokumentacijo znaša 181.847 EUR, od tega smo pridobili 149.371 EUR nepovratnih sredstev po 21. članu Zakona o financiranju občin, preostanek pa je bil zagotovljen iz proračuna Občine Črnomelj.

 Foto: Tomaž Urh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.