Občina Črnomelj v konzorciju devetih občin za vzpostavitev pametnih skupnosti

  • 07 Maj 2021 |

V Kočevju se je sestal konzorcij devetih občin za vzpostavitev pametnih skupnosti.

Občina Črnomelj je skupaj z občinami Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Ribnica, Semič, Sodražica in Velike Lašče stopila v oblikovanje konzorcija za skupni prehod v digitalizacijo delovanja in pametne skupnosti prihodnosti. Prvi skupni korak konzorcija je oblikovanje projektov za prijavo na prvi javni razpis Ministrstva za javno upravo za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. Projekt Zeleno, varno in digitalizirano okolje, v vrednosti 1 milijona evrov, ki ga je v sodelovanju z Inštitutom za digitalizacijo (IPM Digital) pripravil konzorcij občin, se osredotoča na inovativne rešitve in digitalizacijo ravnanja z odpadki ter skrb za okolje. Aktivnosti konzorcija koordinira Občina Kočevje.

Sodelovanje večine občin, ki so trenutno vključene v konzorcij, se je začelo že v lanskem letu, po objavi razpisa Ministrstva za javno upravo RS februarja letos, pa so pospešeno stekle priprave za oblikovanje skupnih ciljev. Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek je ob tem povedal:

»Res sem vesel, da smo stopili skupaj in naredili korak naprej tudi na področju digitalizacije. Čas je šel naprej in nedvomno moramo stopiti z njim. Za nami je mnogo usklajevanja za pripravljanje dokumentacije, zato se veselim začetka projekta. V vsakem primeru pa bomo delali v smeri digitalizacije še naprej.«

Z digitalnimi rešitvami bo največ pridobilo lokalno okolje vsake sodelujoče občine, saj so prav prebivalci končni uporabniki in tisti, ki jim bodo vpeljane rešitve tudi v največjo korist.

Glede na dejstvo, da gre za prvega izmed številnih napovedanih razpisov za področje pametnih skupnostih, vsi sodelujoči izražajo upanje, da bodo s skupnim nastopom in tesnim sodelovanjem odprli pot nadaljnjemu uspešnemu črpanju evropskih sredstev namenjenih digitalizaciji mest in podeželja.

Projekt Green LAB - Zeleno, varno in digitalizirano okolje

Pilotni projekti s katerimi se konzorcij prijavlja na javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti pokrivajo področja digitalne kakovosti življenja, digitalne varnosti in inteligentni odvoz odpadkov. Digitalna kakovost življenja, je prvi pilot, ki vključuje vse občine konzorcija, razdeljen pa je na dve podpodročji. Prvo področje zajema meritve radona v zaprtih javnih objektih, povezane pa bodo tudi s podatki druge aktivnosti, merjenjem zraka. Slednje bo spremljalo kakovost zraka v notranjih in zunanjih prostorih za iskanje korelacije ali obstaja lokalna onesnaženost, nepravilnosti ali okvare infrastrukture, ki negativno vplivajo na zdravje občanov. Zbrani podatki bodo služili tudi za zaznavanje aktivnosti individualnih kurišč – nedovoljen sežig komunalnih odpadkov. Drugi pilot zajema digitalno varnost, ki prav tako vključuje vse občine, namenjen pa je predvsem optimizaciji zimske službe za ceste. Senzorji za spremljanje zamrzovanja cest, predikcijo zmrzovanja na ključnih odsekih in merjenje ustrezne soljenosti cestišča bodo pripomogli k dinamičnemu posipanju. Senzorji za višino snega, napoved snega, tip snega pa bodo omogočali aktivacijo plužnih služb, z beleženjem podatkov pa bo zagotovljeno tudi dokazovanje, da so bile ceste pravočasno splužene. Inteligentni odvoz odpadkov, kot tretji pilot, vključuje vse občine z izjemo Velikih Lašč. V ospredju je problem prepolnih zabojnikov na ekoloških otokih in na turističnih lokacijah. Prekomeren odvoz praznih zabojnikov na odročnih lokacijah pa predstavlja velik strošek komunalnih služb, zato bo v okviru projekta razvit inteligentni senzorski sistem za nadzor stanja zabojnikov na daljavo v realnem času in platformo z aplikacijo za optimizacijo odvoza odpadkov. Poleg tega bo sistem prožil alarme v primeru vandalizma (prevračanje ali požig), kar še dodatno pripomore k zaščiti okolja.

Delujoče aplikativne rešitve za uporabnike in nadzorni centri bodo le ena izmed koristi za vse članice konzorcija. Izboljšano bo stanje glede odvoza odpadkov in skrbi za okolje, prometna varnost in večja odzivnost zimskih interventnih služb v celotni regiji, boljše bo poznavanje vremenskih razmer in kakovosti zraka v odprtih in zaprtih prostorih. Projekt bo prinesel tudi druge pozitivne učinke, kot je na primer dvig digitalnih kompetenc in nova znanja s področja digitalizacije, enotni standardi in znanje za izmenjevanje podatkov, podrobna tehnična specifikacija, ki bo na voljo tudi za ponovno uporabo, točno določen nabor podatkov in vtičnikov za povezovanje (API) ter pregled izzivov in konkretne rešitve za povezovanje različnih sistemov kot so npr. okoljska senzorika, prometna varnost, ravnanje z odpadki itd. Demonstracijski pilotni projekti naslavljajo problematiko lokalnega okolja celotne regije, lotili pa so se jih korenito in strateško z namenom zagotovitve uspešne vpeljave in optimalnih rezultatov, ki bodo nam in našim otrokom, vnukom zagotovili varnejše, čistejše in predvsem zdravo življenjsko okolje.

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa - 7. 5. 2021

  • 07 Maj 2021 |

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

nadaljujemo zdaj že pomladne dni v ustaljenem ritmu in ob upoštevanju ukrepov ter priporočil. Stanje v naši občini se počasi umirja in številke aktivno okuženih oseb padajo. Iz izkušenj pa vemo, da se lahko številke, če se preveč razpustimo, kaj kmalu zavrtijo spet visoko.

V tem tednu smo poslali obvestila šolam in vrtcem, da v primeru pomanjkanja mask, lahko te dobijo od Štaba Civilne zaščite občine Črnomelj. Odzvala se je večina šol in prevzem mask bodo uskladili s civilno zaščito. Ostalih večjih sprememb na področju razmer epidemije koronavirusa v naši občini ni, zato pa bolj spremljamo državne ukrepe in novice o sprostitvi ukrepov.

Vlada je na seji ta teden sprejela več odločitev, povezanih z omejitvijo širjenja epidemije covid-19, ter več zakonskih predlogov. Število udeležencev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih je zdaj določeno na enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov zaprte površine (prej en udeleženec na 30 kvadratnih metrov). Vse ostale določbe ostajajo enake, tudi največje število udeležencev javnih prireditev in shodov ostaja 10 oseb.

V naši občini je po zadnjih podatkih trenutno 47 aktivno okuženih oseb, kar predstavlja 0,3 prebivalstva in pomeni, da smo še naprej v oranžni fazi. Še vedno velja, da se v ZD Črnomelj lahko naročite na cepljenje, na voljo so vam hitri testi, prav tako se lahko naročite na test na COVID protitelesa in tako ugotovite, ali ste virus morebiti že preboleli. Če potrebujete kakršnekoli informacije glede koronavirusa, so vam v ZD Črnomelj vedno na voljo.

Na voljo so tudi organizacije za pomoč v naši občini, kontaktirate jih lahko na:

- Hiša sadeži družbe Črnomelj: 040 696 100
- Rdeči Križ Črnomelj: 07 30 51 451
- Center za socialno delo Črnomelj: 07 30 62 360
- Župnijska Karitas Črnomelj: 040 856 580

Ostanite zdravi.

Andrej Kavšek, župan

Zdravstveni dom Črnomelj obvešča: Cepljenje proti Covid-19

  • 07 Maj 2021 |

Zdravstveni dom Črnomelj: 

"Dragi Belokranjke in Belokranjci,

močno smo zakorakali v pomlad, saj nas kljub vremenskim presenečenjem sonček že pridno greje!

Dnevi so svetlejši in mi bolj optimistični!

V ZD Črnomelj si vsi močno prizadevamo, da bi zaustavili širjenje bolezni COVID 19. Prepričani smo, da si tudi Vi želite življenja, kot smo ga bili vajeni pred pandemijo.

Največ kar lahko trenutno storimo je, da se držimo ukrepov in se cepimo. S tem zaščitimo sebe, svoje starše, sorodnike in nenazadnje sosede, prijatelje. Le tako bomo kot skupnost uspeli! Cepljenje trenutno buri duhove, a dejstvo je, da je tovrstna zaščita varna in učinkovita. Pot, ki nas pelje k zmagi.

Na cepljenje se lahko prijavite pri svojem osebnem zdravniku oz. na naši internetni strani v centralni nacionalni sistem.

Če imate pomisleke glede cepljenja, nas pokličite ali pa se poslužite brezplačnega klicnega centra na NIJZ: 080 1404

Za vse, ki radi brskate po spletu, priporočamo spletno stran Cepimose.si : https://www.cepimose.si/

Spodaj si lahko preberete nekaj o stranskih učinkih cepljenja in o čredni imunosti.

Skupaj nam bo uspelo!"

Ostanite zdravi. 

cepljenje protii COVID 193 002

 

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.