Idejna zasnova Jurjevanjske drage - vabilo k podajanju predlogov

 • 30 November 2020 |

Spoštovane občanke in občani, 

vabimo vas k podajanju predlogov na Idejno zasnovo ureditve Jurjevanjske drage, ki vam je bila javno predstavljena 16. 11. 2020. 

Idejno zasnovo najdete v spodnji datoteki, predloge in komentarje pa lahko pošljete do ponedeljka 21. 12. 2020 do 12.00, in sicer na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. 

pdfIdejna zasnova
pdfIdejna zasnova - grafika 

Idejna zasnova je prikaz predloga ureditve območja Jurjevanjske drage v prireditveni večnamenski prostor, ki bi skozi vse leto Črnomaljcem in drugim obiskovalcem nudil urejen prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa ob spremljanju raznih prireditev in dogodkov. Pred začetkom naročila projekta za samo izvedbo želimo z idejno zasnovo seznaniti širšo javnost v občini Črnomelj, z namenom, da pridobimo povratno informacijo ali podan predlog ustreza večini uporabnikov oz. potencialnim uporabnikom Jurjevanjske ali pa je potrebno posamezne predloge ureditev še kaj uskladiti in prilagoditi različnim potrebam uporabe tega javnega prostora.

 

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 27. 11. 2020

 • 27 November 2020 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

korakamo proti prazničnim dnem, december je pred vrati. Verjamem, da se veselimo toplih, prijetnih večerov v krogu svojih najbližjih in praznovanja božično-novoletnega časa. Vsekakor pa bomo letos praznovali drugače, v ožjih družinskih krogih ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečitev širjenja korona virusa.

Preteklo soboto so člani PGD Črnomelj pri Domu starejših občanov Črnomelj postavili šotore civilne zaščite, ki služijo, da je prehod med posameznimi conami, ki jih imajo organizirane, pokrit. Hvala gasilcem, DSO pa želim uspešen boj še naprej. Z vami smo v mislih in pomagamo kolikor je v teh časih mogoče.

Okužba se je v zadnjih dneh razširila na več koncev po občini, v samo dveh dneh smo zabeležili skupaj 37 novih primerov okužbe in število aktivno okuženih oseb je naraslo na 110. Izrazitega žarišča nimamo, imamo pa veliko lokacij z manjšim številom okuženih. Takšna situacija je še posebej neugodna, saj vsaka od teh lokacij predstavlja potencialno večje žarišče. Kot vidimo kljub temu, da se vsi trudimo za zmanjšanje števila okuženih v občini, vsaka sprostitev ali najmanjša odstopanja od upoštevanja veljavnih ukrepov, hitro pripeljejo do novega povečanja števila okuženih. Prosim vse občane, da se vedejo odgovorno do sebe, svojih bližjih, in predvsem do tistih, ki jih takšna okužba lahko najbolj prizadene – starejših.

Vem, da so časi težki in so nam odvzeli tisto kar nam največ pomeni - stike in bližino sočloveka. Marsikdo se je zaradi tega že znašel tudi v psihični stiski, zato smo na spletni strani občine Črnomelj objavili telefonske številke, kjer lahko dobite ustrezno psihološko pomoč. Telefonske številke dobite na naslednji povezavi: https://bit.ly/3mfujSf

Spoštovani, pazite nase in svoje najbližje, upoštevajte ukrepe in ostanite zdravi.

Do naslednjič.

Andrej Kavšek, župan

Začetek pridobivanja predlogov za priznanja v letu 2020

 • 27 November 2020 |

Občina Črnomelj oziroma Žirija za podeljevanje Župančičevih priznanj, Žirija za podeljevanje priznanj Občine Črnomelj, Žirija za podelitev priznanj na področju športa in Žirija za podeljevanje pohval in graj pri urejanju in varovanju okolja z današnjim dnem 27. 11. 2020 objavljajo razpise za pridobivanje predlogov za podelitev Župančičevih priznanj, priznanj občine Črnomelj, priznanj za dosežke na področju športa ter pohval in graj pri urejanju in varovanju okolja, vse za leto 2020.

Novost letošnjih razpisov so priznanja za dosežke na področju športa, saj bodo v februarju 2021 prvič podeljeva po novem Odloka o priznanjih Občine Črnomelj za dosežke na področju športa, ki je v veljavi od konca decembra 2019. (Uradni list RS, št. 79/2019), nekaj sprememb in dopolnitev pa je po novem v veljavi tudi v Odloku o Župančičevih priznanjih (Uradni list RS, št. 8/1995, št. 21/2002 in št. 168/2020).

Vsi razpisi s priloženimi obrazci za predložitev predlogov s soglasjem kandidatov so objavljeni NA TEJ POVEZAVI.

Rok za oddajo predlogov je sreda, 30. 12. 2020, do 15. ure.


Občina Črnomelj podeljuje naslednja priznanja (dosedanji dobitniki priznanj so objavljeni NA TEJ POVEZAVI):

Župančičeva priznanja se podeljujejo ob kulturnem prazniku fizičnim in pravnim osebam, ki so s svojim ljubiteljskim ali poklicnim delom strokovno, aktivno, ustvarjalno, organizacijsko in kakovostno delovali na področju kulturnih dejavnosti ter so dosegli pomembne uspehe in dosežke trajnejše vrednosti tako v občini kot izven njenih meja, s svojim delom pa so opazno obogatili kulturno dejavnost v lokalnem okolju in prispevali k prepoznavnosti ter kulturni ozaveščenosti. In sicer se podelijo:

 • Župančičeve diplome za izredno pomembne enkratne dosežke v preteklem letu ali za večletno udejstvovanje na področju kulture,
 • Župančičeva plaketa za življenjsko uspešno in predano delo na kulturnem področju.

Priznanja Občine Črnomelj se podeljuje ob prazniku Občine Črnomelj fizičnim in pravnim osebam za izredno uspešno delo, ki je prispevalo k napredku, ugledu in uspehu občine na področju gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, kulture, športa, zdravstva in socialnega varstva, obrambe in zaščite ter drugih zadev javnega pomena za občino Črnomelj. In sicer se podelijo:

 • diplome za pomembne enkratne dosežke in uspehe,
 • plaketa za dolgoletno izredno uspešno in predano delovanje.

Priznanja za dosežke na področju športa se podeljuje ob prazniku Občine Črnomelj za najboljše dosežke in uspehe na področjušporta, ki jih je v letu, za katero se podeljuje priznanje, dosegel posameznik ali ekipa (dva ali več športikov) in so pomembno prispevali k razvoju in ugledu športa v občini Črnomelj. In sicer se podelijo:

 • športnik leta za visoke športne dosežke v mladinski in članski kategoriji določene individualne ali kolektivne športne panoge,
 • športnica leta za visoke športne dosežke v mladinski in članski kategoriji določene individualne ali kolektivne športne panoge,
 • športna ekipa leta za visoke športne dosežke določene individualne ali kolektivne športne panoge,
 • mladi perspektivni športnik za visoke športne dosežke posameznika do 18 leta starosti v določeni individualni ali kolektivni športni panogi, ki še posebej izstopajo, pri čemer tekmuje posamezno ali na tekmovanjih zastopa vzgojno izobraževalno ustanovo ali športno organizacijo,
 • športni dosežek leta za posamezne izjemne rezultate in dosežke na področju športa, ki jih je posameznik ali ekipa, v letu za katero se priznanje podeli, dosegla v individualni ali kolektivni športni panogi ter so prispevali k promociji športa in prepoznavnosti občine (podeli se lahko tudi športnim pedagogom in trenerjem).

Pohval in graje pri urejanju in varovanju okolja se podeljuje fizičnim in pravnim osebam v terminu med 22. marcem – Dnevom voda in 22. aprilom – Dnevom zemlje, ob izvedbi občinske akcije Pomladansko čiščenje okolja, in sicer se podelita:

 • pohvala "Breza" za dejanja, ki so prispevala k uspehu pri varovanju okolja in si zaslužijo javno pohvalo,
 • graja "Kopina" za opustitev dejanj, katera so vplivala na neurejenost oz. na onesnaženost okolja in zaslužijo javno grajo.

NIJZ in ZD Črnomelj: Telefonska psihološka podpora ob epidemiji COVID-19

 • 25 November 2020 |

Poleg stalne enotne telefonske številke, navedene zgoraj, vam jo nudi tudi Zdravstveni dom Črnomelj. 

Psihologinji ZD Črnomelj nudita psihološko pomoč na telefonskih številkah 030/369-459, 030/369-453 po naslednjem urniku:


Ponedeljek
12-14 h
18-20 h

Torek
12-14 h
18-20 h

Sreda
10-12 h
12-14 h

Četrtek
10-12 h
12-14 h

Petek
10-12 h
12-14 h

Ostanite zdravi! 

Podpisana pogodba za obnovo rudniškega izvoznega stolpa v Kanižarici

 • 24 November 2020 |

Torek, 24. november Župan Andrej Kavšek in direktor podjetja TGH d.o.o. Stjepan Jarnević sta podpisala pogodbo za obnovo rudniškega izvoznega stolpa v TRIS Kanižarica. Obnova stolpa predstavlja poseg v nepremično dediščino, zato bodo vsa dela potekala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Dela bodo trajala predvidoma do aprila 2021.

Za izvedbo del je najugodnejšo ponudbo ponudilo podjetje TGH d.o.o., in sicer v višini 65.413,4 EUR z DDV, za nadzor pa podjetje Markus projektiranje, svetovanje in nadzor Marko Stopar s.p v višini 3.086,6 EUR z DDV. Skupna vrednost investicije je 68.500 EUR z DDV in vsa sredstva so zagotovljena iz občinskega proračuna.

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 20. 11. 2020

 • 20 November 2020 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

zakorakali smo v drugo polovico novembra in verjamem, da čas razmer izkoriščate za kvalitetne aktivnosti, ki ste jih vedno želeli, seveda v okviru upoštevanja ukrepov. Še vedno je pred nami čas strožjih ukrepov, a kakor vedno poudarjam, teh ne bo konec, če se sami ne bomo držali predpisanega. Omejitev socialnih stikov je danes pač nujno za zaščito vas samih, vaših svojcev, kolegov v službi in ostalih.

V naši občini smo v tem tednu, na dnevnem nivoju, beležili več okužb kot pretekli. Še vedno je po zadnjih podatkih aktivno okuženih 91 oseb. Okužba se torej po občini še naprej širi in izrednega pomena je, da ukrepe ponotranjimo in se jih striktno držimo. V kolikor zaznate znake okužbe nemudoma stopite v kontakt z osebnim zdravnikom, v primeru okužbe ali stika z okuženo osebo se držite navodil, ki jih je izdal NIJZ. Vsa navodila najdete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/izolacija.

Časi, takšni kot so, zahtevajo od nas tudi več mirnosti in potrpežljivosti. Nobenemu od nas ne pomagajo razne lažne novice in objave, ki nam jih ponuja svetovni splet in v nas vzbudi morebiten občutek strahu. Mogoče več časa namenimo aktivnostim, ki nas sproščajo kot tistim, ki nas vznemirijo. Mirnejši boste tako vi kot vaši najbližji, razmere pa boste prebrodili manj stresno.

Še vedno so vam na voljo vse telefonske številke pomoči objavljene na spletni strani občine Črnomelj. Prav tako na spletni strani najdete vse informacije glede razmer v naši občini. Po tej poti pa vas še obveščam, da smo za čas razmer v naši občini omogočili še brezplačno parkiranje na parkiriščih s parkomati, in sicer pri gradu ter pri kiosku v starem mestnem jedru.

Spoštovani, pazite nase in svoje najbližje, upoštevajte ukrepe in ostanite zdravi.

Andrej Kavšek, župan

Postaja za izposojo koles kmalu tudi v občini Črnomelj

 • 19 November 2020 |

LAS Dolenjska in Bela krajina je še z 12 slovenskimi lokalnimi akcijskimi skupinami s projektom Kolesarske verige na podeželju, uspešno kandidirala na zadnjem javnem pozivu MKGP za sofinanciranje projektov sodelovanja in pridobila sredstva v višini 97.132,84 EUR oz. 85% od celotne vrednosti 136.890,80 EUR. Občina Črnomelj bo iz projekta pridobila sredstva v višini 21.571,71 EUR.

Vsaka od sodelujočih občin bo s pomočjo EU financiranja iz projekta postavila postajo za izposojo koles, opremljeno z električnimi in navadnimi kolesi.

Glavni poudarek v projektu je dan sodelovanju lokalnih akcijskih skupin pri izvedbi skupnih aktivnosti. Gre za ambiciozno operacijo povezovanja na območju dvanajstih (12) Lokalnih akcijskih skupin in devetindvajset (29) občin med severno in južno mejo države. Aktivnosti bodo nekaterim območjem prinesle edini kolektivni sistem množične mobilnosti. Z digitalizacijo map, skupno aplikacijo ter aktivnostmi za integracijo z že obstoječimi sistemi v Sloveniji pa bo trajnostna električna mobilnost dostopna uporabnikom tudi na do sedaj spregledanih območij podeželja. Z certificiranjem, izobraževanjem rabe električnih koles ter prenosom dobrih praks z drugih območij se bo zavedanje in ponudba za kolesarje na območju operacije dvignila na novo raven. Posledično se pričakuje povečanje trajnostnega kolesarskega turizma, novih delovnih mest in prepoznavnost območja.

Obdobje izvajanja projekta je 15.10.2020–30.11.2022.

Sodelovanje v tako velikem projektu predstavlja velik izziv in priložnost za LAS Dolenjska in Bela krajina, pa tudi za sodelujoče občine, tako z vidika večje prepoznavnosti območja kot tudi ustvarjanja novih povezav in nabiranja izkušenj.
Znotraj partnerstva Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina so pri pripravi projekta sodelovale Mestna občina Novo mesto, Občina Mirna Peč, Občina Semič in Občina Črnomelj.

Naslovna fotografija je simbolična. 

 

Kmetijsko gospodarski zavod Novo mesto: Tradicionalni slovenski zajtrk

 • 19 November 2020 |


pdfTRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

»Prazna vreča ne stoji pokonci.«
»Po jutru se dan pozna, po zajtrku pa jutro.«
»Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač.«

Kar nekaj pregovorov je znanih na temo zajtrka, kar kaže, da gre za enega res zelo pomembnih obrokov. Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za učinkovito delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa se izognemo pomanjkanju določenih hranilnih snovi, potrebnih za zdravo rast in razvoj oz. za zdravje na sploh. Opuščanje zajtrka se povezuje tudi z večjo možnostjo razvoja debelosti. Zato je povsem zmotno prepričanje, da zajtrk povzroča dodatne kalorije, zaradi katerih bi se lahko zredili. Vsi omenjeni učinki pa so seveda odvisni tudi od količine in vrste živil, ki jih zaužijemo za zajtrk.

Pomen zajtrka kot prvega obroka je šele takrat, ko ga zaužijemo, potem ko se zbudimo naspani, se umijemo in poženemo telo v pogon z nekaj razgibalnimi vajami. Za otroke je zelo pomembno, da še pred začetkom prve šolske ure. Raziskovalci so pri učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljšo pozornost, spomin, reakcijski čas, skratka boljšo zmožnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo. Zajtrkovanje naj postane navada. Redno zajtrkovanje se najlažje uveljavi v zgodnjem otroštvu. V obdobju mladostništva postane rutina, kasneje pa je spreminjanje navad težje. Tako bi bilo dobro, če se že v družini uveljavi reden zajtrk. Čeprav morda na zajtrkovanje nismo navajeni, ga lahko še vedno začnemo uvajati v svoj jedilnik. Dobro je, da se zbudimo nekoliko prej, da lahko v miru pozajtrkujemo. Pomembno je, da je izbira živil zdrava in ustreza našemu okusu. Ko se navadimo na jutranje uživanje zajtrka, le-ta postane nepogrešljiv del našega vsakdanjika.

Včasih se zgodi, da nam časa za pripravo zajtrka enostavno zmanjka. Kaj narediti? Lahko zmešamo navadni jogurt, med in ovsene kosmiče. Mogoče nas prepriča polnozrnati kruh z namazom in koščkom sveže paprike ali paradižnika. Privoščimo si lahko tudi sadje. Torej, kombinacij ni malo, s tem pa se zmanjšajo izgovori, zakaj tudi pri pomanjkanju časa ne bi zjutraj odšli od doma s praznim želodcem.

Ker zajtrk predstavlja prvi obrok v dnevu, si izberimo kakovostna in hranilna živila. Nekatere raziskave so pokazale, da, če zajtrkujemo, čez dan zaužijemo tudi manj prigrizkov, s čimer se izognemo pridobivanju odvečnih kilogramov. Da pa bo zajtrk dobro vplival na naše zdravje, naj bo sestavljen iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnat kruh, kaše, kosmiči,…), ki ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi, v kombinaciji z beljakovinskim živilom (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki,…), kar še dodatno dvigne našo sposobnost razmišljanja in razpoloženja. Ob tem pa ne pozabimo na zelenjavo ali sadje, kar nam zagotovi dodatne vitamine in minerale za še boljše delovanje našega telesa in večjo odpornost.

Zelo pomembno je, da o pomenu zajtrka ozaveščamo že otroke. Vključevanje zajtrka v zgodnjem otroštvu je ključnega pomena, saj je del zdravega prehranjevanja in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga za naprej. V ta namen se je pred desetimi leti začel po slovenskih šolah in vrtcih izvajati projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki ga pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji.

Poleg tega pa je Vlada Republike Slovenije oktobra leta 2012 sprejela tudi sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za »Dan slovenske hrane« v podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Osrednji dogodek dneva slovenske hrane je že prej omenjeni tradicionalni slovenski zajtrk.

Tako bo jubilejni 10. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, letos potekal v petek, 20. novembra 2020.

Otroci v šolah in vrtcih po navadi na ta dan dobijo za zajtrk kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. V sklopu dejavnosti pa se jih seznanja o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalne oz. slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo.

Glede na nepredvidljive razmere pa se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih na enak način kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih.

Poleg izbranih živil, KRUH, MASLO, MLEKO, MED in JABOLKO, smo se na KGZS - Zavodu Novo mesto odločili, da otrokom predstavimo še AJDO kot poljščino, ki si vse bolj utira svoje mesto na njivah kot tradicionalna in medonosna rastlina. Z aktivnostmi, ki jih izvajamo na osnovnih šolah in vrtcih želimo otroke motivirati k razmišljanju o ajdi, jedeh iz ajde, medu in drugih pridelkih ter izdelkih slovenskega podeželja. Poseben pomen dajemo promociji domači, lokalno pridelani in predelani hrani slovenskega porekla in želimo, da bi se otroci izoblikovali v ozaveščene, izobražene in odgovorne potrošnike. Tako bodo v tem tednu na šolah pri pouku na daljavo del šolskega dela namenili dnevu slovenske hrane, pomenu rednega in zdravega zajtrkovanja ter izbiri lokalne hrane iz bližine.

KGZS – Zavod Novo mesto deluje na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja. K sodelovanju pri izvajanju aktivnosti ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku smo povabili vse osnovne šole in vrtce na območju delovanju našega zavoda. Tako bodo v tem tednu, kljub šolanju na daljavo, šole, ki so se odločile za sodelovanje, izvajale naslednje aktivnosti:

- Predstavitev AJDE - od pridelave na njivah do ajdovih jedi in
- Likovni natečaj z naslovom »Tradicionalni slovenski zajtrk - MED in AJDA«.

Otroci bodo skozi cel teden spoznavali pomen zajtrka, razmišljali o zajtrku nekoč in danes, spoznali ajdo, spoznali, da je lokalno pridelana hrana bolj zdrava, likovno ustvarjali, in še kaj.

Poraja se nam misel, zakaj le en tak dan v letu…a verjamemo, da naši otroci dobijo kvalitetno in lokalno hrano v šolah in vrtcih večkrat. Na šolah dajejo poudarek na zadostni količini zaužitega sadja in zelenjave, manj sladkih pijačah, več pitju vode, manj slanih in sladkih prigrizkov in na spodbujanju otrok, da bi redno zajtrkovali. Pri nabavi živil in pripravi hrane morajo šole in vrtci poleg smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih upoštevati tudi zakonodajo pri varnosti hrane, uredbo o zelenem javnem naročanju in zakon o javnem naročanju. Tako je na mizah šolarjev in vrtčevskih otrok vse več zdrave, ekološke in lokalno pridelane hrane.

Priporočila za javno naročanje živil priporočajo možnosti nabave sezonske, lokalne in ekološke hrane ter hrane iz shem kakovosti. Pri javnem naročanju živil v javnih zavodih (vrtci, šole, bolnice in domovi za starejše) priporočamo, da se upoštevajo načela, merila in pogoji, ki zagotavljajo, da bo hrana kakovostna, zdrava in uravnotežena. Zakon o javnem naročanju omogoča boljše uveljavljanje načela kratkih dobavnih verig, saj se lahko več živil nabavi neposredno pri pridelovalcih/predelovalcih.

Zajtrk nekoč in danes…

Kruh, maslo, med, mleko in jabolko? To naj bi bila baje tradicija, a tega nekoč seveda ni bilo. Povprašala sem tudi starejše o zajtrku v njihovem otroštvu. Jedli so žgance z mlekom ali z ocvirki. Žganci so bili največkrat krompirjevi, kajti koruzne so imeli za večerjo. Jedli so ocvrta jajca na domači masti. Včasih so kos kruha nadrobili v mlečno kavo ali kar v mleko. To je bila tradicija mnogih. Kljub temu, da so časi drugačni, se pomen zajtrka ni spremenil. In kljub pestrosti ponudbe hrane, ne smemo pozabiti na zdrave sestavine v obroku in tudi danes lahko zajtrkujemo žgance, pa naj bodo to koruzni, ajdovi ali kateri drugi.

********************************************

Vsi ljudje se kdaj srečamo s tem, da smo zjutraj nenaspani in slabe volje. Ker pa se po jutru dan pozna, se nam potem ta slaba volja lahko velikokrat vleče še cel dan. Zato je čas, da si jutra naredimo lepša in bolj produktivna. Poleg dišeče kavice ali čaja, ne pozabimo na zdrav zajtrk. Privoščimo pa si lahko še nekaj za svojo dušo, kar bo imelo hitro pozitivne posledice na naše življenje, to so lepe misli. Lahko si jih preberete ali enostavno napišete svoje, ki vam ta trenutek pridejo najbolj prav. Naj bo vaš dan obdan s pozitivnim duhom, prepustite se domišljiji in vzemite si vsak dan čas za zajtrk.

Pripravil/a:
Tatjana Kmetič Škof, univ.dip.ing.agr.
Koordinatorka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZS – Zavod-u Novo mesto

Začasna brezplačna uporaba parkirišč s parkomati

 • 17 November 2020 |

Obveščamo vas, da zaradi ustavitve javnega potniškega prometa v brezplačno rabo dajemo parkirišča v občini Črnomelj, kjer so parkomati.

To so:

 • javno parkirišče na Trgu svobode 3, pri gradu,
 • javno parkirišče na Trgu svobode 1, pred kioskom,

Vseeno naprošamo vse občane za odgovorno in strpno ravnanje v prometu. 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.