Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 23. 4. 2021

  • 23 April 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

dočakali smo sproščanje nekaterih ukrepov in verjamem, da se vsi že veselimo. Pri tem poudarjam, da se še vedno veljavnih ukrepov držimo in smo odgovorni, pri vsem skupaj pa upoštevamo priporočila NIJZ glede razdalje, mask in previdnosti ob slabem počutju.

Vlada RS je namreč na seji ta teden sklenila, da je z današnjim dnem dovoljeno prehajanje regij, zbiranje in prireditve do 10 ljudi, v soboto se bodo lahko povsod odprle terase gostinskih lokalov. Pod določenimi pogoji bodo nekateri lokali v rumenih regijah (naša regija je v oranžni) lahko delovali tudi v notranjosti. V ponedeljek se bodo odprla vrata vseh izobraževalnih ustanov. Na fakultetah in višjih strokovnih šolah je priporočen hibridni model, torej deloma v živo, deloma na daljavo. Vrata bodo odprli študentski domovi, odprte bodo tudi glasbene šole.

Vlada je sprejela tudi nov odlok za šport v času pandemije, po katerem se sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih ljudi. Odlok bo začel veljati 26. aprila in se bo uporabljal do vključno 2. maja.
V naši občini je po zadnjih podatkih trenutno 72 aktivno okuženih oseb, kar predstavlja 0,5 prebivalstva. Še vedno velja, da se v ZD Črnomelj lahko naročite na cepljenje, na voljo so vam hitri testi, prav tako se lahko naročite na test na COVID protitelesa in tako ugotovite, ali ste virus morebiti že preboleli. Če potrebujete kakršnekoli informacije glede koronavirusa, so vam v ZD Črnomelj vedno na voljo.

Na voljo so tudi organizacije za pomoč v naši občini, kontaktirate jih lahko na:

- Hiša sadeži družbe Črnomelj: 040 696 100
- Rdeči Križ Črnomelj: 07 30 51 451
- Center za socialno delo Črnomelj: 07 30 62 360
- Župnijska Karitas Črnomelj: 040 856 580

Ostanite zdravi.

Andrej Kavšek, župan

Župan ob svetovnem dnevu knjige Knjižnici Črnomelj podaril knjige

  • 23 April 2021 |

23. april - Župan je ob svetovnem dnevu knjige Knjižnica Črnomelj podaril nabor knjig iz knjižnih polic občine. Knjige je izročil direktorici knjižnice Anji Panjan Trgovčić in izpostavil pomen dostopnosti knjig v današnjem času. Poudaril je pomen branja in izobraževanja ter knjižnici čestital za dosedanje učinkovito in uspešno delo.

Ob dnevu Zemlje podelili in zasadili brezo

  • 23 April 2021 |

22. april  – Ob svetovnem dnevu Zemlje je župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek uradno izročil ekološko pohvalo Breza, ki se kot javna pohvala podeljuje za prispevek na področju urejanja in varovanja okolja. »Brezo« za leto 2020 je prejela skupina Urbano zelenje mesta Črnomelj za uspešen projekt ozelenitve mesta Črnomelj in skrbno ozaveščanje o pomenu ohranjanja in urejanja okolja.

Ob svetovnem dnevu Zemlje je župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek uradno izročil ekološko pohvalo Breza, ki se kot javna pohvala podeljuje za prispevek na področju urejanja in varovanja okolja. »Brezo« za leto 2020 je prejela skupina Urbano zelenje mesta Črnomelj za uspešen projekt ozelenitve mesta Črnomelj in skrbno ozaveščanje o pomenu ohranjanja in urejanja okolja.

Prireditev je letos potekala na spletu, in sicer si jo lahko ogledate na Youtube kanalu Občine Črnomelj na tej povezavi. V e-prireditvi lahko spoznate članice in zgodbo skupine Urbano zelenje mesta Črnomelj in spremljate zasaditev breze, ki so jo članice skupaj z županom zasadile ob tej priložnosti. Brezo so zasadili pri črnomaljski zakladnici, ki v tem času dobiva svojo končno podobo. Gre za projekt v sklopu že zaključenega projekta kulTura, kjer urejamo dostop s klančino do Zakladnice ter predvidenih javnih sanitarij, ki bodo v kletnem nivoju gradu.

Župan je v svojem govoru izpostavil, da se pomena varovanja okolja žal ne zavedajo vsi, saj so črna odlagališča polna takšnih in drugačnih odpadkov, pojavljajo pa se tudi nove lokacije teh. Opozoril je na neprimerna vedenja, ki so nastala v času epidemije korona virusa kot so odvržene maske in razne tako imenovane embalaže »za na pot«. Župan je v govoru še iskreno čestital članicam skupine in občane pozval k varovanju in ohranjanju okolja.

Prireditev je potekala v organizaciji JSKD Črnomelj. Za glasbo je s flavto poskrbela Ema Franko (Glasbena šola Črnomelj), ki jo je na klavirju spremljal Blaž Pavlakovič.

Iz županovega govora: »Sami kot skupnost moramo poskrbeti za okolje okrog nas in podobo, ki jo kažemo svetu. V zadnjih letih smo vsako pomlad organizirali spomladansko čistilno akcijo in tudi tako pripomogli k lepši podobi narave, a žal že dve leti zapored le-ta zaradi znanih razlogov ni bila izvedena kot bi si želeli. Zato je še toliko bolj pomembno, da vsak posameznik prispeva k varovanju in spoštovanju okolja.«

pdfGovor župana na e-prireditvi Dan Zemlje 2021.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.