Kitajska delegacija iz mesta Baotou v Črnomlju

  • 20 Julij 2018 |

Petek, 20. julij – V sejni sobi Občine Črnomelj je potekalo srečanje s šest člansko delegacijo iz mesta Baoutou iz Ljudske republike Kitajska. Namen srečanja je bil spodbuditi izmenjavo in sodelovanje na področjih gospodarstva, kulture, turizma, športa, umetnosti, znanosti in tehnologije.

Obisk delegacije je vezan na lanskoletno oktobrsko sejo Občinskega seva Občine Črnomelj, ko je bila obravnavan predlog za sodelovanje v okviru iniciative »Road and Belt Project« na pobudo profesorja dr. Božidarja Šarlerja, predstojnika Katedre za dinamiko fluidov in termodinamiko, Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani. Iniciativa »Road and Belt Project« je iniciativa Kitajske, katere namen je dvig gospodarskega razvoja ob novi svileni cesti na obsežnem območju od Azije prek Afrike do vzhodne Evrope. K omenjeni iniciativi je pristopila tudi Slovenija. Fakulteta za strojništvo je v letu 2015 vzpostavila razvejano znanstveno in tehnološko sodelovanje s Chinese Academy of Sciences, Institute of Metals Research, Shenyang, provinca Laoing, Kitajska. Tako je prof. Šarler vzpostavil sodelovanje z mestom  Baotou v provinci Inner Mongolia, Kitajska.

Po uvodnem pozdravu županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič, je z vidika kulture, turizma, gospodarstva ter nadaljnjega razvoja občino Črnomelj predstavil direktor RIC Bela krajina Peter Črnič. Sledil je pozdrav župana kitajskega mesta Baotou Zhao Jiangtao, ki je podrobneje predstavil mesto in vizijo prihodnosti razvoja ter možnosti sodelovanja. Baotou predstavlja v svetovnem merilu največje središče za rudarjenje in proizvodnjo redkih zemelj, vse bolj pomembne strateške surovine.

Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki gospodarstva na območju občine Črnomelj, in sicer so se predstavila podjetja Livar d.d., Polycom d.o.o., Comark d.o.o.,  X-Adena d.o.o., Kovinoplastika Lozar d.o.o. in SPTE d.o.o. Področje izobraževanja je predstavila direktorica ZIK Črnomelj Nada Žagar, nekaj o poslovni coni TRIS Kanižarica pa je povedal Silvo Grdešič, likvidacijski upravitelj Rudnika Kanižarica v zapiranju d.o.o.-v likvidaciji.

Občina Črnomelj podpira predstavljeno iniciativo in sodelovanje z mestom Baotou, v luči izmenjave izkušenj in dobrih praks na omenjenih področjih. V nadaljevanju se bo ustanovil odbor, ki ga bodo predstavljali predstavniki obeh mest. Skupaj bodo preverili vse možnosti sodelovanja in povezovanja ter tako nadaljevali aktivnosti sodelovanja Črnomlja in Baotoua.

Foto: Tomislav Urh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.