Županova izjava za javnost glede zadnjih ukrepov v povezavi s koronavirusom - 3. 4. 2020

  • 03 April 2020 |

pdfIZJAVA 

Spoštovani občani,

za nami je že tretji teden, ko je bila razglašena epidemija koronavirusa v Sloveniji. Čas kar hitro teče se verjetno lahko vsi strinjamo. Pri nas je do danes zabeleženih 6 primerov okužbe, ki pa so bili ustrezno in pravočasno izolirani in so bolj posledica testiranja ljudi, ki so bili v samo izolaciji, kar gre zahvala posameznikom, ki so odkrito priznali svojo okužbo oziroma potencialno okuženost. To je hrabro a potrebno dejanje, za kar se vsem iskreno zahvaljujem in hkrati pozivam vse, da sledijo tem primerom. Zato lahko rečem, da je situacija pod nadzorom. Še posebej smo lahko veseli, da nimamo v občini še nobenega epicentra okužbe, še posebej v občutljivih organizacijah kot so dom starejših občanov, zdravstveni dom, komunala, pošta, banka, trgovine in ostala podjetja. Zato gre predvsem zahvala vodstvom za pravočasno sprejetje preventivnih ukrepov in seveda zaposlenim, ki se ukrepov in pravil dosledno držijo, da ne pride do okužb v širšem okolju. Vemo, da je v teh razmerah težko delati, a za varnost vseh nas je prav, da zdržite in solidarno nekoliko potrpite.

Priprave projektnih dokumentacij za vse naše večje projekte tečejo po načrtih (OŠ Dragatuš, Vrtec Loka, OŠ Loka). Pri vseh projektih pa imamo odložni pogoj, da se izvedba začne, ko bomo imeli zagotovljene finančne vire. Tu smo previdni, saj ni jasno kako bo s financiranjem občin s strani države v dani situaciji. Zato postopke peljemo do točke preden se začnejo večji investicijski stroški.

Trenutno se najbolj ukvarjamo s tem, kako bi omogočili občanom nakup zaščitnih mask. Ne boste verjeli koliko formalnih in drugačnih zadržkov srečaš, ko se lotiš takšne zadeve. Dejstvo je, da za tako veliko občino kot je naša, so količine in stroški veliki, zato je težko najti proizvajalca, ki bi lahko to v kratkem času naredil, dobavil in razdelil. Vsekakor pa se nagibamo, da to ne bodo maske za enkratno uporabo, ker smo s tem bolj malo naredili. Iščemo pralne maske za večkratno uporabo, da jih bo tudi proizvajalec ustrezno spakiral, da se ne bodo maske pomikale in pakirale kar po domače. Zavedamo se, da s tem lahko naredimo še večji problem. Tudi ideja o delitvi mask s strani prostovoljcev je morda izvedljiva. Vemo, da tudi država pripravlja neke usmeritve in ukrepe v tej smeri, ki pa morajo biti usklajeni in strokovno ustrezni. Zato se bomo danes na seji štaba Civilne zaščite o vsem pogovorili in sprejeli odločitev.
Pohvalil bi tudi gesto Telekoma Slovenije, ki je domovom za starejše po Sloveniji ponudil dodatno možnost, da lahko njihovi oskrbovanci brezplačno uporabljajo storitve za klicno in video komunikacijo za stik z domačimi. Naš dom se je v akcijo vključil in na zadovoljstvo zaposlenih, oskrbovancev in svojcev to zelo dobro deluje. Hvala jim in seveda tudi osebju doma, ki je hitro in z veseljem realiziral pobudo.

Naj vam še sporočim, da načrtujemo poskusno videokonferenčno sejo Občinskega sveta dne 9.4. 2020 ob 17.00. Tako bomo poskrbeli, da bo tudi delo občinskega sveta v tem času poteka nemoteno. Povezali se bomo preko Skype-a in tabličnih računalnikov oziroma za tiste, ki nimajo doma dostopa do interneta ali potrebne opreme, bo zagotovljena velika sejna soba na občini.

Ostanite zdravi.

Andrej Kavšek
    župan

JP Komunala Črnomelj: Zbirni center na Vranovičih odpira vrata za sprejem odpadkov

  • 03 April 2020 |

JP Komunala Črnomelj obvešča, da od 6. 4. 2020 na Podcentru za ravnanje z odpadki sprejema odpadke, ki jih fizične osebe pripeljejo.

"Ob tem moramo upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa korone. Zato pri sprejemu odpadkov veljajo posebni pogoji.

• Odpiralni čas => od ponedeljka do petka od 7:30 do 14:30
• Vstop na zbirni center je mogoče posamično. Dvižna rampa je načeloma spuščena – potrebno je počakati pred rampo, da predhodna stranka zapusti območje centra.
• Zaposleni na zbirnem centru ne pomaga pri razkladanju, ampak iz predpisane razdalje usmerja obiskovalce.

Zbirni center v Semiču ostaja zaprt. Konfiguracija zbirnega centra ne omogoča, da bi lahko zagotavljali nujne in predpisane ukrepe za zmanjševanje širjenja okužbe, pa tudi zaposleni na zbirnem centru Semič spadajo v ogroženo skupino.

Občani občine Semič lahko pripeljejo odpadke na Vranoviče in pri tem ne kršijo prepovedi gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za (3. člen):

• dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,
• dostop do drogerij in drogerijskih marketov,
• dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
• dostop do mest za prodajo hrane za živali,
• dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,
• dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami, in trgovin za prodajo semen, krmil in gnojil,
• dostop do bencinskih črpalk,
• dostop do bank in pošt,
• dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,
• dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,
• dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme.

V zadnjih dveh tednih, odkar smo za fizične osebe »zaprli« zbirna centra in ne izvajamo odvoza kosovnih odpadkov po sistemu od vrat do vrat, opažamo skokovito rast količine odpadkov v posodah za preostanek odpadkov. Pojavljati pa so se začela tudi že (nova) odlagališča v naravi. Apeliramo na občane, da kljub deloma spremenjenemu načinu življenja zaradi ukrepov, odgovorno ravnajo z odpadki. Slika prikazuje »okrašeno« okolico zdravstvenega doma z rokavicami – verjetno iz trgovine Lidl.

Virus bo tako ali drugače izginil, nepravilno odloženi odpadki pa bodo ostali."

Butan plin: Brezplačna dostava plina v zeleni jeklenki na dom

  • 03 April 2020 |

V času izrednih razmer vam družba Butan plin omogoča BREZPLAČNO dostavo plina v Zeleni jeklenki na dom, z geslom SOLIDARNOST. Naročila sprejemajo na številki 080 2005 oziroma preko spletnega obrazca.

Ponujajo brezplačno dostavo Zelene jeklenke na dom. Dostava poteka skladno z vsemi priporočili in predpisi. Vsi dostavljavci dosledno upoštevajo zahtevane higienske standarde in uporabljajo vsa potrebna zaščitna sredstva (rokavice, razkužila, maske itd.).
Kot običajno v primeru dostave strankam omogočajo tudi brezplačen priklop in menjavo tesnila.

Ob tem prosijo vse uporabnike, da jeklenko nastavijo pred stanovanjema ali hišo oziroma poskrbijo za nemoten dostop v primeru menjave, nakup poravnajo z brezstično kartico in tudi sami upoštevajo vsa priporočila za zaščito sebe in drugih.

Kako in kdaj lahko naročim Zeleno jeklenko?
Vse dni v tednu na telefon:
- 080 2005 (Osrednja Slovenija, Dolenjska, Primorska)
- 080 1115 (Štajerska, Koroška)
Spletni obrazec: https://www.butanplin.si/vprasajte-nas/narocilo-dostave-plina-v-jeklenki-na-dom/

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.