Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 30. 4. 2021

  • 30 April 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

za nami je teden, ko je bilo po dolgem času življenje bolj sproščeno. Seveda v okviru upoštevanja še veljavnih ukrepov in priporočil NIJZ, vseeno pa menim, da smo občutili sprostitev, če ne drugače z odprtjem teras gostinskih lokalov. Kljub sprostitvi moramo ostati odgovorni in spoštovani še veljavne ukrepe, saj se bomo le na takšen način lahko kmalu vrnili na ustaljene tirnice.

Vlada je na seji ta teden sprejela nekaj dodatnih sprostitev, in sicer bo v rumenih statističnih regijah, med katere naša žal še ne spada, za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Dovoljena bo strežba jedi in pijač le za mizami, obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Dodatno je vlada v rumenih regijah sprostila še število ljudi v zaprtih javnih prostorih. V zaprtih javnih prostorih bo odslej veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Enako velja za kulturne in verske dogodke, ki potekajo v zaprtih prostorih. Odslej mora posamezna oseba ali več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, imeti najmanj 20 kvadratnih metrov površine. V naši regiji te sprostitve še ne veljajo, verjamem pa, da bomo kmalu med njimi tudi mi.
V naši občini je po zadnjih podatkih trenutno 70 aktivno okuženih oseb, kar predstavlja 0,5 prebivalstva. Še vedno velja, da se v ZD Črnomelj lahko naročite na cepljenje, na voljo so vam hitri testi, prav tako se lahko naročite na test na COVID protitelesa in tako ugotovite, ali ste virus morebiti že preboleli. Če potrebujete kakršnekoli informacije glede koronavirusa, so vam v ZD Črnomelj vedno na voljo.

Na voljo so tudi organizacije za pomoč v naši občini, kontaktirate jih lahko na:

- Hiša sadeži družbe Črnomelj: 040 696 100
- Rdeči Križ Črnomelj: 07 30 51 451
- Center za socialno delo Črnomelj: 07 30 62 360
- Župnijska Karitas Črnomelj: 040 856 580

Ostanite zdravi.

Andrej Kavšek, župan

V javni obravnavi je odlok o novem grbu in zastavi Občine Črnomelj

  • 30 April 2021 |

Že smo poročali, da Črnomelj letos obeležuje 770 let prve omembe trške avtonomije Črnomlja, saj je bil v novo odkriti listini decembra 1251 prvič omenjen trški sodnik Črnomlja, ki bi se danes imenoval župan. V čast starodavnosti črnomaljske trške oziroma mestne avtonomije bomo v letu 2021 izvedli več aktivnosti, s katerimi bomo obeležili častitljivo starost našega mesta. Najpomembnejša med njimi bo zagotovo sprememba grba in zastave Občine Črnomelj. Podoba je povzeta po najstarejši upodobitvi mesta na pečatu iz leta 1587.

Z včerajšnjim dnem je tako v javni obravnavi nov Odlok o grbu in zastavi Občine Črnomelj. Vso strokovno in drugo javnost vabimo k sodelovanju pri pripravi le-tega.

V času do 11. 5. 2021, do 12. ure lahko vsa zainteresirana javnost, organi in posamezniki na osnutek akta podajo dopolnitve ali predloge sprememb, in sicer pisno na naslov:

Občina Črnomelj
Trg svobode 3
8340 Črnomelj

ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Predlog Odlok o grbu in zastavi Občine Črnomelj v javni obravnavi je dostopen na tej povezavi.

Nato bodo sledili nadaljnji postopki uveljavitve odloka, ko bo bosta osrednja simbola Občine Črnomelj dokončno zaživela v novi preobleki.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.