Voščilo župana ob koncu šolskega leta

  • 24 Junij 2021 |

Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki,

konec šolskega leta je tu in upam, da ste v času teh razmer kljub vsemu uspeli uspešno zaključiti svoje šolske obveznosti. Čestitam vam za potrpežljivost, samoiniciativnost in pozitivno naravnanost v tem nepredvidljivem letu. Verjamem, da je bilo včasih učenje od doma še težje kot sicer, a smo se vsi morali prilagoditi novi realnosti.

Tudi učitelji in profesorji si zaslužite vse pohvale, da ste učne metode spremenili in prilagodili razmeram, kar verjamem, da ni bilo lahko. Potrebno je bilo veliko vztrajnosti, sodelovanja in zaupanja tako pri profesorjih in učiteljih kot pri dijakih in učencih. 

Med počitnicami vam želim prijetno, sproščeno in brezskrbno druženje s svojo družino in prijatelji. Izkoristite tople dni in pojdite v naravo, preberite kakšno knjigo za dušo in uživajte v zasluženih počitnicah! 

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj

Zakladnica v Črnomlju tudi uradno odprta

  • 24 Junij 2021 |

Foto: Jani Pavlin

Črnomelj, 24. junij – V sklopu 57. Jurjevanja v Beli krajini sta župan Andrej Kavšek in direktorica RIC Bela krajina Barbara Papež Lavrič uradno odprla popolnoma novo turistično točko v Črnomlju - mestno Zakladnico in klančino, ki poteka po brežini nad Dobličico. Skozi stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter drugih zanimivosti je Zakladnica izhodiščna točka turističnega pohajkovanja po Črnomlju in do ostalih znamenitosti in lepot Bele krajine.

Investicija je skupaj z nadzorom in projektno dokumentacijo znašala 316.000 EUR, kar je občina zagotovila v svojem proračunu, za notranjost Zakladnice v vrednosti slabih 60.000 EUR pa je poskrbel RIC Bela krajina, 85 % v sklopu projekta kulTura, 15 % pa z lastnimi sredstvi. Izvajalec del je bilo podjetje TGH iz Črnomlja s podizvajalci, projekt so zasnovali v Ateljeju Ostan Pavlin iz Ljubljane, nad projektom pa so budno bdeli konzervatorji iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.

»Veseli me, da imamo v mestnem jedru novo privlačno točko in srčno upam, da bo zaživela v svoji lepoti,« je ob odprtju povedal župan Andrej Kavšek in izpostavil tudi ostale projekte, ki se bodo letos začeli v sklopu ureditve starega mestnega jedra. Nadaljujemo namreč z ureditvijo trga pred Zakladnico, v zaključni fazi je izdelava projektne dokumentacije za obnovo pritličja črnomaljskega gradu, prvo fazo ureditve atrija in kleti pa bomo izvedli oktobra letos s pomočjo pridobljenih sredstev Ministrstva za kulturo. Na razpisu omenjenega ministrstva smo pridobili tudi sredstva za izvedbo nujnih vzdrževalnih del na Stoničevem gradu, ki je v naši delni lasti od lanskega leta. Obnovili bomo tudi fasado cerkve sv. Petra, za katero je na razpisu uspešno kandidirala Župnija Črnomelj – Dragatuš, del sredstev pa bo prispevala tudi občina.

Prostor, kjer stoji Zakladnica je bil dolga leta zapuščen in ideja mestne zakladnice ni oživela samo ta kletni prostor, ampak je iztočnica za vse nadaljnje ureditve in vsebine tega območja. S projektom kulTura, ki je bil izveden preko programa Interreg, je RIC Bela krajina, kot partner v projektu prostor opremil, z izgradnjo klančine, ki poteka po brežini nad Dobličico, pa je Občina Črnomelj omogočila dostop tudi gibalno oviranim osebam. Urejen je tudi dostop do bodočih javnih sanitarij, ki jih bo občina pričela urejati v kratkem.

Vsebino razstave v Zakladnici je predstavil zgodovinar Janez Weiss, program je povezoval Rok Babič, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Tina in Aljoša Vrščaj.

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.