Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 6. 11. 2020

  • 06 November 2020 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

vsi smo se nekoliko bolj navadili dela od doma in previdnosti, ki tudi sicer nikoli ni odveč. Sam lahko rečem, da že dolgo nisem toliko časa preživel pred računalnikom. Vsi sestanki, dogovarjanja in vse kar je prej potekalo v živo, zdaj poteka preko aplikacij za videokonference. Moram reči, da sam čutim pomanjkanje socialnega stika, ampak se prilagajam, kakor je v življenju pač potrebno. Prepričan sem, da bomo zmogli in premagali tudi to situacijo.

Število okuženih se je povzpelo na 117 aktivnih. Po ocenah naj bi bili sedaj na vrhuncu števila okuženih, v naslednjem tednu pa naj bi število aktivno okuženih pričelo upadati. To je sicer vzpodbudna novica, vendar nas nikakor ne sme zavesti. Verjamem, da smo vsi toliko zreli in odgovorni, da vemo, da moramo sprejete ukrepe upoštevati tudi naprej in brez popuščanja. Število okuženih pri nas je še vedno zelo visoko in najmanjša sprostitev nas lahko hitro privede na stara pota širjenja okužbe.

Prejšnji teden je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije izdal Odredbo o aktiviranju prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog in ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19, ki so jo prejele tudi vse nevladne organizacije. To pomeni, da se lahko člani nevladnih organizacij javijo kot prostovoljci za pomoč zdravstvenim ustanovam in domovom za ostarele. Zato pozivam vse, ki čutite, da lahko pomagate, da se javite svojim nevladnim organizacijam, ki bodo pomoč koordinirale s CZ na lokalni ravni.

Z ukrepi, ki veljajo, ne želimo iskati priložnosti, da bi kaznovali občane, ampak želimo doseči zajezitev virusa. To lahko storimo samo skupaj in povezano. Zato bomo v sodelovanju s policijo in medobčinskim redarstvom v naslednjih dveh tednih na našem območju izvedli akcijo. V primeru, da občan ne nosi zaščitne maske, ga bo policist ali redar prvič na to opozoril in mu zaščitno masko dal, po morebitnem ponovnem nespoštovanju ukrepa pa bo kaznovan.

Želim vam čim več mirnosti, previdnosti in moči v tem času. Čeprav se mogoče zdi, da situaciji ni videti konca, verjemite, da bo enkrat tudi tega konec.

Pazite nase in svoje najbližje, upoštevajte ukrepe in ostanite zdravi.

Do naslednjič.

Andrej Kavšek, župan

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.