Evropski teden mobilnosti v Črnomlju: Parkirišče pred črnomaljskim gradom za en dan postalo izobraževalno zabavišče

  • 21 September 2019 |

Sobota, 21. september - Dogodki v sklopu Evropskega tedna mobilnosti so se odvijali skozi celoten mesec in se zaokrožili s celodnevnim dogodkom Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila v petek, 20.9.2019. Parkirišče in ulica v starem mestnem jedru Črnomlja so takrat za en dan postali zeleno igrišče in prostor za druženje - PARK(iriščna) TELOVADNICA, PARK(iriščni) TEATER, PARK(iriščni) BAZAR in PARK(iriščno) ZABAVIŠČE. Skozi ves dan je prireditev obiskalo nekaj več kot 1000 ljudi.

V jutranjih urah se je odvila že 2021 vaja, ki jo je izvedlo društvo Šola zdravja, kjer so se udeleženci dodobra razgibali in pripravili na pestre nadaljnje aktivnosti. Sledila je otroška predstava »Jaka v prometu«, ki je navdušila približno 620 otrok iz več šol in vrtca. Za aktivno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti so bile šole in vrtec nagrajeni s kolesi za izvajanje kolesarskih izpitov in družabnimi igrami. Slednje so dobili OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Milke Šobar Nataše, OŠ Vinica in Vrtec Otona Župančiča Črnomelj. Zbrane je v dopoldanskem času nagovorila tudi direktorica občinske uprave Občine Črnomelj Danijela Nedič Orešič.

V popoldanskem času pa so potekale različne aktivnosti v sklopu izobraževalnih in prodajnih stojnic – PARK(iriščni) BAZAR, na katerem so se predstavili domači rokodelci, pridelovalci različnih prehrambnih izdelkov in Center za krepitev zdravja. Otroci so se razveselili različnih animacijskih aktivnosti, v sklopu katerih so imeli prometno delavnico in preizkusili svoje znanje na električnih avtomobilčkih. Obiskal jih je tudi čarovnik Sam Sebastian, posladkali pa so se lahko na stojnici s palačinkami. Starejši in mlajši so lahko vsak zase našli veliko kotičkov, kjer so se lahko izobraževali o pomenu hoje in kolesarjenja za naše zdravje, pomenu gibanja, plezanja, varnosti v prometu, čistih rok ter vplivu alkohola na telo in razum s pijanimi očali. V spremstvu Policijske postaje Črnomelj in Kolesarskega društva Črnomelj so se zainteresirani lahko udeležili tudi tečaja varne vožnje s kolesi po mestu in obvoznici. Krajinski park Kolpa pa je vsem obiskovalcem predstavil in omogočil še testno vožnjo z električnimi kolesi.

V grajskem atriju je Hiša Sadeži družbe Črnomelj v sklopu dogajanja obeležila 5. letnico svojega delovanja in predstavila diskriminacijo na drugačen način s komičarko Martino Ipša. Prireditev na parkirišču pa se je v večernih urah preobrazila v PARK(iriščno) ZABAVIŠČE, kjer so nastopili Andrejeva druščina in Preloški muzikantje.

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti v občini Črnomelj se je veliko občank in občanov odločilo parkirati v Poslovni coni Majer in se na prireditev sprehodilo peš. Dogodek se je odvijal v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2019, Projekta upravljanja mestnih središč in mednarodnega projekta Snapshots from the borders. Osrednji cilji je spodbujanje trajnostne mobilnosti, obuditev mestnega jedra in širjenje informacij o spodbujanju oblikovanja ustreznih politik na lokalni, nacionalni in evropski ravni za rešitve migracij.

Za pomoč pri organizaciji se Občina Črnomelj zahvaljuje JP Komunala Črnomelj, PGD Adlešiči, JSKD -OI Črnomelj, Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Združenju šoferjev in avtomehanikov Bela krajina, MPOV Vinica pa za sponzorstvo pri prevozu otrok na otroško predstavo.

DSC 0222

Za uspešno prireditvijo stoji tudi uspešna delovna sila, ki so jo pri dogodku Igraj se v mestu poganjali Anita Jamšek, Božidar Brajkovič in Kristina Zajc (od leve proti desni). 

 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.