Podpisana pogodba za izdelavo projektne dokumentacije za Regionalno kolesarska povezava Črnomelj – Kanižarica

  • 25 September 2019 |

Sreda, 25. september -Župan Andrej Kavšek in direktor podjetja GPI d.o.o. Robert Radakovič sta danes v prostorih Občine Črnomelj podpisala pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za Regionalno kolesarska povezava Črnomelj – Kanižarica. Tako bodo stanovanjski in zaposlitveni centri Črnomlja in Kanižarice povezani tudi s kolesarsko potjo.

Pa javnem razpisu v avgustu je Občina Črnomelj za projektiranje, ki bo skupaj z recenzijskim postopkom trajalo do maja 2020, izbrali projektivno podjetje GPI d.o.o. iz Novega mesta. Vrednost pogodbe o projektiranju z upoštevanim 22% DDV je 56.059,00 EUR.

Občina Črnomelj je v Dogovoru razvoja regij, ki ga je preko Regije JV Slovenija usklajevala že od konca leta 2017, uspela dogovoriti sofinanciranje projekta Regionalna kolesarska povezava Črnomelj – Kanižarica. Skupaj je projekt ocenjen na 766.552 EUR z DDV, od tega je predvideno sofinanciranje iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov v višini 400.000 EUR in proračuna Republike Slovenije v višini 100.000 EUR.

Namen projekta je zagotoviti kolesarsko povezavo med stanovanjskimi in zaposlitvenimi centri v Črnomlju (stanovanjska soseska Čardak in industrijska cona Akrapovič - Polycom - Livar) in Kanižarici (do poslovne cone TRIS Kanižarica). Za to je potrebno najprej sprojektirati nato pa še zgraditi 1,5 km dvosmernih kolesarskih stez.

V letu 2020 občina načrtuje še izdelavo investicijske dokumentacije, ureditev lastništev za nameravane posege ter pridobitev odločitve o sofinanciranju projekta, po katerem bo objavljen javni razpis za izbor izvajalca. Dograditev kolesarskih povezav je predvidena v letih 2021 in 2022.

 

Zahvala vsem za sodelovanje in pomoč pri organizaciji aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti 2019

  • 24 September 2019 |

Zahvala za uspeh prireditve Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila gre vsem sodelujočim organizacijam, ki so kakorkoli prispevale k izvedbi dogodka: JSKD-ju, OI Črnomelj, Centru šolskih in obšolskih dejavnosti, Sabini Stopar, Domu starejših občanov Črnomelj, Hiši Sadeži družbe Črnomelj, Policijski postaji Črnomelj, Klubu belokranjskih študentov, ZIK-u Črnomelj, Zdravstvenemu domu Črnomelj, Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Fotoklubu Črnomelj, Šoli zdravja – skupina Črnomelj, Kolesarskemu klubu Črnomelj, Planinskemu društvu Črnomelj – Sekcija za športno plezanje, Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Združenju šoferjev in avtomehanikov Bela krajina, Društvu prijateljev mladine Črnomelj, Javnemu zavodu Krajinski park Kolpa, Javnemu zavodu RIC Bela krajina, gledališču Makarenko, Malim voznikom, čarovniku Sam Sebastianu, L-Športu d.o.o., Tatjani Flajnik, Jožici Bregar, Luki Kužniku, Damjanu Mikložiču, Ekološki kmetiji Špehar, Izidorju Grabrijanu, Medeni butik BIBI, Greti Kralj, Anji Matkovič, Vesni Šprogar, Jasmini Skoliber, Mihaeli Štukelj, Mihelci Adlešič, Sonji Škof, KUD Črnart, Čebelarstvu Muller, Andrejevi druščini, Preloškim muzikantom, KS Petrova vas, JP Komunala Črnomelj in PGD Adlešiči.

Posebna zahvala gre vsem otrokom in njihovim mentorjem Vrtca Otona Župančič Črnomelj, OŠ Mirana Jarca, OŠ Vinica in OŠ Milke Šobar-Nataše, saj so v Evropskem tednu mobilnosti vsak dan izvajali posebne aktivnosti s področja prometne varnosti in trajnostne mobilnosti ter s tem prispevali k čistejšemu okolju ter MPOV Vinica pa za sponzorstvo pri prevozu otrok na otroško predstavo.

Zahvaljujemo se tudi vsem vam, ki ste se prireditve udeležili in se pridružili sloganu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti »GREMO PEŠ!«.

#mobilityweek

Evropski teden mobilnosti v Črnomlju: Parkirišče pred črnomaljskim gradom za en dan postalo izobraževalno zabavišče

  • 21 September 2019 |

Sobota, 21. september - Dogodki v sklopu Evropskega tedna mobilnosti so se odvijali skozi celoten mesec in se zaokrožili s celodnevnim dogodkom Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila v petek, 20.9.2019. Parkirišče in ulica v starem mestnem jedru Črnomlja so takrat za en dan postali zeleno igrišče in prostor za druženje - PARK(iriščna) TELOVADNICA, PARK(iriščni) TEATER, PARK(iriščni) BAZAR in PARK(iriščno) ZABAVIŠČE. Skozi ves dan je prireditev obiskalo nekaj več kot 1000 ljudi.

V jutranjih urah se je odvila že 2021 vaja, ki jo je izvedlo društvo Šola zdravja, kjer so se udeleženci dodobra razgibali in pripravili na pestre nadaljnje aktivnosti. Sledila je otroška predstava »Jaka v prometu«, ki je navdušila približno 620 otrok iz več šol in vrtca. Za aktivno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti so bile šole in vrtec nagrajeni s kolesi za izvajanje kolesarskih izpitov in družabnimi igrami. Slednje so dobili OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Milke Šobar Nataše, OŠ Vinica in Vrtec Otona Župančiča Črnomelj. Zbrane je v dopoldanskem času nagovorila tudi direktorica občinske uprave Občine Črnomelj Danijela Nedič Orešič.

V popoldanskem času pa so potekale različne aktivnosti v sklopu izobraževalnih in prodajnih stojnic – PARK(iriščni) BAZAR, na katerem so se predstavili domači rokodelci, pridelovalci različnih prehrambnih izdelkov in Center za krepitev zdravja. Otroci so se razveselili različnih animacijskih aktivnosti, v sklopu katerih so imeli prometno delavnico in preizkusili svoje znanje na električnih avtomobilčkih. Obiskal jih je tudi čarovnik Sam Sebastian, posladkali pa so se lahko na stojnici s palačinkami. Starejši in mlajši so lahko vsak zase našli veliko kotičkov, kjer so se lahko izobraževali o pomenu hoje in kolesarjenja za naše zdravje, pomenu gibanja, plezanja, varnosti v prometu, čistih rok ter vplivu alkohola na telo in razum s pijanimi očali. V spremstvu Policijske postaje Črnomelj in Kolesarskega društva Črnomelj so se zainteresirani lahko udeležili tudi tečaja varne vožnje s kolesi po mestu in obvoznici. Krajinski park Kolpa pa je vsem obiskovalcem predstavil in omogočil še testno vožnjo z električnimi kolesi.

V grajskem atriju je Hiša Sadeži družbe Črnomelj v sklopu dogajanja obeležila 5. letnico svojega delovanja in predstavila diskriminacijo na drugačen način s komičarko Martino Ipša. Prireditev na parkirišču pa se je v večernih urah preobrazila v PARK(iriščno) ZABAVIŠČE, kjer so nastopili Andrejeva druščina in Preloški muzikantje.

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti v občini Črnomelj se je veliko občank in občanov odločilo parkirati v Poslovni coni Majer in se na prireditev sprehodilo peš. Dogodek se je odvijal v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2019, Projekta upravljanja mestnih središč in mednarodnega projekta Snapshots from the borders. Osrednji cilji je spodbujanje trajnostne mobilnosti, obuditev mestnega jedra in širjenje informacij o spodbujanju oblikovanja ustreznih politik na lokalni, nacionalni in evropski ravni za rešitve migracij.

Za pomoč pri organizaciji se Občina Črnomelj zahvaljuje JP Komunala Črnomelj, PGD Adlešiči, JSKD -OI Črnomelj, Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Združenju šoferjev in avtomehanikov Bela krajina, MPOV Vinica pa za sponzorstvo pri prevozu otrok na otroško predstavo.

DSC 0222

Za uspešno prireditvijo stoji tudi uspešna delovna sila, ki so jo pri dogodku Igraj se v mestu poganjali Anita Jamšek, Božidar Brajkovič in Kristina Zajc (od leve proti desni). 

 

IGRAJ SE V MESTU 2019 - PARK(IRIŠČNA) TELOVADNICA IN TEATER S KULTURNIM PROGRAMOM

  • 19 September 2019 |

PARK(iriščna) telovadnica
Ob 7.30 ste vabljeni mladi in malo manj mladi na parkirišče pri Črnomaljskem gradu kjer se bodo v okviru PARK(iriščne) telovadnice predstavili Šola zdravja s programom Vedno mladi – telovadimo radi ter v popoldanskem času Nacionalni inštitut za javno zdravje s programom Svit in Zdravstveni dom Črnomelj.

PARK(iriščni) teater
Dopoldan, ob 10.00, si lahko ogledate otroško predstavo JAKA V PROMETU. Jaka je sicer priden, vendar neveden prvošolček v prometu. Med hojo je zagledan v svoj prenosni telefon, zaradi česar se spotakne in zaleti v policistko. Ta ga na zabaven način pouči o prav vseh osnovnih pravilih pešca v prometu.

Popoldan, ob 17.00, pa vas bo začaral čarovnik Sam Sebastian, s svojo čarovniško predstavo CIRKUS HOKUS POKUS. Interaktivna čarovniška predstava za otroke skozi potovanje po čarobnem domišljijskem svetu, polnem neverjetnih čarovnij in smešnih komičnih zapletov, premišljeno spodbuja otrokovo aktivno opazovanje in odzivanje, domišljijo, sodelovanje, logično kognitivno razmišljanje in javno nastopanje.

V nadaljevanju pa bomo za vas pripravili pester kulturni program.

V mestnem jedru bo vsekakor veselo in zabavno, zato lepo vabljeni.

V primeru dežja bosta predstavi v Kulturnem domu Črnomelj.

Obvestilo - vodovod Pobrežje

  • 16 September 2019 |

Spoštovane občanke in občani, krajani in krajanke KS Adlešiči, 

obveščamo vas, da se je pričela izgradnja vodovoda za naselje Pobrežje, ki je predviden od konca naselja Purga do gradu Pobrežje ter do pristave ob reki Kolpi v skupni dolžini 1 km. 

Dela po gradbeni pogodbi izvaja JP Komunala Črnomelj d.o.o., podizvajalec zemeljskih in gradbenih del je Teleg-M d.o.o. iz Ljubljane, nadzor pa bo opravljalo podjetje MARKUS Marko Stopar s.p.

Vsa dela bodo predvidoma zaključena v novembru 2019.

V času izvajanja del bo prišlo do motenj v odvijanju prometa in uporabi zemljišč. Vse prizadete prosimo za potrpežljivost, skupaj se bomo trudili, da bo ovir čim manj. O posameznih zaporah cest bo izvajalec objavil obvestila posebej tri dni pred postavitvijo zapore.

pdfPregledna situacija vodovoda 

Nagovor župana ob Evropskem tednu mobilnosti 2019

  • 16 September 2019 |

Spoštovane občanke in občani Občine Črnomelj,

Občina Črnomelj letos že 5. organizira aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki kakor vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je »Gremo peš!«, ki nam sporoča, da če so naše ulice polne pločevine je posledično tudi naš zrak onesnažen. Vsak posameznik lahko prispeva k zmanjšanju izpušnih plinov, poleg tega pa še prihrani denar, diha čistejši zrak in naredi veliko za svoje zdravje.

Zatorej vas pozivam, da vsaj enkrat na dan pustite avto doma in se sprehodite do službe, trgovine ali šole. Danes je telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v Evropski uniji. Z vsaj pol ure hoje dnevno lahko v svojem življenju spremenimo veliko in s tem zmanjšamo čezmerno telesno težo, katero ima v Sloveniji skoraj 50 odstotkov žensk in skoraj 70 odstotkov moških.

ETM je odlična priložnost za ozaveščanje vseh nas o izzivih, s katerimi se soočamo za spreminjanje vedenja in za doseganje napredka na področju bolj trajnostnih načinov potovanja.

Pridružite se nam na dogodku »Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila«, ki bo v petek 20.9.2019 na parkirišču pri Črnomaljskem gradu, kjer se boste lahko družili, igrali in se izobraževali.

pdfNAGOVOR ŽUPANA

SPOT Svetovanje za jugovzhodna Slovenijo: Vabilo na usposabljanje s področja poslovne komunikacije in osebnostne rasti

  • 09 September 2019 |

Ali veste, da najbolj učinkoviti in uspešni ljudje VELIKO POZORNOSTI posvečajo razvoju svojih komunikacijskih veščin in empatije? In ali se zavedate, da splošne veščine komuniciranja NE DELUJEJO vedno pri vseh ljudeh? Spoznajte svojo prirojeno naravo (barvo) osebnosti, prilagodite svojo komunikacijo in spoznajte kako JE in kako NI priporočljivo komunicirati z ljudmi okoli sebe glede na njihov tip osebnosti. Naučite se komunicirati tako, da vas bodo drugi RAZUMELI!

SPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija vabi na 12-urno brezplačno interaktivno usposabljanje
s področja poslovne komunikacije in osebnostne rasti

KAKOVOST VAŠE KOMUNIKACIJE DOLOČA KAKOVOST VAŠEGA USPEHA V POSLU

KDAJ: V torek, 24. 9. 2019, in v četrtek, 26. 9. 2019, od 10.00 do 15.00 ure.
KJE: V Start up sobi Podjetniškega inkubatorja Podbreznik, Podbreznik 15, Novo mesto.
ZA KOGA: Usposabljanje je namenjeno potencialnim podjetnikom, mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem ter njihovim zaposlenim, ki delajo z ljudmi (vodje, prodajalci, pogajalci, lobisti, svetovalci…) in jih zanima osebnostna rast, čustvena inteligenca in zreli ter razumevajoči medsebojni odnosi.

PROGRAM: torek, 24. 9. 2019 – Razvoj osebnih veščin
 izpolnitev hitrega osebnostnega testa in spoznavanje SVOJE prirojene narave osebnosti
 podrobno spoznavanje osnovnih tipov osebnosti ljudi, s katerimi se srečujemo pri vsakodnevnem delu, v poslu in komunikaciji:
 kako jih najhitreje prepoznamo v praksi,
 katere so njihove prirojene vrline in šibkosti,
 katere so njihove temeljne čustvene potrebe (osebno in poslovno),
 kakšen je njihov prirojeni način vedenja,
 s kakšnimi ljudmi radi sodelujejo in kateri ljudje jih spravljajo v stres,
 kako se odzivajo, ko njihove čustvene potrebe niso izpolnjene (jih ne razumemo) – ko nastane konflikt.
 na katera vsa področja v življenju vpliva naš prirojeni tip osebnosti ter kako se to kaže v poslu in pri komunikaciji
 kaj lahko in česa ne moremo pričakovati od sebi drugačnega tipa osebnosti človeka (sodelavca, kupca, poslovnega partnerja,…)

četrtek, 26.9.2019 – Poslovna komunikacija, prodaja
 spoznavanje zakonitosti učinkovite osebne in pisne poslovne komunikacije:
 sestanki, pisanje ponudb, e-mail komunikacija, komunikacija preko telefona
 ozaveščanje razlik pri komunikaciji z različnimi tipi osebnosti kupcev, poslovnih partnerjev,…
 zakaj so nekateri ljudje glede na naravo osebnosti bolj konfliktni in drugi manj in kako reševati konflikte (nerazumevanje potreb)
 sodelovanje in komunikacija s »težavnimi« ljudmi

 Udeleženci izobraževanja boste spoznali uporabno vrednost poznavanja psihologije odnosov in kako le ta vpliva na naše življenje, posel, motivacijo, komunikacijo in odločitve, ki jih sprejemamo. Razumeli boste, zakaj so nekateri ljudje glede na naravo osebnosti bolj konfliktni in drugi manj, kako reševati konflikte in si znižali stopnjo stresa pri sodelovanju in komunikaciji s težavnimi ljudmi. Izvedeli boste, kako z zrelo in ciljno usmerjeno komunikacijo dosegati večje uspehe na področju prodaje, biti učinkovitejši pri pogajanjih, hitrejši v doseganju ciljev ter doseči večji pozitivni vpliv pri vodenju. Na poslovne in zasebne odnose boste začeli gledati z večjo mero tolerance in medsebojnega razumevanja in empatije.

IZVAJALKA: Anja Žagar, podjetnica (Valentia d.o.o.), predavateljica in coachinja
 11 let izkušenj, 225 izvedenih delavnic, 3.350 zadovoljnih udeležencev, 45 zadovoljnih naroč-nikov
 podjetniške reference: mentoriranje podjetnic (SPIRIT, 2019), usposabljanje za mlade podjetnike (2018-2019) – predavanja, delavnice in mentoriranje, Podjetnost je ženskega spola (2016-2018), vodenje podjetniških delavnic, svetovanj in mentoriranj v sklopu Podjetniškega centra Zaupam vase (2011 - )…
 korporativne reference: Mercator, d.d., Sparkasse Banka, Zdravniška zbornica Slovenije – ZZS, SPIRIT Slovenija, Ekonomska fakulteta, Ljubljana, Podjetniško – trgovska zbornica Ljubljana (GZS), ORO ORODJARNA d.o.o., Območno obrtna zbornica Trebnje, Območno obrtna zbornica Sežana…
 avtorica številnih člankov na temo podjetništva, prodaje, vodenja in osebnostne rasti
 diplomantka Ekonomske fakultete v Ljubljani, šolanje na TBA v Kanadi na področju mednarod-ne poslovne kulture
 rdeča nit njenih delavnic je poznavanje orodij za delo z ljudmi na podlagi poznavanja njihovih prirojenih vrlin, talentov in šibkosti – njihovega tipa osebnosti

PRIJAVA: Število udeležencev na delavnici je omejeno na 16, zato pohitite s prijavami. Prijavite se do ponedeljka, 23. septembra 2019. Prijavite se TUKAJ.
DODATNE INFORMACIJE: Darja Smiljić, tel. 040 197 264, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.