OBVESTILO ZA JAVNOST - Delovni sestanek z državnim sekretarjem

  • 27 April 2018 |

Petek, 27. april - Včeraj, 26. 4. 2018, je na pobudo županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič na Občini Črnomelj potekal delovni sestanek z državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve g. Boštjanom Šeficem na temo nezakonitih prehodov državne meje na območju občine Črnomelj. Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki obkolpskih krajevnih skupnosti, direktor Policijske uprave Novo mesto g. Janez Ogulin in županja s sodelavci.

Državni sekretar je pojasnil stanje glede nezakonitih migracij z vidika Ministrstva za notranje zadeve, predstavniki KS pa so predstavili vidik lokalnega okolja, kjer so izpostavili predvsem težave glede zaklenjenih vrat na panelni ograji, kar bodo po zagotovili direktorja policije in državnega sekretarja rešili že v naslednjih dneh. Županja je izpostavila problematiko in nastale stroške v zvezi z intervencijami pri nezakonitih prehodih, tako PGD Črnomelj, Gasilske zveze Črnomelj kot JP Komunala Črnomelj, o čemer se bo državni sekretar v prvi polovici maja pogovoril s pristojnimi službami. G. Šefic je poudaril še, da stanje ob meji uspešno nadzorujejo in pohvalil policijo, ki je edina v vsem tem času beležila točne podatke o nezakonitih prehodih meje. Izpostavil pa je, da se je potrebno na morebitno povečanje števila nezakonitih prehodov čez mejo pripraviti, za kar policija že pripravlja dodatne aktivnosti.

G. Ogulin je pohvalil dobro sodelovanje s prebivalstvom ob meji in pozval, da prebivalci o kakršnemkoli dogajanju na obeh straneh meje še naprej takoj obveščajo policijo.

Osrednja prireditev občine Črnomelj ob dnevu upora proti okupatorju

  • 26 April 2018 |

Četrtek, 26. april - Včeraj je v Kulturnem domu Črnomelj potekala Osrednja občinska proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostna govornica je bila županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, ki je izpostavila, da smo en narod znotraj ene države in da si sami pišemo usodo. Za pisanje te lastne zgodbe življenja pa je potrebna velika mera odgovornosti, odločnosti in jasne vizije. »Prihodnost je v naših rokah, tako kot je bila v času boja proti okupatorju.«

Na prireditvi so bile podeljene tudi plakete ZZB za vrednote NOB, in sicer Jože Rogina in Franc Mukavec sta dobila srebrno plaketo, Rudi Hotujec pa je dobil zlato plaketo. Vsem nagrajencem iskrene čestitke.

Program je povezoval Jaka Birkelbach, himno pa je zapela Martina Mravinec. Za kulturni program je poskrbelo Kulturno društvo Gledališče.EU z zgodbo, ki se dogaja tik pred koncem vojne. Naslov predstave je Partizanski miting, njen avtor pa je Jožef Pernarčič.

Med predstavo smo lahko videli posnetke in fotografije, ki so nastale med 2. svetovno vojno. Pred proslavo je v zgornji avli Kulturnega doma potekalo tudi odprtje razstave likovnih del osnovnošolcev ob Svetovnem dnevu beguncev 2018 z naslovom »Med nami in z nami«.

SPOROČILO ZA JAVNOST - Obvestilo Policije občanom ob meji

  • 25 April 2018 |

Sreda, 25. april - Policijska uprava Novo mesto obvešča občane Občine Črnomelj ob meji na Kolpi, kako ravnati ob pojavu neznanih oseb, ki so nezakonito prečkale mejo.

Obvestilo Policijske uprave Novo mesto, vam posredujemo v celoti:

»Policistke in policisti Policijske uprave Novo mesto na območju Bele krajine še vedno obravnavamo nedovoljene prehode državne meje in tak trend je pričakovati tudi v naslednjih mesecih, ko bodo vremenske razmere za prečkanje Kolpe veliko bolj ugodne kot pozimi. Želimo si, da bi nezakoniti prehodi kar najmanj vplivali na življenje ljudi ob Kolpi, zato se s prilagojeno organizacijo in različnimi oblikami dela prizadevamo, da tujcem preprečimo nezakonita ravnanja ali jih primemo takoj, ko ti prestopijo mejo. Ob prijetju tujce varnostno pregledamo, preverimo, da pri sebi nimajo nevarnih predmetov in jih odpeljemo na policijsko postajo, kjer so opravljeni nadaljnji postopki.

Dejstvo je, da so nezakoniti prehodi razpršeni vzdolž Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in kljub policijskemu nadzoru posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij. Občane pozivamo, da v teh primerih tujcev ne spuščajo v svoje domove in se jim ne približujejo, ampak naj nas o pojavu neznanih oseb obvestijo na številko 113. Takoj se bomo odzvali, preverili okoliščine, tujce varnostno pregledali in odpeljali na policijsko postajo, kjer jim bo nudena humanitarna oskrba in po potrebi zagotovljena tudi zdravstvena oskrba. Svetujemo, da upoštevate tudi osnovne zaščitne ukrepe za varovanje premoženja, da tudi ob krajši odsotnosti vrata domov zapirate in zaklepate.

Ponovno pa se želimo zahvaliti za vsa prejeta obvestila. Z vašo pomočjo in sodelovanjem smo lahko veliko bolj uspešni in učinkoviti pri opravljanju našega osnovnega poslanstva - pomagati ljudem in skrbeti za njihovo varnost in varnost premoženja.«

pdfSPOROČILO ZA JAVNOST - Obvestilo Policije občanom ob meji

Sporočilo za javnost o varstvu pred požari ob kurjenju prvomajskih kresov

  • 25 April 2018 |

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo skladno z določbami Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) pri tem upoštevati navodila, ki so zapisana v spodnjem sporočilu za javnost. 

 pdfSporocilo_za_javnost_-_kresovanje_2018.pdf

Vesele angleške počitnice 2018

  • 24 April 2018 |

Tudi letos Društvo prijateljev mladine Mojce v Dolenjski Toplicah pripravlja VESELE ANGLEŠKE POČITNICE 2018. DPM Mojca je na razpisu ZZZS uspelo pridobiti kar 245 mest za tako imenovano Zdravstveno letovanje otrok in šolarjev iz upravnih enot Novo mesto, Črnomelj in Trebnje.

Zdravstveno letovanje za otroke in šolarje s programom Veselih angleških počitnic iz Mestne občine Novo mesto in občin Šentjernej, Žužemberk, Škocjan, Straža, Šmarješke Toplice, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Semič, Črnomelj, Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert, bo tudi letos v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah, in sicer v dveh terminih: od 23. do 30. junija in od 18. do 25. avgusta.

Prijavijo se lahko otroci, ki imajo v medicinski dokumentaciji v času od 25.2.2017 do 16.2.2018 dva ali več zapisov o zdravniški oskrbi.

Prijavnico dobite pri otrokovem osebnem zdravniku, ter jo izpolnjeno in potrjeno pošljite po redni pošti ali prinesite osebno na naslov DPM Mojca, Rozmanova ulica 10, 8000 Novo mesto.

Več informacij v priloženi priponki in na spletni strani na http://www.drustvopm-mojca.si/

Nova pridobitev Zdravstvenega doma Črnomelj

  • 23 April 2018 |

Petek, 20. april - V Zdravstvenem domu Črnomelj je potekalo odprtje nove zobozdravstvene ambulante za odrasle, kjer bo delovala zobozdravnica Ines Vrtin.

V sklopu odprtja so od 9. do 11. ure potekale tudi druge aktivnosti v okviru dogodka »Zdravo v pomlad«, med drugim tudi stojnica zobozdravstvene vzgoje in preventive, na ogled pa je bila tudi sodobna oprema novega reševalnega vozila.

Poziv za vključitev v sistem »Odprta vrata Bele krajine«

  • 23 April 2018 |

Belo krajino obiskujejo individualni gosti, ki bodo z novim turističnim produktom »Odprta vrata Bele krajine« dobili možnosti za boljšo izkušnjo doživetja v Beli krajini.

K brezplačni vključitvi v sistem TIC Metlika, TIC Semič in TIC Črnomelj pozivajo ponudnike turističnih storitev namenjene za turiste (rokodelci, čebelarji, vinarji, turistične kmetije, muzeji, galerije, ipd). Pogoj za vključitev je možnost sprejemanja obiskovalcev na določen dan ob določenem času.

Cilj sistema je vzpostavitev mreže ponudbe in dogodkov Bele krajine, ki omogoči posamezniku, da si sam ustvari izlet po Beli krajini, da pridobi zemljevid poti in povezav med ponudniki, da pridobi informacije o vremenu in temperaturi ter informacije o odprtih vratih in dogodkih v Beli krajini.

Sodelujoči ponudniki bodo deležni promocijskih storitev (na spletni strani, preko mobilne aplikacije, v tiskovinah, na Facebooku, v belokranjskih TIC-ih, na promocijskih dogodkih, preko medijev,…). Sistem omogoča ponudnikom večjo prepoznavnost, promocijo, pridobitev podatkov za namene evalvacije, več gostov, povečanje prodaje izdelkov in storitev, itd.

Za vključitev v sistem morajo ponudniki izpolniti prijavnico, ki je dostopna na www.ric-belakrajina.si. Sistem bo odprt med 1. 6. 2018 in 31. 8. 2018. Za obdobje izven glavne turistične sezone bo razpisan poseben razpis. Prijave se sprejema do vključno 7. 5. 2018. Kontaktna oseba: Gregor Jevšček, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

RIC Bela krajina: 30% nočitev več v Beli krajini v letu 2017

  • 22 April 2018 |

V Razvojno informacijskem centru Bela krajina ugotavljajo, da uradni statistični podatki za leto 2017 kažejo dobre rezultate turističnega obiska in nočitev v Beli krajini. Po podatkih Statističnega urada RS je v Beli krajini prenočilo 29867 obiskovalcev, ki so ustvarili 71800 nočitev. Povprečna doba bivanja je bila 2,4 dni, ta pa se približuje slovenskemu povprečju, ki znaša 2,53 dni. Ponovno so bili najštevilčnejši obiskovalci iz Nemčije, držav Beneluksa, Italije in Francije. V letu 2017 je bilo torej proizvedenih kar 30% nočitev več kot v letu 2016.

Pri tem je potrebno poudariti, da za nekatere mesece SURS niti nima podatkov, hkrati pa upošteva samo tiste nočitvene kapacitete, ki imajo več kot 10 ležišč, zato lahko sklepajo, da je dejansko število nočitev v Beli krajini še večje.

Bela krajina je bila v novi Strategiji razvoja trajnostnega turizma Slovenije uvrščena v makrodestinacijo »Osrednja Slovenija« in je opredeljena kot ena izmed 34-ih vodilnih destinacij slovenskega turizma. V RIC Bela krajina skladno z nacionalno strategijo in strategijo razvoja turizma v Beli krajini pripravljajo promocijske akcije, kampanje digitalnega marketinga, oblikovanje integralnih turističnih produktov, digitalno akademijo in ostale aktivnosti, ki bodo Belo krajino še bolj utemeljile kot obiska vredno destinacijo.

Pripravil:
RIC Bela krajina

Mestno jedro Črnomlja do leta 2025

  • 20 April 2018 |

Četrtek, 19. april – Ob svetovnem dnevu Zemlje je Občina Črnomelj pripravila okroglo mizo na temo urejanja starega mestnega jedra Črnomlja z naslovom »Mestno jedro Črnomlja do leta 2025«.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Verica Marušič, so sodelovali županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, predsednik Krajevne skupnosti Črnomelj Jaka Birkelbach, Aleksander Ostan iz Ateljeja Ostan Pavlin, Marija Ana Kranjc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto, Danijela Kure Kastelc iz podjetja Sapo, ki hkrati tudi živi v mestnem jedru Črnomlja, ter mag. Marija Prašin Kolbezen, arhitektka in urbanistka na Občini Črnomelj.

Uvodoma naj bi bila podeljena ekološka graja »Kopina« Marti Ani Triplat za nevarno, propadajočo hišo na regionalni cesti R1-218 na vhodu v staro mestno jedro Črnomlja, vendar se dogodka ni udeležila. Sta pa zato bili prisotni njeni hčerki, ki sta opozorili na stanje »Skubcove hiše«, ki je tik pred rušenjem. Zanimali so ju nadaljnji načrti za območje Ajdovega zrna. Županja je poudarila, da bo Občinskemu svetu predlagala odkup zemljišča po predhodni cenitvi, a pred tem je potrebno urediti zadeve z rušenjem.

Sicer pa je razprava bila usmerjena v možen razvoj in oživitev mestnega jedra Črnomlja. Postopoma se le-to že obnavlja. Poteka rekonstrukcija stopnišča pri OŠ Mirana Jarca, zatem je v prvem planu rekonstrukcija Ulice Mirana Jarca, nato obnova atrija črnomaljskega gradu, ureditev sprehajalne poti ob levem bregu Lahinje in obnova opornih zidov pod Mestno muzejsko zbirko. Pripravlja se projektna dokumentacija za ureditev pritličja in kleti gradu Črnomelj, pristopilo pa se bo tudi k pripravi projektne dokumentacije za ureditev glavnega trga.

Občina Črnomelj bo še naprej obnavljala javne in odprte površine, na prebivalcih pa je, da zgledno urejajo in obnavljajo svoje objekte. Pri tem z razpisom pomaga tudi Občina Črnomelj, saj sofinancira obnove streh in fasad. Poleg tega subvencionira najemnine poslovnih prostorov v mestnem jedru Črnomlja ter na ta način spodbuja oživiti mestno jedro. Zaenkrat je največja prepreka ta, da glavna cesta ni občinska, pač pa državna in tako preprečuje ter omejuje možnosti, kako urediti mestno jedro.

Vsi prisotni na okrogli mizi so se strinjali, da je v mesto potrebno vrniti življenje, predvsem ljudi, ter mestnemu jedru ponovno vrniti vsebino.

Že leta 1932 je bilo v članku z naslovom »Črnomelj lepo napreduje« avtorja R-y. v časopisu Slovenski narod zapisano: »A bodočnost? Ona je pač odvisna le od dela domačinov, odvisna je od njihovih oči, če bodo zapazili z njimi vse lepopte svojega kraja, odvisna od njihovih rok, s katerimi morajo marljivo delati za napredek mesta, odvisna od njihovega okusa, s katerim morajo urediti mesto in okolico… in odvisna od njihovega uma, s katerim morajo izrabiti vse, s čemer jih je narava tako bogato obdarovala. In če se bo vse to zgodilo?... Potem bo bodočnost Črnomlja res lepa, kakršno zasluži in kakršno bi s smotrnim delom meščanov lahko dosegel.« Črnomelj ima torej velik potencial, le prepoznati in izkoristiti ga moramo.

Prejmite račun JP Komunale Črnomelj na svojo e-pošto

  • 20 April 2018 |

Enostaven postopek za spremembo, zmanjšajte si strošek

JP Komunala Črnomelj sporoča, da v naslednjem mesecu planira spremeniti obliko svojih računov. Računi bodo po novem opremljeni s QR kodo istočasno pa bodo postavke na računu dodatno razdelane po področjih.

Postopek za spremembo je enostaven:

• izpolniti in poslati obrazec, ki se nahaja na spletni strani JP Komunala http://www.komunala-crnomelj.si/clanek1.asp?nm_tbl_cate.id=1&id=78&n=Ra%E8uni ali,
• poslati elektronsko sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. s številko odjemnega mesta, imenom in priimkom uporabnika, ter naslovom elektronske pošte na katerega želite prejemati račun ali,
• oglasiti se na JP Komunala, Belokranjska 24a kjer vam bodo pri spremembi pomagali.

Prejemanje računov po elektronski pošti ni povezano s plačevanjem preko trajnika, lahko pa si uredite tudi to. Prav tako plačnik računa ne potrebuje svojega naslova elektronske pošte. Račune lahko pošiljajo na elektronski naslov otrok, vnukov, nečakov, ... .

JP Komunala poziva uporabnike, da se v čim večjem številu odločijo za prejemanje računov po elektronski pošti in s tem prispevajo k manjšim stroškom ter manjšem obremenjevanju narave.

Več o plačevanje UPN položnic z QR kodo https://www.upn-qr.si/sl/pogosta-vprasanja-in-odgovori

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.