Spomladansko čiščenje in urejanje okolja v občini Črnomelj

  • 29 Marec 2019 |

Občina Črnomelj vsako leto organizira in skupaj s krajevnimi skupnostmi, številnimi društvi, ki delujejo v naši občini, šolami in vrtci ter drugimi organizacijami in združenji izvede akcijo »Spomladansko čiščenje in urejanje okolja v občini Črnomelj«.

Letošnja čistilna akcija bo v soboto, 6. aprila 2019.

Pozivamo vse občane, vsa društva in ostale organizacije, da se akcije udeležite v čim večjem številu. Več informacij dobite na Občini Črnomelj, kontaktna oseba: Kristina Zajc, soba 24, e- pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., telefon 07/30-61-131.

Občina v čistilni akciji prispeva rokavice, vreče za smeti in malico za udeležence, ki se v sklopu svojega društva prijavijo.

Podatke o morebitnih lokacijah divjih odlagališč sporočite občinskemu inšpektorju Marjanu Kastelicu na tel. (07) 30 61 115, ali e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Dobrodošle so tudi vaše pobude in predlogi.

Prizadevajmo si za zmanjšanje lastnega škodljivega vpliva na okolje. Pomladni meseci so pravi čas, da očistimo prebujajočo se naravo in uredimo svoje bivalno ter delovno okolje.

Verjamemo, da se nam boste tudi tokrat pridružili.

Župan Občine Črnomelj
Andrej Kavšek

Javno naročilo: Arheološke raziskave ob obnovi dela talnih površin v mestnem jedru Črnomlja - projekt "kulTura" (ponovni razpis)

  • 11 Marec 2019 |

Oznaka naročila objavljenega na portalu javnih naročil je: JN001400/2019-W01
Objava na portalu javnih naročil: https://www.enarocanje.si/App/Obrazec/?id_obrazec=300303

docxRazpisna dokumentacija

Priloge:
xlsxPopis del
pdfKulturnovarstveni pogoji – tekstualni del
pdfKulturnovarstveni pogoji – grafični del

xmlESPD obrazec

Rok za predložitev ponudb: do 21. 3. 2019 do 9:00

Neuspešno zaključeno

Občina Črnomelj s plaketo Zlati kamen 2019 za razvojni prodor v regiji

  • 11 Marec 2019 |

Ponedeljek, 11. marec - V četrtek, 7. marca je župan Andrej Kavšek na konferenci Zlati kamen v Ljubljani prevzel plaketo, ki jo je Občina Črnomelj prejela kot finalistka v izboru za razvojno najbolj prodorno občino v regiji osrednja in jugovzhodna Slovenija.

Iz obrazložitve Zlatega kamna:

"Zakaj Črnomelj? Predvsem zaradi povezovalnosti in spretnosti pri vključevanju krajanov v razvoj. Dober primer iz zadnjega časa je prenova celovitega razvoja naselij v krajevni skupnosti Petrova vas: v prenovo so vključili učence osnovne šole iz teh naselij, učenci prek projekta spoznavali kulturno dediščino kraja, ozavestili gradnike krajevne identitete, ob tem pa podjetno razmišljali o razvoju. Dobra praksa, vredna posnemanja.

Črnomelj v projektih tesno sodeluje s sosednjimi kraji v regiji, močno pa je vpet tudi v čezmejne projekte s Hrvaško. Vrsta teh projektov meri na ohranjanje naravne dediščine. Omenimo še, da se občina proaktivno odziva na problematiko beguncev.

Črnomelj je v zadnjem desetletju dokaj intenzivno razvijal infrastrukturo – še posebej velja omeniti razvoj vodovodnega omrežja. Za razvoj so pomembne naložbe tudi v industrijsko cono in oblikovanje Podjetniškega inkubatorja Bele Krajine. Tudi v prihodnje najpomembnejši projekti merijo na razvoj infrastrukture, na ceste, vrtce in šole, javno razsvetljavo in razvoj optičnega širokopasovnega omrežja. Zelo močan razvojni center RIC Bela Krajina deluje vzorno in s projekti že uspeva vplivati na beg možganov.

 Kultura je v kraju pomemben razvojni moment. V mestu potekajo številni dogodki, od tradicionalnega Jurjevanja do dogajanja na »ulici kulture«. Črnomelj sodi med kraje, ki za varstvo kulturne dediščine namenjajo relativno največ denarja. Prenove mestnega jedra so se v Črnomlju lotili temeljito in celovito, pri tem pa v iskanje rešitev vključili stroko in širšo javnost. Leta 2013 so organizirali urbanistično in arhitekturno delavnico. Leto za tem so pripravili Načrt upravljanja mestnega jedra Črnomelj (2014 – 2018), celovit dokument, ki zajema na eni strani prenovo in varstvo kulturne ter naravne dediščine mesta, na drugi aktivnosti, s katerimi bi to dediščino na trajnostni, a podjeten način »vpeli v sodobno življenje« in jo uporabili za boljšo prepoznavnost kraja.

Črnomelj ne sodi med občine z močnejšim razvojnim položajem. Vrednost sestavljenega indeksa ISSO je šibka in uvršča občino na 183. mesto med vsemi 212 občinami, oziroma na 58. mesto med 60 občinami, ki imajo sedež v mestnem naselju. V občini so znali razviti vrsto dobrih praks. A zdi se, da kraj potrebuje nov razvojni sunek, s katerim bi zares prebudili že odkrite, vendar še speče potenciale. Uvrstitev Črnomlja v finale izbora je zato mišljena tudi kot spodbuda.

ČRNOMELJ: VKLJUČEVANJE PREBIVALCEV V RAZVOJNE AKTIVNOSTI

Črnomelj deluje izrazito povezovalno: enakomeren razvoj vseh krajev v občini je vrednota, občina prek projektov intenzivno sodeluje s sosedi v regiji in čez mejo, v občini pa znajo pritegniti ljudi v razvojne aktivnosti tudi z izvirnimi prijemi.

Dober primer je projekt celovitega razvoja naselij v KS Petrova vas. V projekt so na eni strani vključili učence višjih razredov OŠ, ki prihajajo iz vasi te krajevne skupnosti, na drugi strani pa mentorico, strokovne službe in študente različnih fakultet. Naloga, ki so jo imeli otroci, je bila pripraviti konkreten predlog, ki bi povezal vasi in privabil obiskovalce. To je zelo dober primer osveščanja o kulturni dediščini in identiteti z izrazito pragmatičnim, v razvoj usmerjenim predznakom. Učenci so identificirali lokalne posebnosti kot razvojne priložnosti in jih povezali s potjo (Od Mitre do zmaja, peš, na konju ali s kolesom – pot povezuje Mitrino svetišče in cerkev Svetega Jurija, vodi pa tudi mimo habitata endemičnega črnega močerila)."

Konferenca Zlati kamen je vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, priznanja v okviru izbora pa podeljujejo najvišji predstavniki vlade, strokovnega sveta Zlatega kamna in zmagovalnih občin. Podelitev poteka na podlagi splošne raziskave ISSO vseh slovenskih občin, ki jo vsako leto opravi uredništvo Zlatega kamna. Končni izbor je delo celoletnega zbiranja in preučevanja podatkov.

INFORMACIJA ZA JAVNOST - Dan žena ali dan za razvajanje v mestnem jedru Črnomlja

  • 11 Marec 2019 |

Na dan žena, v petek 8. marca, je bilo na parkirišču pri črnomaljskem gradu pestro z aktivnostmi v sklopu dogodka Razvajaj se v mestu 2019. Obiskovalci so se lahko razgledali po stojnicah tržnice, kjer so imeli možnost kupiti razne izdelke in pridelke, ogledali so si lahko kulturno-zabavni program Zapel in zaplesal bom zate, se zabavali ob koncertu glasbene skupine Abba Mia in si v Kinu Črnomelj ogledali filmsko predstavo "Najljubša". Obiskovalce je nagovoril tudi župan Andrej Kavšek.

Dogodek je imel humanitarno noto, saj so na dobrodelni stojnici Klovnese Anče Pomaranče zbrali 665,16 eur, ki so jih v celoti namenili Svetovalnici za otroke, ki jo izvajajo v okviru OŠ Milke Šobar-Nataše. Parkirišče je bilo polno obiskovalcev, prvih 300 obiskovalk pa je prejelo tudi darilo.

Razvajaj se v mestu že tradicionalno poteka kot eden od dogodkov projekta Management mestnih središč.

Več o dogodku si lahko ogledate v videu (avtor: Tomislav Urh). 

Dan žena ali dan za razvajanje v mestnem jedru Črnomlja

  • 11 Marec 2019 |

Ponedeljek, 11. marec - Na dan žena, v petek 8. marca, je bilo na parkirišču pri črnomaljskem gradu pestro z aktivnostmi v sklopu dogodka Razvajaj se v mestu 2019. Obiskovalci so se lahko razgledali po stojnicah tržnice, kjer so imeli možnost kupiti razne izdelke in pridelke, ogledali so si lahko kulturno-zabavni program Zapel in zaplesal bom zate, se zabavali ob koncertu glasbene skupine Abba Mia in si v Kinu Črnomelj ogledali filmsko predstavo "Najljubša". Obiskovalce je nagovoril tudi župan Andrej Kavšek.

Dogodek je imel humanitarno noto, saj so na dobrodelni stojnici Klovnese Anče Pomaranče zbrali 665,16 eur, ki so jih v celoti namenili Svetovalnici za otroke, ki jo izvajajo v okviru OŠ Milke Šobar-Nataše. Parkirišče je bilo polno obiskovalcev, prvih 300 obiskovalk pa je prejelo tudi darilo.

Razvajaj se v mestu že tradicionalno poteka kot eden od dogodkov projekta Management mestnih središč.

Več o dogodku si lahko ogledate v videu (avtor: Tomislav Urh). 

Obvestilo medobčinske inšpekcije in redarstva o odvrženih odpadkih ob cestah

  • 07 Marec 2019 |

Medobčinska inšpekcija in redarstvo občin Bele krajine pri delu opaža in od občanov prejema več obvestil o odvrženih odpadkih ob cestah. Najpogosteje so odvržene pločevinke piva, plastenke, vrečke, cigaretne škatlice in ogorki ter podobno.

Sprehajalci in vozniki, ki nas obveščajo o odpadkih ob cestah, se močno zgražajo nad takšnim onesnaževanjem. Očitno onesnaževalci lažje odpadek vržejo skozi okno vozila, kot pa ga odložijo v zabojnik. S tem početjem kažejo lasten odnos do okolja in do tistih, ki namenjajo pozornost pravilnemu ravnanju z odpadki. Očitno je odpadke najlažje vreči skozi okno vozila, saj to potem ni več skrb te osebe. Morda pa bi postala spet, ko bi ta oseba dobila kazen za takšno početje. Za odmetavanje stvari iz vozila je predpisana globa 80,00 EUR. Verjetno za nekatere premalo.

Za okoljsko ozaveščene: če opazite takšno odmetavanje odpadkov iz vozil ali kakšno drugačno onesnaževanje okolja – zapišite si registrsko številko vozila in znamko, opis osebe, kje in kaj je bilo odvrženo oz. si zapomnite čim več podatkov, in to sporočite Medobčinski inšpekciji in redarstvu (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), tel. 040/726-004 ali policiji (113). 

Poskrbimo za naše čisto okolje!

 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.