Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

V Gornjem Suhorju obeležili dan slovensko-britanskega prijateljstva

6.5.2024 / Aktualno

FOTO: Jani Pavlin

Pondeljek, 6. maj 2024 - Obrambni minister Marjan Šarec in britanska veleposlanica Tiffany Sadler sta v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer je leta 1945 strmoglavil bombnik z britansko posadko, obeležila dan slovensko-britanskega prijateljstva. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki se je za negovanje tega meddržavnega prijateljstva iskreno zahvalil veleposlanici in izrazil upanje, da se bo slovesnosti udeležila tudi v prihodnje. Veleposlanica Sadler je bila namreč zaradi izteka mandata zadnjič na prireditvi v tej vlogi.

»Ob tej priložnosti se ozrimo nazaj v leto 2018, ko sta takratni predsednik države Borut Pahor in takratna britanska veleposlanica Sophie Honey odkrila spominsko obeležje zavezniškim članom posadke padlega bombnika. Naslednje leto smo imeli čast prisostvovati razglasitvi dneva slovensko-britanskega prijateljstva, ko je Gornji Suhor obiskal tudi princ Edward. Od takrat se redno maja, z izjemo časa epidemije, srečujemo na tem mestu in se poklonimo članom posadke padlega bombnika ter se spomnimo na plemenito dejanje vaščanov Gornjega Suhorja. Ta gesta ni le simbol spoštovanja do pogumnih mož, ki so se borili za svobodo, temveč tudi opomin, da je mir in prijateljstvo vredno ohranjati in negovati,« je povedal župan in se iskreno zahvalil tudi vaščanom Gornjega Suhorja, ki vsako leto pomagajo pri organizaciji dogodka.

Za kulturni program so poskrbeli učenci in mentorji iz OŠ Dragatuš, prireditev je vodil Tomaž Čurk, za organizacijo pa je poskrbel JSKD OI Črnomelj.