Jurjevanje ponovno uspešno in pestro

  • 26 Junij 2018 |

Torek, 26. junij – Minuli teden je minil v znamenju 55. Jurjevanj, najstarejšega folklornegafestivala v Sloveniji. Pester program je trajal od srede, 20. junija, pa do nedelje, 24. junija. Črnomaljsko mestno jedro je znova zaživelo v ritmu folklore, glasbe, petja, druženja, kulinarike, rokodelskega sejma, predavanj, razstav in še in še.

Za uvod konoplja, ajda, folklora in umetnost

Prvi dan Jurjevanja v Beli krajini se je pričel z Dnevom industrijske konoplje in ajde v Beli krajini, ki je potekal v Krajinskem parku Lahinja. Predstavljeni so bili prehrambni izdelki lokalni proizvajalcev, jedi iz konoplje in ajde ter izdelki iz blaga konoplje. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi prenovljeni info center oz. vstopno točko parka v Velikem Nerajcu, prenovo dveh belokranjskih oz. nerajskih »hisov« in ekološke sanitarije za obiskovalce. Prenova je potekala v sklopu projekta Interpretacija naravne in kulturne dediščine v Krajinskem parku Lahinja oz. KP Lahinja – Učilnica v naravi, katerega vodi in koordinira RIC Bela krajina s projektnima partnerjema Občino Črnomelj in Društvom Sončno kolo. Projekt je sofinanciran s sredstvo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Na Vinici je potekalo predavanje Anite Matkovič o ljudski noši, narodni noši in folklornih kostumih. V Mestni muzejski zbirki Črnomelj pa je predaval Janez Weiss o Beli krajini v 13. stoletju in o ustanovitvi belokranjske pražupnije. V starem mestnem jedru Črnomlja so nato sledile otvoritve fotografske razstave Fotokluba Črnomelj, razstave FS Zeleni Jurij Črnomelj in likovne razstave KUD-a Artoteka ter razstave mariborskega umetnika Boruta Popenka "Prelom".

»Belokranjci do konca svojih danof«

V četrtek je v Jurjevanjski dragi potekal družaben dogodek z dobrodelnim koncertom»Belokranjci do konca svojih danof«, na katerem so nastopili Magnifico, Pero Lovšin z Birsa Brothers, 2B in Pulover. Dogodek je potekal v skupni organizaciji RIC Bela krajina, JSKD OI Črnomelj, Srednje šole Črnomelj, Kluba belokranjskih študentov in Občina Črnomelj. V okviru dogodka je potekala tudi osrednja proslava ob dnevu državnosti. Zbrana sredstva so bila namenjena pomoči potrebnim po neurju s točo. V Jurjevanjski dragi je ob pesmih Adlešičkih Kresnic zagorel tudi kres.

Petkovo uradno odprtje festivala

V petkovem popoldanskem času so v sklopu srečanja otroških folklornih skupin »Pastirče mlado« nastopile otroške folklorne skupine iz Dragatuša, Kresničke (podružnica OŠ Loka Črnomelj), Loka Črnomelj in Kud Oton Župančič Vinica ter mladinski folklorni skupini Dragatuš in Kud Oton Župančič Vinica.

V večernih urah je sledilo uradno odprtje jubilejnega 55. festivala Jurjevanje v Beli krajini, kjer sta najprej spregovorila Peter Črnič, direktor RIC Bela krajina, in Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, med govorom katere je na prizorišče prispel tudi ultramaratonec Toni Perušič, ki je na Jurjevanje pritekel iz Ljubljane in županji predal poslanico podpredsednika Državnega zbora RS Matjaža Nemca. Kot slavnostni govorec ja nato spregovoril slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj.

V sklopu folklornega programa »Pleši, Jure, do jutranje ure!« so nastopile Folklorna skupina Predgrad, Folklorna skupina Dragatuš in Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica. Iz tujine so nastopile Folklorna skupina Spandan iz Indije, Folklorna skupina CIDAN Mi Peru ter srbska Folklorna skupina Sevojno.

Športno-folklorna sobota

Sobotni dopoldan je bil športno obarvan. Na družinski kolesarski izlet po Beli krajini »Goni kolo« se je po 48 ali 80 km dolgi trasi odpeljalo več deset kolesarjev, ki so prekolesarili vse tri belokranjske občine.

Ko je ura odbila 9 zvečer, je bilo osrednje prizorišče festivala v starem mestnem jedru Črnomlja popolnjeno do zadnjega kotička. Obiskovalci so bili v pričakovanju 2. festivalskega sklopa folklornega program »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo…«. Ta večer se je na odru predstavila Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, nastopila je tudi domača, črnomaljska folklorna skupina Zeleni Jurij. Slednji so že popoldan v starem mestnem jedru na trgu pri cerkvi sv. Petra predstavila mitološko obredje Zelenega Jurija, ki velja za enega najstarejših na Slovenskem.

V nadaljevanju so se po dvakrat predstavile tuje folklorne skupine. Folklorna skupina Mi Peru je v prvem delu predstavila tradicionalne plese Inkov, v drugem pa prvinski ples amazonskega pragozda. Indijska folklorna skupina Spandan se je predstavila z bolj čutnimi plesi z valovitim gibanjem, v katerem opevajo najbolj pomembne človeške vrednote in ljubezenske zgodbe. Za največji spektakel pa je z udarnimi ritmi, avtentičnimi srbskimi nošami, izjemnimi formacijami same odrske postavitve ponovno poskrbela srbska folklorna skupina KUD Sevojno.

Nedeljsko slovo letošnjemu festivalu

Ob 20. uri se je na glavnem odru pričelo še zadnje dejanje 55. Jurjevanja v Beli krajini, in sicer folklorni program »Lepa Anka kolo vodi…«. Od belokranjskih folklornih skupin sta se predstavili Upokojenska folklorna skupina Lepa Anka iz Črnomlja in Folklorna skupina KUD Božo Račič Adlešiči. Vrhunec folklornih nastopov so pripravile folklorne skupine iz tujine. Nastopili so hrvaški Folklorni ansambl Šiljakovina, folklorna skupina C.I.D.A.N. Mi Peru iz Peruja, še zadnjič so se predstavili folklorniki iz indijske skupine Spandan ter folklorniki iz srbske folklorne skupine KUD Sevojno.

V zaključku sta zbrane nagovorila še črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in direktor RIC Bela krajina Peter Črnič. Zahvalila sta se obiskovalcem, organizacijski ekipi in vsem sodelujočim društvom, prostovoljcem, nastopajočim ter občinstvu in na koncu vse pozvala na prihodnje, že 56. Jurjevanje v Beli krajini.

FOTO: JK Design, Arhiv RIC Bela Krajina

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.