Minister Poklukar o nezakonitih prehodih državne meje

  • 28 September 2018 |

Petek, 28. september - V konferenčni dvorani Obrtnega doma Črnomelj je potekal sestanek z ministrom za notranje zadeve gospodom Boštjanom Poklukarjem ter predstavniki Policije na temo nezakonitih prehodov državne meje ob Kolpi oziroma tekoče seznanitve o migrantski tematiki vezano na odprte zadeve na lokalni ravni. Minister je s svojo ekipo in predstavniki Policije pojasnil trenutno stanje ter odgovoril na vprašanja prisotnih.

Županja občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanovič je pristojnim iz ministrstva tudi sama zastavila osnovna vprašanja, ki so se pojavila med ljudmi. Beseda je tekla o odstranitvi smeti, o stroških intervencij povezanih z utopljenci, o izvrševanju kaznivih dejanj s strani migrantov ter o tehničnih ovirah. Po informacijah pridobljenih na sestanku policija obvladuje trenutno situacijo.

Poleg ministra so na sestanku bili še državna sekretarka Natalija Jereb Kovač, generalni direktor Direktorata za Policijo in druge varnostne naloge mag. Lado Bradač, namestnica generalnega direktorja Policije mag. Tatjana Bobnar, generalna direktorica Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo Nina Gregori, direktor Uprave uniformirane policije Janez Rupnik, vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije Melita Močnik, pomočnik direktorja Policijske uprave Novo mesto gospod Andrej Zbašnik, vodja Oddelka za mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Novo mesto Anton Štubljar in komandir Policijske posta Črnomelj Boris Korasa. Prav tako sta bila na sestanku prisotna župan občine Metlika Darko Zevnik in županja občine Semič Polona Kambič.

Na sestanek so bili vabljeni predstavniki Krajevnih skupnosti na območju Občine Črnomelj, predsedniki političnih strank v Občinskem svetu Občine Črnomelj in vodje svetniških skupin, nosilci turističnih dejavnosti na območju reke Kolpe ter predstavniki Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini.

OBVESTILO: Izgradnja povezovalnega hodnika v zaključni fazi, Kurirska steza zaprta do 12. 10. 2018

  • 26 September 2018 |

Izgradnja povezovalnega hodnika med OŠ MŠN in stavbo bivšega Dijaškega doma Črnomelj poteka po predvidenem časovnem načrtu in se približuje zaključni fazi. Načrtujemo, da bo povezovalni hodnik končan do konca septembra, sama ureditev okolice s postavitvijo opornega zidu ob Kurirski stezi ter izgradnja pločnika za pešce pa bo zaradi premikov nepričakovanih kanalizacijskih vodov trajala dlje. Zaradi slednjega bo tudi Kurirska steza zaprta za ves promet, in sicer predvidoma do 12.10.2018.

Hvala za razumevanje.

Najava dogodkov v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina

  • 25 September 2018 |

Predavanje: INKUBATOR SE PREDSTAVI

Imate dobro idejo, pa ne veste, kako bi jo uresničili? Imate mogoče specifična znanja, talent na posebnih področjih ali hobi, ki vas veseli, pa bi želeli ta paket znanja in energije prenesti na uspešno poslovno pot? Vas skrbi, da je podobnih storitev, kot je vaša ideja, na trgu že več kot dovolj? Bi se želeli podati v svet samostojnega podjetništva, a sploh ne veste, kje in kako začeti?

V petek, 28. septembra 2018, vas ob 9. uri vabimo v Podjetniški inkubator Bela krajina na predstavitveno predavanje "Inkubator se predstavi"! Ustroj Podjetniškega inkubatorja Bela krajina, njegovo delovanje in vlogo v razvoju podjetništva v Beli krajini ter priložnosti, ki jih pri razvoju posamične poslovne ideje ponuja okolje inkubatorja, vam bosta predstavila Alenka Tomašič in Kristian Asani. 

Poudarjene teme dogodka:
• Podjetniški inkubator Bela krajina in njegove enote
• Kdo je podjetnik in kako razmišlja?
• Predstavitev možnosti pridobivanja sredstev iz EU programov
• Predstavitev podjetij, ki delujejo v inkubatorju

Brezplačni dogodek je namenjen potencialnim podjetnikom in podjetjem ter posameznikom, ki jih zanimajo predstavljene teme. Prijave na dogodek niso potrebne. Več informacij: www.ric-belakrajina.si.


Dogodek sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politi-ke v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«.

Predavanje: LUXURY SLOVENIA

Imate dobro turistično poslovno idejo, pa nimate znanja, kako jo realizirati? Morda nudite turistične nastanitve ali ponujate različne turistične produkte? Ste rokodelec, gostinec ali vinar ali v neki drugi vlogi, ki bogati turistično ponudbo Bele krajine? Verjamete, da lahko Bela krajina postane 5-zvezdična destinacija, a še ne poznate ciljne skupine, tj. 5-zvezdični gosti?

V petek, 28. septembra 2018, vas ob 11. uri vabimo v Podjetniški inkubator Bela krajina na predavanje LUXURY SLOVENIA. Gosta dogodka bosta Matej Knific in Mattej Valenčič.

Poudarjene teme dogodka:
• Predstavitev blagovne znamke Luxury Slovenia
• Kdo so 5-zvezdični gosti?
• Katere storitve in produkte iščejo luksuzni gosti?
• Kako lahko sami s svojim podjetjem postanete del butične in zelene destinacije za petične in zahtevne goste?

Brezplačni dogodek je namenjen potencialnim podjetnikom in podjetjem ter vsem posameznikom, ki jih zanimajo predstavljene teme. Prijava na dogodek ni potrebna. Več informacij na: www.ric-belakrajina.si.

Dogodek sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politi-ke v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«.

RIC Bela krajina

 

Ob dnevu brez avtomobila smo se v Črnomlju igrali v mestu

  • 22 September 2018 |

Petek, 21. september - V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2018, Projekta upravljanja mestnih središč in mednarodnega projekta Snapshots from the borders se je na parkirišču pri Črnomaljskem gradu odvijal celodnevni dogodek s cilji spodbujanja trajnostne mobilnosti, obuditve mestnega jedra, kot tudi širjenja informacij o spodbujanju oblikovanja ustreznih politik na lokalni, nacionalni in evropski ravni za rešitve migracij. Trg je bil nekoč prostor druženja, trgovanja in središče pomembnih prireditev in z današnjim dogodkom smo to ponovno uresničili. Parkirišče pri Črnomaljskem gradu je za en dan dobilo večji pomen in postalo prostor za druženje, igro in izobraževanje.

V dopoldanskem času se je odvila že 1667 vaja, ki jo je izvedlo društvo Šola zdravja. V jutranjih urah smo se v PARK(iriščni) telovadnici razgibali in se pripravili na obisk več kot 560 otrok iz Vrtca Otona Župančič Črnomelj, OŠ Mirana Jarca, OŠ Loka, OŠ Dragatuš, OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Vinica in OŠ Milke Šobar-Nataše. Ker so ob tednu mobilnosti otroci in šolarji pridno izvajali aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti, so si ogledali otroško predstavo in na koncu od županje Mojce Čemas Stjepanovič prejeli razne igre, kolesarske čelade in zahvalo za njihov neprecenljiv prispevek k lepši prihodnosti.

V popoldanskem času je potekal PARK(iriščni) BAZAR, kjer so potekale različne aktivnosti v sklopu stojnic. Otroke je razveselila še ena otroška predstava in različne animacijske aktivnosti, saj je PARK(irišče) za en dan postalo IGRIŠČE. V večernih urah se je prireditev preobrazila v PARK(irišče) GLASBE, kjer so nastopili Godba Črnomelj, Viviana Kukar in Andrej Bajuk ter kvartet Kvatropirci.

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti v občini Črnomelj se je veliko občank in občanov odločilo parkirati v Poslovni coni Majer in se na prireditev sprehodilo peš, nekateri pa so se udeležili tudi sprehoda »Korak s korakom ob Lahinji«. Za opravljen sprehod in parkiranje izven mestnega jedra so na stojnici Občine Črnomelj prejeli simbolično darilo. Zahvala gre naslednjim donatorjem:

-       CŠOD; Livar d. d.; TPV d. d.; SPAN d.o.o. Ljubljana; Svet za preventivo in vzgojo v prometu.

Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo tudi JP Komunala Črnomelj in PGD Adlešiči.

Končana dela na strehi Vrtca Otona Župančiča Črnomelj enote Čardak

  • 21 September 2018 |

Petek, 21. september - Ob končanih delih na strehi Vrtca Otona Župančiča Črnomelj enote Čardak so si v četrtek, 20. 9. 2018, objekt ogledali tudi vodilni iz madžarskega podjetja AHI Roofing Kft. iz Varpalote, ki je dobrosrčno darovalo strešno kritino po neurju poškodovanemu vrtcu. Gre za evropsko centralo podjetja proizvajalca darovane kritine Gerard. Na ogledu so bili prisotni tudi predstavniki slovenskega zastopništva AHI Roofing d.o.o. iz Ljubljane.

Na fotografiji so (iz leve proti desni): Attila Kovacs (Manager Adriatic), Irena Veselič Kos (namestnica ravnateljice vrtca), Mojca Čemas Stjepanovič (županja občine Črnomelj), Vladka Kostelec Peteh (Občina Črnomelj), Alberto Kolmel (General Manager Europe) in Boštjan Godnik (Tehnični predstavnik Adriatik).

IGRAJ SE V MESTU - DAN BREZ AVTOMOBILA: ZABAVA S KVARTOPIRCI

  • 20 September 2018 |

Kaj: Glasbena skupina Kvatropirci
Kdaj: 21.9.2018 ob 19. uri
Kje: Park(irišče) GLASBE, parkirišče pri Črnomaljskem gradu


ŠTIRIGLASNO PETJE OB SPREMLJAVI KITARE

Glasbeno skupino Kvatropirci sestavljajo basist Gorazd Zapušek, baritonist Jure Jaklič in tenorista Samo Kališnik ter Tomaž Krt. Svojo pot so začeli v mešanem pevskem zboru Odmev iz Kamnika, kjer so prevevali več let. Leta 2011 so se odločili, da stopijo na skupno karierno pot. Za šankom so se vprašali: "Kaj pa, če bi mi štirje kdaj kakšno skupaj zapeli?" In so!

Danes je za njimi že veliko uspešnih nastopov, med drugim so nastopili tudi s Heleno Blagne, Evo Boto, Modrijani, Erosi, Ognjenimi muzikanti in mnogimi drugimi. V spominu pa jim je najbolj ostalo leto 2016, ko so skupaj z Manco Špik na Melodijah morja in sonca dobili nagrado občinstva za pesem Pesem.

Vabljeni!

Uradno odprtje stopnic pri OŠ Mirana Jarca

  • 19 September 2018 |

Sreda, 19. september - Županja občine Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič, ravnatelj OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Boris Mužar in eden najstarejših prebivalcev okoliških ulic Janez Schweiger, so uradno odprli prenovljene stopnice pri OŠ Mirana Jarca Črnomelj, ki so zdaj zaživele v novi podobi s sredinsko ograjo in osvetlitvijo. V okviru odprtja stopnic so bila s predajo kolesa simbolično v uporabo predana še nova stojala za kolesa.

Za kulturni program in prijetno vzdušje so poskrbeli učenci in učiteljice OŠ Mirana Jarca Črnomelj, zbrane pa je nagovorila županja, ki je podala več informacij o novih pridobitvah.

Z deli na stopnicah je Občina Črnomelj pričela marca 2018. Izvajalec del je bilo podjetje TGH d.o.o. iz Črnomlja. Pogodbena vrednost del je znašala 149.460,69 EUR. Za projektiranje in nadzorstvo sta bili podpisani pogodbi s podjetjem Ambiens d.o.o. v skupni vrednosti 6.655,1 EUR. Torej je celotna investicija investicije 156.115,79 EUR. V okviru del je bila na stopnicah rekonstruirana kanalizacija, ki poteka pod stopnicami, odstranjene obstoječe betonske stopnice in podesti, izdelano je bilo novo stopnišče iz betonskih montažnih elementov ter litih betonskih podestov. Poleg tega je bil oporni zid očiščen in ustrezno utrjen. 82 stopnic ima po novem sredinsko ograjo z osvetlitvijo. Investicija je bila v celoti krita iz občinskega proračuna.

Zaradi vprašanj glede ureditve klančin za invalide in otroške vozičke naj pojasnimo, da se pri obnovi stopnic pri OŠ Mirana Jarca Črnomelj ni pozabilo na invalidne osebe in tudi ne na mamice z vozički. Preverili smo možnost umestitve klančin. Generalno gledano je celoten potek stopnišča prestrm, da bi lahko umestili tudi klančine za invalidne osebe in za otroške vozičke ter pri tem zadostili normativom in pravilnikom s področja premagovanja arhitektonskih ovir. Ti določajo maksimalne nagibe in tudi dolžine klančin in vmesne ravne podeste, tako da je prehod možen, ki pa mora biti predvsem varen. Strme klančine, ki so ponekod izdelane ob stopniščih služijo predvsem za potovalke na koleščkih in ne za invalidne osebe na vozičkih.

V okviru odprtja stopnic so bila pred športno dvorano OŠ Mirana Jarca Črnomelj s predajo kolesa simbolično v uporabo predana nova stojala za kolesa, ki se nahajajo še na drugih lokacijah v občini Črnomelj, in sicer pred Občino Črnomelj, pri športni dvorani OŠ Mirana Jarca, pri OŠ Dragatuš in na dveh lokacijah na novo urejenih parkirišč v Poslovno storitveni coni Majer.

V petek bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti v Črnomlju potekal dogodek Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila. V občini Črnomelj spodbujamo zmanjševanje onesnaževanja okolja in izbiro poti prijaznejše do narave, mesta in človeka. Zato smo se tudi s sprejeto Celostno prometno strategijo Občine Črnomelj v letu 2017 zavezali k izvajanju ukrepov za sistematično izboljševanje obstoječe infrastrukture za pešce in kolesarje. Eden izmed ukrepov je tudi ustvarjanje pogojev za kolesarjenje, kar med drugim zajema tudi nova parkirna mesta za kolesarje, ki so sedaj tudi uradno predana namenu.


OBVESTILO ZA JAVNOST - Zvonjenje in pritrkavanje ob mednarodnem dnevu miru, 21. 9. 2018, od 18.00 do 18.15

  • 19 September 2018 |

ZADONELI BODO ZVONOVI

Ob Evropskem letu kulturne dediščine je bila podana pobuda, da bi po vsej Evropi istočasno zazvonili cerkveni in prosvetni zvonovi in s tem pričarajo enega izmed vrhuncev evropskem letu kulturne dediščine.  

Na pobudo Ministrstva za kulturo se akciji pridružuje tudi Slovenija. Tako bodo v okviru mednarodnega dneva miru, 21. septembra 2018, po vsej Evropi med 18.00 in 18.15 zazvonili cerkveni in prosvetni zvonovi. Akciji z zvonjenjem in pritrkavanjem se pridružujejo tudi zvonovi cerkva na območju Občine Črnomelj.

Več informacij o vseevropski pobudi zvonjenja na povezavi http://www.zvkds.si/sl/elkd/novice/poziv-k-sodelovanju-pri-vseevropskem-zvonjenju-na-mednarodni-dan-miru-21-septembra-2018.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  07 306 11 30
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 7.30 do 14.30

Sreda od 7.30 do 16.30

Petek od 7.30 do 12.30

V času med 10. in 11. uro ni uradnih ur.