Občina Črnomelj – Zakladnica doživetij, tradicije in kulture

Odprtost, gostoljubnost, tradicija, bogata kulturna dediščina, neokrnjenost narave s številnimi naravnimi lepotami in posebnostmi … vse to in še več je občina Črnomelj, največja občina v Beli krajini, ki tako po površini kot po številu prebivalcev sodi med večje slovenske občine. Če k temu dodamo še številne kulturne, družabne, športne in druge prireditve, je obisk Občine Črnomelj skorajda nujen.Po ulicah mesta Črnomelj in okolici

Črnomelj je kulturno, zaposlitveno, oskrbno in upravno središče večjega dela Bele krajine. Staro mestno jedro stoji na pomolu v tesnem okljuku rek Lahinje in Dobličice. Preko »črnomaljskega tromostovja« cesta pelje do osrednjega trga  srednjeveškim gradom, komendo nemškega viteškega reda ter poslopje nekdanje hranilnice in posojilnice. Tu je Ulica Mirana Jarca, poznana kot »ulica kulture«, s cerkvico Sv. Duha, ki je prizorišče številnih prireditev in različnih razstav, Pastoralnim centrom ter župnijsko cerkvijo Sv. Petra, staro črnomaljsko hišo - Primožičevo hišo, kjer razstavljajo belokranjski rokodelci, v ulici deluje glasbena šola, najnovejša pridobitev pa je Mestna muzejska zbirka Črnomelj, locirana v rojstni hiši pesnika in pisatelja Mirana Jarca po katerem je »črnomaljska ulica kulture« tudi dobila ime.

Nedaleč stran od Črnomlja je eden najbolj privlačnih arheoloških spomenikov v Sloveniji - Mitrej nad Rožancem, v Kanižarici pa Muzej rudnika rjavega premoga. Na skrajnem jugovzhodu občine leži Vinica, rojstni kraj enega največjih slovenskih književnikov Otona Župančiča. V njegovi rojstni hiši je urejena Spominska hiša Otona Župančiča, ki je letos zaživela v prenovljeni podobi tako zunanji kot vsebinski. V Žuničih je na ogled Šokčev dvor - uskoška domačija ter Belokranjska čebelarska učna pot. Obiskovalci lahko obiščejo domačijo Cvitkovič v Adlešičih ali domačijo Raztresen v vasi Rim, kjer še vedno pridelujejo in predelujejo lan ter pišejo belokranjske pisanice.

V objemu narave

V občini Črnomelj sta dva krajinska parka bogata tako z naravno kot kulturno dediščino - Krajinskih park Lahinja in Krajinski park Kolpa. Za Belo krajino so značilni steljniki, porasli z brezovim gozdom in podrastjo orlove praproti. Posebnost pa je tudi edinstveno svetovno nahajališče črnega močerila ali črne človeške ribice, jamske dvoživke, ki živi le v podzemnih vodah Bele krajine.

Vas Kot pri Damlju je najjužnejša slovenska vas. Tu se lahko podate na pohod po najjužnejši slovenski pešpoti ob Kolpi od Radenc do Damlja, po slikovitem kolpskem kanjonu, po neokrnjeni naravi in po popolnoma neobljudenih delih, kjer se lahko odžejate na izviru Trpotec, vodi večne mladosti.

Občina Črnomelj je prava destinacija tudi za športne navdušence. Bela krajina je namreč s svojim razgibanim terenom zelo primerna za pohodništvo in kolesarstvo, saj so na izbiro mnoge pohodniške in kolesarske poti. Poleti je zelo priljubljeno čolnarjenje po Kolpi, mesto pa se najde tudi za ribolov, taborjenje in druge aktivnosti v naravi.

Prireditve, festivali in dobrote vabijo

Številni koncerti, prireditve in festivali poskrbijo, da v občini Črnomelj ni nikoli dolgčas. Konec junija poteka tradicionalno Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki že več kot 50 let skrbi za prikaz različne folklore, tako domače kot tuje.  Poletje je v raznolikega festivala ČrnFest, jesen pa je čas za tradicionalno Martinovanje.

Vsekakor ne moremo mimo bogate kulinarične ponudbe, ki jo premore Bela krajina. Belokranjska pogača, belokranjski nadev, prosta in ajdova povitica, belokranjska pečenka in še in še. Številne turistične ter izletniške kmetije so poznane po svoji odprtosti in gostoljubnosti, belokranjske dobrote so zato tam še okusnejše.Začutite utrip občine Črnomelj v Beli krajini iz prve roke. Ob bogati in raznovrstni ponudbi zagotovo lahko prav vsak najde kaj po svojem okusu.
Dobrodošli!

 

 


 

Slovenia green SILVERBela krajina z vsemi tremi občinami Črnomelj, Metlika in Semič je del ZELENE SHEME SLOVENSKEGA TURIZMA

Bela krajina je od septembra 2016 ena od zelenih destinacij in ponosna nosilka srebrnega znaka SLOVENIA GREEN.

Trajnostni razvoj turizma je strateška prioriteta Slovenske turistične organizacije kot nosilke Zelene sheme slovenskega turizma in podeljevalke znaka SLOVENIA GREEN. V ta namen je leta 2015 uvedla Zeleno shemo slovenskega turizma. Gre za certifikacijski sistem, ki združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji.

 


Banner bela krajina si

nazaj na vrh

Občina Črnomelj

Trg svobode 3
8340 Črnomelj

  07 306 11 00
  obcina@crnomelj.si

Uradne ure

Ponedeljek od 8.00 do 14.30

Sreda od 8.00 do 16.30

Petek od 8.00 do 12.30

V času med 11. in 12. uro ni uradnih ur.