Predsednik Pahor sprejel gasilce in prostovoljce

 • 13 Julij 2018 |

Petek, 13. julij – Po cestah so se ponovno vile dolge kolone gasilskih vozil, tokrat v smeri Ljubljane, saj je v Predsedniški palači pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju potekal sprejem gasilcev in prostovoljcev, ki so pomagali pri odpravljanju posledic neurja s točo v Beli krajini.

Polno dvorano gasilcev iz območja gasilskih zvez Črnomelj, Metlika, Semič ter tudi iz ostalih slovenskih regij ter Vatrogasne zajednice Karlovačke županije in tudi Civilne zaščite ter Slovenske vojske je uvodoma pozdravil poveljnik GZ Črnomelj Jože Vrščaj, nato je spregovorila županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, ki je še posebej poudarila vsa prizadevanja vseh vpletenih, ki so pomagali po neurju s točo. Sledil je nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je izrazil hvaležnost in spoštovanje vsem, ki so nudili pomoč. Posebej je poudaril, da velikokrat pozabljamo, da so gasilci v prvi vrsti prostovoljci in da preveč samoumevno jemljemo, da nam bodo vedno na voljo. A to je v njihovih srcih, saj vedno pomagajo, ko je to potrebno, zato je prav, da podpiramo njihovo dejavnost in jim nudimo podporo, ko je to potrebno.

Govor črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič objavljamo v celoti:

"Spoštovani predsednik države gospod Borut Pahor, cenjeni visoki gostje

spoštovani gasilci in gasilke, prostovoljci in prostovoljke ter vsi, ki ste se danes zbrali tu, na sprejemu pri predsedniku Republike Slovenije gospodu Borutu Pahorju, na sprejemu tistih, ki so pomagali pri odpravljanju posledic neurja s točo, ki je na petek 8. junija 2018 v petnajstih minutah na dolžini okrog 15km in širine na mestih tudi do 4km, kar je zajelo 24 naselij na območju občine Črnomelj in povzročilo doslej nepredstavljivo škodo na objektih, poljščinah in avtomobilih. Te je preko 20 milijonov evrov.

Prav posebno bi se rada zahvalila vsem, ki ste nam priskočili na pomoč in nam stali ob strani. V prvi vrsti gre zahvala Štabu CZ Občine Črnomelj s poveljnikom na čelu, vodstvu GZ Črnomelj, v okviru katere je 27 PGD-jev, z okoli 390 člani, GZ Metlika in GZ Semič ter vsem GZ na območju Republike Slovenije, tudi sosednje Hrvaške, saj so njihova prostovoljna gasilska društva stopila skupaj in pomagala pomoči potrebnim na območju občine Črnomelj. Gasilci, vi ste tisti, ki ste pokazali solidarnost, človečnost, povezanost, sočutje in dobrosrčnost. Ves čas, to je v času med 8. junijem popoldne do vključno 13. junijem, so bile v Črnomlju kolone gasilskih avtomobilov. Prizor, ob katerem se človeku orosijo oči. Fotografije teh kolon povedo več kot lahko povem jaz z besedo. Govorijo, da vas gasilce krasi solidarnost, dobrota in sočutje. Brez vas nam resnično ne bi uspelo v najkrajšem možnem času zaščititi vse objekte. Zahvaljujem se tudi Slovenski vojski, vrhovnemu poveljniku, ministrici za obrambo, Rdečemu križu, Karitasu in vsem ostalim organizacijam, podjetjem in posameznikom, ki so nam priskočili na pomoč. Tako finančno kot fizično.

Na območju Bele krajine je gasilstvo pomembna dejavnost in dejavnost s tradicijo. To dokazuje tudi PGD Črnomelj, društvo staro 144 let katerega ustanovitelji so že takrat ugotovili kako pomembna je sloga v času nesreč. Vedeli so, da so skupaj močnejši. Gasilci, v vseh teh letih ste preko različnih generacij in novih znanj le še dozoreli in postali še bolj samozavestni, učinkoviti ter uspešni. Prepričana sem, da bo vašo tradicijo nadaljeval tudi podmladek, saj vem, da pozorno skrbite zanj. To vse je odraz vaše pripadnosti in pokazatelj, da ste z vsem srcem in dušo ponosni, da ste del velike, številčne vseslovenske gasilske družine, ki nam je vsem stala ob strani v času intervencije med 8. in 13. junijem.

Delo opravljate prostovoljno in z dejanji dokazujete katere so tiste vrline, ki združujejo in nas delajo močnejše. Cenim vaše delo in izredno sem ponosna na vas. Prav pa je, da tudi država ne pozabi na vas. Gospod predsednik, naši gasilci opravljajo tudi izredno težko nalogo na zunanji schengenski meji. Tudi za to se jim zahvaljujem in na tem mestu prosim, da jim državne institucije pomagajo pri nabavi opreme in vseh aktivnostih, ki jih potrebujejo pri in po opravljanju teh zahtevnih nalog.

Ja, preživeli smo za nas katastrofo, a smo stopili skupaj in se skušali pobrati. Spoštovani predsednik zahvaljujem se vam za sprejem in da ste prepoznali našo stisko, s katero smo se soočali in se še soočamo in bo trajala zagotovo še več mesecev. Prevozili smo dolgo pot do Ljubljane, ki tokrat, na srečo, ni bila intervencijska. Ne malo vozil bi hitrejše prišlo na pomoč, če bi imeli 3. razvojno os zato vas ob tej priložnosti prosim, da apelirate na ustrezne državne organe, da ne iščejo vedno novih rešitev, saj smo Belokranjci usklajeni glede umestitve v prostor tako z že sprejetim Državnim prostorskim aktom za I. in II. fazo. Z iskanjem vedno novih rešitev, se čas odmika in zapletajo postopki v zvezi z izgradnjo 3.razvojne osi, mladi odhajajo. Bela krajina ne more več čakati. Ljudje strpno čakamo že vrsto let in resnično je čas, da se zadeve hitreje premaknejo.

Še s strani medijev in določenih institucij države bi si želeli tudi v mirnih časih več pozornosti. Ko potrebujemo cesto, novo šolo, vrtec, kulturni dom, opremo za gasilce in še bi lahko naštevala. Zato bi prosila, da na to opozorite pristojne, naj ne pozabijo na nas in na gasilska društva kako dolgo in neprimerno pot so morali prevoziti gasilci, da so prišli do nas v času te naravne nesreče.

In enako velja v primerih, ko gredo na pomoč gasilci iz belokranjske regije.

Spoštovani,

gasilci so nam lahko vzgled, kaj vse je mogoče, če za skupen cilj stopimo skupaj v dobro vseh in v tem duhu delamo tiste poteze, ki so tudi v korist vseh. Hvala, da PGD-ji na slovenskem gojite tradicijo gasilstva, solidarnosti in prostovoljne pomoči. V tej izredno težki situaciji se je pokazala povezanost in dobra organiziranost vseh gasilcev na lokalni, regijski in državni ravni, kar gre zahvala prejšnjim in sedanjim vodstvom. Skupaj smo dobro sodelovali in se organizirano lotili reševanja nepričakovanega.

No, beseda hvala zagotovo ni dovolj za izkaz hvaležnosti, ki jo vsi čutimo v srcih ob zavedanju, da se prav vedno lahko zanesemo na vas. Nesreče nismo pričakovali in marsikomu je uničila življenjsko delo in pobrala življenjske prihranke. Zato so vaša dejanja, pomagati človeku v stiski, izjemno plemenita. Ne pomagate zato, da bi vas nekdo potrepljal po rami in vas povzdigoval med oblake, ampak preprosto zato, ker vam ni vseeno. In takšni ste bili vsi, ki ste nam brezpogojno priskočili na pomoč. Iz srca, še enkrat iskrena hvala, z gasilskim pozdravom NA POMOČ."

Priključitev na optično omrežje

 • 09 Julij 2018 |

Občina Črnomelj je pristopila k Načrtu razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije v občini Črnomelj, v sklopu katerega želimo občanom zagotoviti možnost širokopasovnih priključkov (za hitri internet). Ena izmed možnosti, da pridobite optično omrežje je projekt Rune. Za uspešnost projekta in pridobitev optičnega omrežja v vašem gospodinjstvu je pomembno, da izpolnite pristopno izjavo, s pomočjo katere se bo ugotovil dejanski interes in se bo omrežje v posameznih naseljih tudi gradilo. Torej, če najdete svoj naslov na spodaj priloženem seznamu, izpolnite pristopno izjavo, s katero izkažete interes in ste že korak bližje hitremu internetu.

Tisti, katerih naslov ni na spodnjem seznamu, pa so vas že kontaktirali neposredno operaterji in se bo omrežje gradilo na osnovi njihovega izkazanega komercialnega interesa ali pa vas bodo kontaktirali izvajalci projekta GOŠO 3 – na območjih, kjer ni niti komercialnega interesa in niti interesa s strani projekta RuNe.

Rok za sprejem pristopnih izjav je do petka, 27. julija, po elektronski pošti (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali na sedežu Občine Črnomelj.

xlsxSEZNAM 

docxPRISTOPNA.docx

pdfNačrt_razvoja_GOŠO_Črnomelj.pdf

DODATNA OBRAZLOŽITEV: 

GRADNJA TELEKOMUNIKACIJSKEGA OMREŽJA

RUNE-SI d.o.o. gradi najsodobnejše optično omrežje zelo velikih hitrosti (večje od 1 Gb/s) za vse potencialne uporabnike na redko poseljenih območjih v Sloveniji, na katerih sicer obstoječi operaterji telekomunikacij nimajo tržnega interesa graditi lastna omrežja.

ODPRTO OMREŽJE

Storitve bo uporabnikom v omrežju ponujalo več različnih ponudnikov. Uporabnik bo imel možnost proste izbire ponudnika storitev, ki je glede na ceno in kakovost storitev zanj najugodnejši, saj upravitelj omrežja vsem operaterjem storitev zagotavlja enakopravni dostop in najem omrežja pod enakimi pogoji. V primeru nezadovoljstva s trenutnim ponudnikom, bo imel uporabnik možnost njegove zamenjave.

Pomembno:

Do storitev v omrežju RuNe bodo lahko dostopali samo tisti uporabniki, ki bodo naročili izgradnjo priključka in priključeni na optično infrastrukturo RuNe.

KAJ JE POTREBNO ZA PRIKLJUČITEV VAŠEGA DOMA NA OPTIČNO INFRASTRUKTURO?

Na spletnem naslovu www.ruralnetwork.eu:

 • Preverite, ali je vaš naslov vključen v projekt RUNE
 • Izpolnite obrazec za izgradnjo priključka, ki je hkrati soglasje za dostop in izdelavo notranje optične inštalacije v bivalnem objektu.
 • Po prejemu vašega zahtevka vas bo v kontaktiral tehnični oddelek RUNE in vam zagotovil potrebne podatke o izvedbi priključka.
 • Sledi podpis pogodbe o izgradnji priključka in plačilo priključnine
 • Nato RuNe zgradi vaš priključek do vaše hiše in izvede potrebne notranje inštalacije.
 • Ko je priključek zgrajen po lastni izbiri izberete ponudnika in z njim sklenete pogodbo za storitve.

KAJ ZAJEMA PLAČILO PRIKLJUČNINE ZA IZGRADNJO PRIKLJUČKA

Financiranje celotne izgradnje omrežja RuNe zagotovi nosilec projekta sam, uporabniki plačajo samo notranjo hišno inštalacijo v enkratnem znesku 150 € (DDV vključen) in vključuje:

 • Montažo optičnega kabla znotraj hiše;
 • Priklop optičnega modema pri stranki;
 • Preizkus delovanja povezave.

Po izvedbi priključka stranka postane lastnik vse notranje inštalacije.

ALI LAHKO DOBIM PRIKLJUČEK RUNE POZNEJE?

Uporabnikom, ki priključka v času gradnje RuNe omrežja priključka ne bodo naročili, bo optični priključek RuNe samo omogočen (ne bo zgrajen do hiše). Uporabniki lahko priključek naročijo in dobijo kadar koli. Strošek izgradnje priključka bo v primeru poznejšega naročila bistveno višji kot med gradnjo celotnega omrežja RUNE.

 

PRISTOPNO IZJAVO DOSTAVITE NA NASLOV:

OBČINA ČRNOMELJ, Trg svobode 3, 8340 Črnomelj ali POŠLJITE SKENIRANO PO ELEKTRONSKI POŠTI NA E-NASLOV: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ROK ZA ODDAJO JE NAJKASNEJE DO 27. JULIJA 2018

 

KONTAKT

www.ruralnetwork.eu

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

3. razvojna os, južni del: Za nadaljevanje projektiranja je nujna izbira investitorja, ostale aktivnosti tečejo skladno s sprejetim protokolom

 • 06 Julij 2018 |

Petek, 6. julij - V sejni sobi Občine Črnomelj je včeraj potekal 7. sestanek Odbora za spremljanje aktivnosti za gradnjo 3. razvojne osi – južni del. Prisotni so sklenili, da se na Ministrstvo za infrastrukturo ponovno pošlje dopis za določitev investitorja na 2. odseku 3. razvojne osi – južni del (Maline – Metlika in Črnomelj – jug).

Na sestanku so bili prisotni županji občin Črnomelj in Semič, Mojca Čemas Stjepanovič in Polona Kambič, župan občine Metlika Darko Zevnik ter poleg predstavnikov z vseh treh belokranjskih občin, še Bojan Papler iz Direkcije RS za infrastrukturo, Severin Maffi iz podjetja DARS, predsednik Območne obrtno - podjetniške zbornice Črnomelj Stanislav Malerič, predsednica Območne obrtno - podjetniške zbornice Metlika Tatjana Adlešič in predstavnik Kluba belokranjskih študentov Jure Kuhar.

Prisotni so po pregledu dosedanjih aktivnosti sklenili, da se na Ministrstvo za infrastrukturo ponovno pošlje dopis za določitev investitorja na 2. odseku 3. razvojne osi – južni del (Maline – Metlika in Črnomelj – jug). Določitev investitorja je nujna, da se nadaljuje projektiranje na 2. odseku in uporabi razpoložljiva sredstva EU in RS, ki  so usklajena v naboru projektov Regije JV Slovenija za ta namen v obdobju od leta 2020 do leta 2023.

Sicer pa aktivnosti za gradnjo na 1. odseku 3. razvojne osi od AC pri Novem mestu do Malin (vključno s predorom pod Gorjanci) potekajo po terminskem planu, izjema je le projektiranje mostov čez reko Krko, vendar zamik zaradi ponovnega arhitekturnega natečaja ni kritičen.

Sprejet je bil še sklep, da Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo za izdelavo strokovnih podlag in državnega prostorskega načrta na 3. odseku od Črnomlja – jug do Vinice do septembra zagotovi projektno nalogo, na podlagi katere se odda javno naročilo za izdelavo idejnega projekta in prostorskega načrtovanja.

 pdfINFORMACIJA ZA JAVNOST 

OBVESTILO o zapori Ulice Mirana Jarca in dela Ulice Lojzeta Fabjana - 2. etapa

 • 03 Julij 2018 |

Torek, 3. julij - Obveščamo vas, da bomo nadaljevali s pripravljalnimi deli za rekonstrukcijo Ulice Mirana Jarca in dela Ulice Lojzeta Fabjana ter arheološkimi izkopavanji na 2. etapi, to je od Primožičeve hiše do župnijskega dvorišča. Dela za 2. etapo naj bi se začela že jutri, 4. julija, vendar se bodo zaradi napovedi slabega vremena začela z manjšim zamikom (predvidoma v četrtek, 5. julija, ali v naslednjih dneh oz. takoj, ko bodo vremenske razmere dopuščale).

To pomeni, da bo cesta od semaforja do stavbe župnišča odslej popolnoma zaprta, Ulica Mirana Jarca v ostalem delu še vedno ostane za stanovalce dvosmerno prevozna. Dostop z avtomobili do trga pri cerkvi Sv. Duha do nadaljnjega več ne bo možen.

Opozarjamo, da v tem času še naprej ostaja spremenjena prometna signalizacija, zato vas prosimo za posebno previdnost v prometu in pozornost do pešcev in kolesarjev. V tem času parkiranje v celotni dolžini ulice ni možno. Parkiranje za stanovalce zaprtih ulic je še naprej možno na parkirišču med banko in cerkvijo ter na Majerju na platoju med vrtcem in bivšo vojaško stavbo.

Rekonstrukcija bo predvidoma trajala do začetka novembra. V primeru sprememb vas bomo pravočasno obvestili.

Prosimo vas za razumevanje in potrpežljivost, saj brez zapor in oviranja prometa v ulici ne moremo izvesti rekonstrukcije.

RIC Bela krajina: 10. javni poziv k oddaji vloge za sprejem v članstvo v podjetniški inkubator

 • 03 Julij 2018 |

RIC Bela krajina v sodelovanju z Občino Črnomelj, Občino Metlika in Občino Semič objavlja 10. javni poziv k oddaji vloge za sprejem v članstvo v podjetniški inkubator

1. Stratus, Ulica heroja Stariha 19, Črnomelj
2. TRIS Kanižarica, Kanižarica 41, Črnomelj

S pozivom omogočamo najem:

- 4 pisarniških prostorov v enoti Stratus (21,8 m2 , 21,3 m2 , 13,8 m2 in 18,9 m2 )
- 2 prostorov v enoti TRIS Kanižarica (50,2 m2 in 31,2 m2 )

Rok za oddajo prijav za redno članstvo v podjetniškem inkubatorju na ta javni poziv je 16. 7. 2018. Odpiranje vlog bo potekalo v roku deset delovnih dni od prejema vlog. O sprejemu bo odločala Komisija, ki bo podala svoje mnenje. Kandidat bo o rezultatih obveščen najpozneje 7 dni od odpiranja vlog.

pdf10. Javni poziv Podjetniški inkubator Bela krajina julij 2018
pdfPRAVILNIK o postopku sprejema v podjetniški inkubator
docxVLOGA ZA VSTOP V PODJETNIŠKI INKUBATOR

Dodatne informacije

Kontaktna oseba za ogled prostorov (po predhodnem dogovoru) ter za informacije o javnem pozivu, vključno z dokumentacijo javnega poziva je Kristian Asani (051 806 925; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).
Razpisna dokumentacija in ostali dokumenti so dostopni na spletni strani podjetniškega inkubatorja.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.