Vesele angleške počitnice 2018

 • 24 April 2018 |

Tudi letos Društvo prijateljev mladine Mojce v Dolenjski Toplicah pripravlja VESELE ANGLEŠKE POČITNICE 2018. DPM Mojca je na razpisu ZZZS uspelo pridobiti kar 245 mest za tako imenovano Zdravstveno letovanje otrok in šolarjev iz upravnih enot Novo mesto, Črnomelj in Trebnje.

Zdravstveno letovanje za otroke in šolarje s programom Veselih angleških počitnic iz Mestne občine Novo mesto in občin Šentjernej, Žužemberk, Škocjan, Straža, Šmarješke Toplice, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Semič, Črnomelj, Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert, bo tudi letos v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah, in sicer v dveh terminih: od 23. do 30. junija in od 18. do 25. avgusta.

Prijavijo se lahko otroci, ki imajo v medicinski dokumentaciji v času od 25.2.2017 do 16.2.2018 dva ali več zapisov o zdravniški oskrbi.

Prijavnico dobite pri otrokovem osebnem zdravniku, ter jo izpolnjeno in potrjeno pošljite po redni pošti ali prinesite osebno na naslov DPM Mojca, Rozmanova ulica 10, 8000 Novo mesto.

Več informacij v priloženi priponki in na spletni strani na http://www.drustvopm-mojca.si/

Nova pridobitev Zdravstvenega doma Črnomelj

 • 23 April 2018 |

Petek, 20. april - V Zdravstvenem domu Črnomelj je potekalo odprtje nove zobozdravstvene ambulante za odrasle, kjer bo delovala zobozdravnica Ines Vrtin.

V sklopu odprtja so od 9. do 11. ure potekale tudi druge aktivnosti v okviru dogodka »Zdravo v pomlad«, med drugim tudi stojnica zobozdravstvene vzgoje in preventive, na ogled pa je bila tudi sodobna oprema novega reševalnega vozila.

Poziv za vključitev v sistem »Odprta vrata Bele krajine«

 • 23 April 2018 |

Belo krajino obiskujejo individualni gosti, ki bodo z novim turističnim produktom »Odprta vrata Bele krajine« dobili možnosti za boljšo izkušnjo doživetja v Beli krajini.

K brezplačni vključitvi v sistem TIC Metlika, TIC Semič in TIC Črnomelj pozivajo ponudnike turističnih storitev namenjene za turiste (rokodelci, čebelarji, vinarji, turistične kmetije, muzeji, galerije, ipd). Pogoj za vključitev je možnost sprejemanja obiskovalcev na določen dan ob določenem času.

Cilj sistema je vzpostavitev mreže ponudbe in dogodkov Bele krajine, ki omogoči posamezniku, da si sam ustvari izlet po Beli krajini, da pridobi zemljevid poti in povezav med ponudniki, da pridobi informacije o vremenu in temperaturi ter informacije o odprtih vratih in dogodkih v Beli krajini.

Sodelujoči ponudniki bodo deležni promocijskih storitev (na spletni strani, preko mobilne aplikacije, v tiskovinah, na Facebooku, v belokranjskih TIC-ih, na promocijskih dogodkih, preko medijev,…). Sistem omogoča ponudnikom večjo prepoznavnost, promocijo, pridobitev podatkov za namene evalvacije, več gostov, povečanje prodaje izdelkov in storitev, itd.

Za vključitev v sistem morajo ponudniki izpolniti prijavnico, ki je dostopna na www.ric-belakrajina.si. Sistem bo odprt med 1. 6. 2018 in 31. 8. 2018. Za obdobje izven glavne turistične sezone bo razpisan poseben razpis. Prijave se sprejema do vključno 7. 5. 2018. Kontaktna oseba: Gregor Jevšček, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

RIC Bela krajina: 30% nočitev več v Beli krajini v letu 2017

 • 22 April 2018 |

V Razvojno informacijskem centru Bela krajina ugotavljajo, da uradni statistični podatki za leto 2017 kažejo dobre rezultate turističnega obiska in nočitev v Beli krajini. Po podatkih Statističnega urada RS je v Beli krajini prenočilo 29867 obiskovalcev, ki so ustvarili 71800 nočitev. Povprečna doba bivanja je bila 2,4 dni, ta pa se približuje slovenskemu povprečju, ki znaša 2,53 dni. Ponovno so bili najštevilčnejši obiskovalci iz Nemčije, držav Beneluksa, Italije in Francije. V letu 2017 je bilo torej proizvedenih kar 30% nočitev več kot v letu 2016.

Pri tem je potrebno poudariti, da za nekatere mesece SURS niti nima podatkov, hkrati pa upošteva samo tiste nočitvene kapacitete, ki imajo več kot 10 ležišč, zato lahko sklepajo, da je dejansko število nočitev v Beli krajini še večje.

Bela krajina je bila v novi Strategiji razvoja trajnostnega turizma Slovenije uvrščena v makrodestinacijo »Osrednja Slovenija« in je opredeljena kot ena izmed 34-ih vodilnih destinacij slovenskega turizma. V RIC Bela krajina skladno z nacionalno strategijo in strategijo razvoja turizma v Beli krajini pripravljajo promocijske akcije, kampanje digitalnega marketinga, oblikovanje integralnih turističnih produktov, digitalno akademijo in ostale aktivnosti, ki bodo Belo krajino še bolj utemeljile kot obiska vredno destinacijo.

Pripravil:
RIC Bela krajina

Mestno jedro Črnomlja do leta 2025

 • 20 April 2018 |

Četrtek, 19. april – Ob svetovnem dnevu Zemlje je Občina Črnomelj pripravila okroglo mizo na temo urejanja starega mestnega jedra Črnomlja z naslovom »Mestno jedro Črnomlja do leta 2025«.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Verica Marušič, so sodelovali županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, predsednik Krajevne skupnosti Črnomelj Jaka Birkelbach, Aleksander Ostan iz Ateljeja Ostan Pavlin, Marija Ana Kranjc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto, Danijela Kure Kastelc iz podjetja Sapo, ki hkrati tudi živi v mestnem jedru Črnomlja, ter mag. Marija Prašin Kolbezen, arhitektka in urbanistka na Občini Črnomelj.

Uvodoma naj bi bila podeljena ekološka graja »Kopina« Marti Ani Triplat za nevarno, propadajočo hišo na regionalni cesti R1-218 na vhodu v staro mestno jedro Črnomlja, vendar se dogodka ni udeležila. Sta pa zato bili prisotni njeni hčerki, ki sta opozorili na stanje »Skubcove hiše«, ki je tik pred rušenjem. Zanimali so ju nadaljnji načrti za območje Ajdovega zrna. Županja je poudarila, da bo Občinskemu svetu predlagala odkup zemljišča po predhodni cenitvi, a pred tem je potrebno urediti zadeve z rušenjem.

Sicer pa je razprava bila usmerjena v možen razvoj in oživitev mestnega jedra Črnomlja. Postopoma se le-to že obnavlja. Poteka rekonstrukcija stopnišča pri OŠ Mirana Jarca, zatem je v prvem planu rekonstrukcija Ulice Mirana Jarca, nato obnova atrija črnomaljskega gradu, ureditev sprehajalne poti ob levem bregu Lahinje in obnova opornih zidov pod Mestno muzejsko zbirko. Pripravlja se projektna dokumentacija za ureditev pritličja in kleti gradu Črnomelj, pristopilo pa se bo tudi k pripravi projektne dokumentacije za ureditev glavnega trga.

Občina Črnomelj bo še naprej obnavljala javne in odprte površine, na prebivalcih pa je, da zgledno urejajo in obnavljajo svoje objekte. Pri tem z razpisom pomaga tudi Občina Črnomelj, saj sofinancira obnove streh in fasad. Poleg tega subvencionira najemnine poslovnih prostorov v mestnem jedru Črnomlja ter na ta način spodbuja oživiti mestno jedro. Zaenkrat je največja prepreka ta, da glavna cesta ni občinska, pač pa državna in tako preprečuje ter omejuje možnosti, kako urediti mestno jedro.

Vsi prisotni na okrogli mizi so se strinjali, da je v mesto potrebno vrniti življenje, predvsem ljudi, ter mestnemu jedru ponovno vrniti vsebino.

Že leta 1932 je bilo v članku z naslovom »Črnomelj lepo napreduje« avtorja R-y. v časopisu Slovenski narod zapisano: »A bodočnost? Ona je pač odvisna le od dela domačinov, odvisna je od njihovih oči, če bodo zapazili z njimi vse lepopte svojega kraja, odvisna od njihovih rok, s katerimi morajo marljivo delati za napredek mesta, odvisna od njihovega okusa, s katerim morajo urediti mesto in okolico… in odvisna od njihovega uma, s katerim morajo izrabiti vse, s čemer jih je narava tako bogato obdarovala. In če se bo vse to zgodilo?... Potem bo bodočnost Črnomlja res lepa, kakršno zasluži in kakršno bi s smotrnim delom meščanov lahko dosegel.« Črnomelj ima torej velik potencial, le prepoznati in izkoristiti ga moramo.

Prejmite račun JP Komunale Črnomelj na svojo e-pošto

 • 20 April 2018 |

Enostaven postopek za spremembo, zmanjšajte si strošek

JP Komunala Črnomelj sporoča, da v naslednjem mesecu planira spremeniti obliko svojih računov. Računi bodo po novem opremljeni s QR kodo istočasno pa bodo postavke na računu dodatno razdelane po področjih.

Postopek za spremembo je enostaven:

• izpolniti in poslati obrazec, ki se nahaja na spletni strani JP Komunala http://www.komunala-crnomelj.si/clanek1.asp?nm_tbl_cate.id=1&id=78&n=Ra%E8uni ali,
• poslati elektronsko sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. s številko odjemnega mesta, imenom in priimkom uporabnika, ter naslovom elektronske pošte na katerega želite prejemati račun ali,
• oglasiti se na JP Komunala, Belokranjska 24a kjer vam bodo pri spremembi pomagali.

Prejemanje računov po elektronski pošti ni povezano s plačevanjem preko trajnika, lahko pa si uredite tudi to. Prav tako plačnik računa ne potrebuje svojega naslova elektronske pošte. Račune lahko pošiljajo na elektronski naslov otrok, vnukov, nečakov, ... .

JP Komunala poziva uporabnike, da se v čim večjem številu odločijo za prejemanje računov po elektronski pošti in s tem prispevajo k manjšim stroškom ter manjšem obremenjevanju narave.

Več o plačevanje UPN položnic z QR kodo https://www.upn-qr.si/sl/pogosta-vprasanja-in-odgovori

Nadzor nad sprehajalci psov

 • 20 April 2018 |

Medobčinska inšpekcija in redarstvo obvešča občane, da bo pričela s poostrenim nadzorom sprehajalcev psov. Odlok o urejanju in čiščenju javnih površin na območju Občine Črnomelj predpisuje, da se psi na javnih površinah, ter na drugih gosto naseljenih območjih občine, ki so namenjena pešcem, lahko vodijo le na povodcih. Lastniki in vodniki psov morajo z javnih površin sproti odstranjevani pasje iztrebke in imeti v ta namen pri sebi ustrezno opremo (vrečke).

Za kršitelje teh določil je predpisana globa v višini 150 €.

Javni poziv za sprejem v Podjetniški inkubator Bela krajina

 • 19 April 2018 |

RIC Bela krajina v sodelovanju z Občino Črnomelj, Občino Metlika in Občino Semič objavlja javni poziv k oddaji vloge za sprejem v članstvo v podjetniški inkubator

 1. TRIS Kanižarica, Kanižarica 41, Črnomelj
 2. Stara lekarna, Kolodvorska 23a, Črnomelj

S pozivom omogočamo najem:

- dveh pisarniških prostorov v enoti TRIS Kanižarica (50,2 m2 in 31,2 m2)
- dveh prostorov v enoti Stara lekarna v skupni površini (39,5 m2 in 28,5 m2)

Rok za oddajo prijav za redno članstvo v podjetniškem inkubatorju na ta javni poziv je 4. 5. 2018.

Odpiranje vlog bo potekalo v roku deset delovnih dni od prejema vlog. O sprejemu bo odločala Komisija, ki bo podala svoje mnenje.
Kandidat bo o rezultatih obveščen najpozneje 7 dni od odpiranja vlog.

Dodatne informacije

Kontaktna oseba za ogled prostorov (po predhodnem dogovoru) ter za informacije o javnem pozivu, vključno z dokumentacijo javnega poziva je Kristian Asani (051 806 925; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).
Razpisna dokumentacija in ostali dokumenti so dostopni na spletni strani podjetniškega inkubatorja.

Multimedijska predstavitev Podjetniškega inkubatorja Bela krajina
https://www.youtube.com/watch?v=XLQ1lUEgctQ

Turistična destinacija Bela krajina z novo podobo in zgodbo

 • 18 April 2018 |

Turistična destinacija Bela krajina ima novo celostno grafično podobo in tržno zgodbo. Krovna turistična znamka s sloganom je BELA KRAJINA SRČNIH LJUDI. Zmagovalno podobo in zgodbo Natečaja za izdelavo CGP turistične destinacije Bela krajina - 1, ki je bil objavljen 18. decembra 2017, so ustvarili v Agenciji za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa.

Nov znak turistične destinacije Bela krajina, ki ga je komisija ocenila kot najboljšega med 33-imi prispelimi vlogami in 42-imi različnimi rešitvami, po besedah kreativne ekipe na čelu s kreativno direktorico Nejo Petek in art direktorico Evo Mlinar, simbolizira kroženje štirih letnih časov narave in belokranjskega načina življenja, povezanega z naravnimi cikli.

Rdeča barva logotipa na beli podlagi se navdihuje v tipični belokranjski noši in v značilnem belokranjskem gostoljubju ali srčnosti. Znak (simbolni del logotipa) zaznamuje kroženje narave in njenih obratov, ki so povezani tudi z belokranjskim mitološkim izročilom, obenem pa spominja na tradicionalne motive na pisanicah, na belokranjsko kόlo ali na stilizirane lističe dreves in veje praproti.

Krovna znamka združuje in povezuje tudi RIC Bela krajina, TD Vigred Metlika in KC Semič, saj ponazarja 4 strani neba in 4 mikro destinacije Bele krajine: Črnomelj, Metlika, Semič in reka Kolpa. Arhitekturo nove znamke poleg osrednjega znaka Bela krajina gradijo tudi iz njega izhajajoči podznaki ključnih turističnih produktov. Produkti so Belokranjska potepanja – v strategiji razvoja in trženja turistične destinacije Bela krajina 2018 - 2022 opredeljena kot Aktivna odkrivanja, Belokranjska doživetja – v strategiji opredeljena kot Avtentična doživetja in Belokranjska narava – v strategiji opredeljena kot Občutenje narave.

Komisija je izbor zmagovalne rešitve utemeljila s tem, da je predlagatelj oddal vlogo pravočasno in z dopolnitvami ter skladno s smernicami, podanimi ob razpisu. Nova znamka upošteva produktno arhitekturo turistične destinacije Bela krajina, pravilno interpretira strategijo s ključnim sporočilom primerjalne prednosti Bele krajine (tj. edinstven preplet naravne in kulturne dediščine), najbolje opredeljuje 3 ključne produktne stebre in medsebojno soodvisnost ter ustrezno opredeljuje odnose med predlaganim logotipom ter nacionalnimi turističnimi logotipi.

Izbran logotip je prepoznaven in nezamenljiv ter likovno čist in ustrezno opredeljen v različnih aplikacijah. V RIC Bela krajina, TD Vigred Metlika in KC Semič se zavzemamo za ustrezno uresničitev nove celostne podobe in zgodbe v različnih trženjskih akcijah ter s tem poenoteno in prepoznavno predstavitev destinacije Bela krajina.

 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.