Evropski teden mobilnosti 2020: nagovor župana in vabilo na prireditev

  • 15 September 2020 |

Spoštovani občani in občanke Občine Črnomelj,

Občina Črnomelj letos že 6. organizira aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki kakor vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je »Izberi čistejši način prevoza!«, ki nam želi sporočiti, da lahko z okolju prijaznimi vozili lepo in udobno potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Prav zaradi tega je lahko mesto ne samo privlačno temveč tudi ekonomsko uspešnejše.

Zatorej vas pozivam, da se na krajše poti odpravite peš, uporabite kolo ali pa si prevoz z avtomobilom zorganizirate tako, da si ga delite še z nekom. Ali ste vedeli, da promet porabi tretjino vse primarne energije in je eden največjih ter najbolj razpršenih porabnikov neobnovljivih virov energije? Torej pustimo avto doma kadarkoli je to le mogoče.

ETM je odlična priložnost za ozaveščanje vseh nas o izzivih, s katerimi se soočamo za spreminjanje vedenja in za doseganje napredka na področju bolj trajnostnih načinov potovanja.

Pridružite se nam na dogodku »Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila«, ki bo v petek, 18. 9. 2020 na Petrovem trgu.

Andrej Kavšek
    župan

pdfŽupanov nagovor ob Evropskem tednu mobilnosti 2020 

 

Evropski teden mobilnosti program A4 01 Medium

Evropski teden mobilnosti program A4 02 Medium

 

 

V sklopu trajnostne mobilnosti se Občina Črnomelj trudi izboljšati razmere na tem področju:
- Občina Črnomelj je v sklopu Prometne strategije občine predvidela pomoč pri pripravi načrtov šolskih poti za osnovne šole po novih smernicah Ministrstva za infrastrukturo. OŠ Vinica je izdelala svoj načrt šolskih poti, Občina pa je izdelala digitalizirano obliko načrta šolskih poti OŠ Vinica  na povezavi.

-Za varno pot pešcev v Vojni vasi zarisane talne oznake 

3c734eda38bc3a13b6d1019271924720 XL

Občina Črnomelj je s ciljem izboljšanja prometne varnosti predvidela ureditev javne poti v Vojni vasi v prijaznejšo in varnejšo za pešce.

Na odseku javne poti v Vojni vasi od križišča z Zadružno cesto pa do odcepa za cerkev ni bilo mogoče zgraditi pločnika, kateri bi bil prepotreben za varnost pešcev na tem odseku. Zato se je Občina Črnomelj odločila za alternativni ukrep, označitev koridorja – steze za pešce na cestišču, ki vsaj malo pripomore k večji varnosti pešcev.

Pas za pešce je označen z modro barvo, kar je skladno s Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah.

- V pripravi je izvedba Regionalne kolesarske povezave Črnomelj-Kanižarica; trenutno so projekti v recenzijskem postopku.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina.crnomelj@siol.net

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.