Zaključena 7. redna seja Občinskega sveta občine Črnomelj

  • 30 Maj 2019 |

Četrtek, 30. maj - Občinski svet Občine Črnomelj se je v sredo, 29. maja 2019, sestal na 7. redni seji v sejni sobi Občine Črnomelj. Svet je obravnaval 23 točk dnevnega reda.

Člani sveta so se na 7. redni seji seznanili s poročili o poslovanju za leto 2018 večih javnih zavodov in drugih ustanov, in sicer Garancijske sheme za Dolenjsko, Policijske postaje Črnomelj, Dolenjskih lekarn Novo mesto, Vrtca Otona Župančiča Črnomelj, Glasbene šole Črnomelj, OŠ Loka Črnomelj, OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, OŠ Stari trg ob Kolpi, Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine, Občinskega programa varnosti občine Črnomelj in o delu Varnostnega sosveta Občine Črnomelj.

Na seji je bilo v obravnavi tudi več predlogov za izdajo odlokov, in sicer predlog Odloka o postopku za sofinanciranje letnega programa športa v občini Črnomelj, predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o oglaševanju, plakatiranju ter turistični in drugi obvestilni signalizaciji v občini Črnomelj, predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja gospodarstva v občini Črnomelj in predlog za izdajo Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi Razvojno informacijskega centra Bela krajina.

Ob koncu seje se je prisotnim pridružil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je bil ta dan na obisku v Beli krajini, da se iz prve roke na terenu seznani z razmerami ob meji. Že pred tem se je sestal tudi z županom, na seji pa je informacije podal tudi članom in članicam Občinskega sveta ter jim bil na voljo za dodatna vprašanja. Povedal je, da nameravajo ob meji postaviti začasne dodatne tehnične ovire, predstavniki policije pa so napovedali pomoč pri varovanju meje z video nadzorom.

Gradivo 7. redne seje Občinskega sveta Občine Črnomelj najdete na spletni strani Občine Črnomelj pod zavihkom Občinski svet – Gradivo. V dokumentu si lahko preberete natančne obrazložitve posameznih točk.

Minister Poklukar obiskal občino Črnomelj

  • 29 Maj 2019 |

Sreda, 29. maj  - Danes je občino Črnomelj obiskal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Minister se je sestal z županom Andrejem Kavškom, s katerim si bo ogledal razmere ob meji tudi na terenu.

Minister se bo udeležil tudi 7. redne seje Občinskega sveta Občine Črnomelj, kjer bo svetnike seznanil z aktualnostmi in jim odgovoril na morebitna vprašanja. 

Prostovoljci iz območja občine Črnomelj pri županu

  • 29 Maj 2019 |

Sreda, 29. maj – Ob nacionalnem tednu prostovoljstva, ki je potekal med 13. in 19. majem, je župan Andrej Kavšek danes sprejel prostovoljce, ki delujejo na območju občine Črnomelj. Župan se jim je zahvalil za njihov doprinos občini s svojimi dobrodelnimi prostovoljnimi dejanji. Zaželel jim je uspešno delo tudi naprej ter izpostavil, da ga veseli sodelovanje med občino in prostovoljskimi društvi.

Na sprejem so bili vabljeni predstavniki Župnijske Karitas Vinica, Župnijska Karitas Stari trg ob Kolpi, Rdeči križ Črnomelj, Društvo prijateljev mladine Črnomelj, v imenu prostovoljnih gasilskih društev predsednik GZ Črnomelj, Župnijska Karitas Črnomelj, Društvo Sožitje Bela krajina in Hiša Sadeži družbe Črnomelj.

Med izkopavanji na Ulici Mirana jarca našli poznoantični zlatnik

  • 22 Maj 2019 |

Sreda, 22. maj - Izkopavanja na Ulici Mirana Jarca v Črnomlju pod vodstvom Alenke Jovanović in Slobodana Olića potekajo že od spomladi 2018. Od cerkve sv. Petra, kjer je bila na območju nekdanjega mestnega pokopališča odkrita množica srednjeveških in novoveških grobov (1300–1806), pa vse do trga pri cerkvi sv. Duha, je na plano prišlo veliko zanimivih najdb. Ob tem je bila pridobljena tudi nova mikrotopografska podoba mesta v preteklosti, ki marsikje preseneča in dopolnjuje naše razumevanje razvoja Črnomlja. Ena od najlepših najdb je bila odkrita v ponedeljek, 20. maja 2019, ko je Alenka Jovanović pri pregledu poznoantične plasti na Ulici Mirana Jarca našla zlati kovanec. Kovanec spada v čas pozne antike, ko je bilo krščanstvo že uradna vera rimskega imperija, in nosi tudi temu primerno simboliko.

Preliminarna terenska ocena je, da gre za kovanec tipa tremissis (»tretjinec«), ki pomeni »tretjino [denarne] enote«. Polni zlati kovanec solidus je namreč imel težo 4,5 g zlata, tremissis pa okoli 1,5 g. Tovrstni kovanci so prišli v plačilni promet ob koncu 4. stoletja n. št. za časa cesarja Teodozija (I.) Velikega (379–395) in so obstali v uporabi še stoletja po propadu rimskega cesarstva.
Na sprednji strani (avers) je po klasičnem rimskem vzoru upodobljen cesar s tiaro, okoli katerega se vije težko berljiv napis. Očitna je začetna formula DN (D[ominus] N[oster]), »Naš gospod«, kateri sledi izjemno težko berljivo ime vladarja. Zdi se, da beremo črke LIBSEV, kar bi pomenilo LIB[ius] SEV[erus], ime rimskega cesarja med leti 461 in 467, vendar to ni gotovo. Napis se zaključi s formulo AVG (AVG[ustus]), »prevzvišeni«, kar je vladarski naziv. Osrednje polje zadnje strani (revers) zajema križ, okoli katerega je lovorjev venec, spodaj pa napis COMOB, ki pomeni COM[itatus] OB[ryziacum], in označuje novce kovane iz čistega zlata v cesarski kovnici oziroma na cesarskem dvoru.

Gre za izjemno zanimivo in dragoceno najdbo, ki priča o arheoloških bogastvih Črnomlja in širše Bele krajine. Ta poznoantični kovanec se pridružuje izjemno pomembni najdbi na Pezdirčevi njivi pod Kučarjem, kjer je dr. Lucija Grahek odkrila keltski zlatnik iz 4. stoletja pr. n. št. Arheologija Bele krajine tako vedno znova preseneča in ponuja izjemne najdbe, ki jih še bo potrebno umestiti v zgodovino dežele.

Avtor besedila: Janez Weiss

Foto: S. Olić

Dnevi odprtih vrat Krajinskega parka Lahinja - 24. in 25. maja 2019

  • 21 Maj 2019 |

RIC Bela krajina kot upravitelj Krajinskega parka Lahinja vabi v sklopu mednarodnega dneva parkov vse ljubitelje narave na dneve odprtih vrat v KP Lahinja, kjer bodo 24. in 25. maja potekali brezplačni vodeni ogledi parka ter predavanje in terenski ogled na temo "Orhideje v Krajinskem parku Lahinja". Dogodek se izvaja v sklopu projekta "Vzpostavitev in interpretacija učne poti po Nerajskih lugih".

V petek in soboto, 24. in 25. maja 2019, so v času odprtih vrat med 9. in 18. uro možni brezplačni vodeni ogledi za večje in manjše skupine pod vodstvom koordinatorja parka.

V petek, 24. maja, bo ob 19. uri v Plavčevi domačiji (na naslovu Veliki Nerajec 11) potekalo predavanje Jerneja Kavška o orhidejah v KP Lahinja.

V soboto, 25. maja, bo s pričetkom ob 9. uri in z izhodiščno točko pred Plavčevo domačijo možen terenski ogled rastočih orhidej po KP Lahinja pod vodstvom Jerneja Kavška.

Vabljeni, da obiščete in spoznate park skrivnostnih voda, ki spada v Naturo 2000 in ki v svojem osrčju skriva naravne rezervate, geotermalne izvire, naravne in kulturne spomenike, biotsko raznovrstnost in etnološko dediščino.

Glede prisotnosti na predavanju in udeležbe na vodenih ogledih je zaželjena predhodna prijava na kontakt Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na M: 040 842 717.

Krajinski park Lahinja
RIC Bela krajina

KP Lahinja foto Jošt Gantar

zGodba v mestu: Koncert Godbe Črnomelj - Sobota, 18. maj, ob 10.00 na Petrovem trgu

  • 16 Maj 2019 |

Letos sledi nadaljevanje lani začete zGodbe v mestu.

Vidimo se na koncertu, ki bo v soboto, 18. maja ob 10. uri dopoldne v času sobotne tržnice na trgu sv. Petra v Črnomlju. Hkrati bo potekal tudi dan odprtih vrat Glasbene šole Črnomelj.

V progamu bomo pod taktirko Iztoka Štruclja zaigrali skladbe iz zakladnice belokranjskih in slovenskih ljudskih. Začinili pa ga bomo z rock uspešnicami legend rocka: Metallice, The Doors, AC/DC, Aeorosmith in Toto.

Kot pevski gost nas bo spremljal Matej Starašinič iz Krasinca.

Koncert bo pod okriljem JSKD Črnomelj in Krajevno skupnostjo Črnomelj ter v sklopu Tedna ljubiteljske kulture.

Če bo koncert za vas preveč vdobi. bomo isti dan ob12. uri imeli še dodaten koncert na Vinski vigredi v Beli krajini 2019 v Metliki.

Vstopnine ni!

V Gornjem Suhorju pri Vinici obeležen prvi dan dan slovensko-britanskega prijateljstva

  • 15 Maj 2019 |

Sreda, 15. maj – V Gornjem Suhorju pri Vinici je župan Andrej Kavšek sprejel visoka gosta njegovo kraljevo visokost princa Edwarda, grofa Wesseškega in njegovo ekscelenco predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Slednja sta razglasila prvi »Dan slovensko-britanskega prijateljstva" med državama, z željo, da bi ta dan postal tradicionalen.

V Gornjem Suhorju pri Vinici smo lani odkrili spominsko ploščo 31. marca 1945 strmoglavljenemu zavezniškemu bombniku B 24 Liberator VI in njegovi devetčlanski britanski posadki, od katere so štirje, ki so odskočili s padalom, preživeli. Tako je Gornji Suhor pri Vinici s spominskim obeležjem postal kraj slovensko-britanskega prijateljstva.

Župan je toplo sprejel visoka gosta in se v nagovoru zahvalil za obisk ter izrazil počaščenost, da v občini gostimo tovrsten dogodek. Princa je povabil, da obišče Belo krajino še kdaj, hkrati pa se je iskreno zahvalil tudi vaščanom, ki so kakor tedaj ponesrečencem, zdaj pomagali pri organizaciji dogodka.

Njegova kraljeva visokost princ Edward, grof Wesseški je bil navdušen nad sprejemom v Gornjem Suhorju pri Vinici in nad samim dogodkom. Poudaril je: »Danes je pomemben dan, ko se zavedamo, kaj nas je povezovalo v preteklosti, kaj nas v sedanjosti in kaj nas bo v prihodnosti.« Zahvalil se je tudi slovenskim oblastem, da so za obeležitev dneva prijateljstva izbrale Gornji Suhor pri Vinici.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je izpostavil, da brez zaveznikov in njihovega boja na evropskem vzhodu in zahodu kot tudi Mediteranu, naš boj ne bi preživel. Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je prebrala del pisma nečaka enega od ponesrečenih letalcev, Gill Wraight, ki že več kot 10 let z možem živi v Beli krajini, pa je prebrala pesem v slovenskem in angleškem jeziku.

V kulturnem programu so nastopili še pevski zbor iz dragatuške osnovne šole ter člani Folklorne skupine Dragatuš, program pa je povezoval Tadej Fink.

FOTO: Tomislav Urh

Župan sprejel Vida Kavčiča in Anžeta Roma

  • 10 Maj 2019 |

Petek, 10. maj – V sejni sobi Občine Črnomelj je župan sprejel dijaka Vida Kavčiča in Anžeta Roma, ki sta se udeležila Svetovne konference mladih znanstvenikov ICYS 2019 – Kuala Lumpur, Malezija. Dijaka sta osvojila zlati medalji za predstavitvena plakata, Vid Kavčič pa še bronasto medaljo za raziskovalno nalogo z naslovom “How to trick the ocean” – “Kako prelisičiti ocean”.

Mentor nadobudnima raziskovalcema je bil mag. Marko Rožič, angleško besedilo je pregledala profesorica Marta Strmec, koordinacijo in spremstvo v Malezijo na konferenco pa je prevzela profesorica Vesna Fabjan.
Župan je dijakoma čestital ob izjemnih dosežkih in se jima zahvalil za zastopanje Slovenije in konec koncev tudi Občine Črnomelj. Izpostavil je tudi, da ga veseli, da imamo v občini tako zavzete in uspešne dijake.

Sprejema so se udeležili tudi mentor mag. Marko Rožič, profesorica Vesna Fabjan in ravnateljica Elizabeta Prus.

JP KOMUNALA ČRNOMELJ OBVEŠČA: Polovična zapora zaradi obnove vodovoda na Ulici Lojzeta Fabjana v Črnomlju

  • 06 Maj 2019 |

Javno podjetje Komunala Črnomelj obvešča, da bo zaradi obnove vodovoda na Ulici Lojzeta Fabjana v Črnomlju izvedena polovična zapora državne ceste v delu križišča Ulice Staneta Rozmana in Ulice Lojzeta Fabjana in na desnemu voznemu pasu državne ceste na Ulici Lojzeta Fabjana do križišča z Ulico na Utrdbah, v času med 7. 5. 2019 in 10. 5. 2019.

Zaradi polovične zapore bo za avtobuse in tovorna vozila, ki bodo prihajala iz smeri centra Črnomlja krajši obvoz do krožišča v ulici Kočevje in nazaj zaradi zavijanja na državno cesto R3-6660/1179. Šolski avtobus in ostali avtobusi bodo imeli možnost obračanja na avtobusnem obračališču pri osnovni šoli na Kidričevi ulici.

V primeru slabega vremena se izvedba polovične zapore prestavi na termin od trinajstega do sedemnajstega maja. Vse udeležence v prometu naprošamo, da v času trajanja zapore uporabljajo okoliške ceste in obvoznico v kolikor je to mogoče.

Javno podjetje Komunala Črnomelj uporabnike pitne vode v mestu Črnomelj obvešča še, da bo v torek, 7. 5. 2019, prekinjena oskrba s pitno vodo med 9. in 13. uro na Trgu svobode, Ulici Staneta Rozmana, Ulici Lojzeta Fabjana, Ulici Mirana Jarca in Ulici na Utrdbah, zaradi izvajanja nujnih vzdrževalnih dela na javnemu vodovodnemu omrežju.

Javno podjetje prosi za razumevanje.

 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.