Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Ob svetovnem dnevu Zemlje več aktivnosti v občini Črnomelj

20.4.2022 / Aktualno

Sreda, 20. april - Skupaj z JP Komunala Črnomelj, Medobčinsko inšpekcijo in redarstvom Bele krajine in Društvom Proteus smo danes medijem predstavili aktivnosti, ki bodo potekale v sklopu Svetovnega dneva Zemlje. Aktivnosti, v sklopu katerih bomo v petek ob 13. uri na Izletniški kmetiji Zupančič podelili občinske pohvale na področju urejanja in varovanja okolja, lahko preverite spodaj. 

16.00__3_.png

- DEMONSTRACIJA SORTIRNE ANALIZE LOČEVANJA ODPADKOV

Demonstracija sortirne analize ločevanja odpadkov se bo dogajala v soboto, 23.4., z pričetkom ob 9. uri zjutraj, v starem mestnem jedru. Pričakujemo visoko udeležbo publike (prebivalci, mimoidoči, obiskovalci tržnice…).Z demonstracijo ločevanja odpadkov želimo predvsem seznaniti gledalce s pravilnim ločevanjem odpadkov, odpraviti pogoste zmote recikliranja, obvestiti o možnosti brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov in odgovoriti na morebitna vprašanja uporabnikov glede zbiranja in recikliranja odpadkov.

- NA OBISKU PRI ČRNI ČLOVEŠKI RIBICI

Prireditev Občine Črnomelj ob svetovnem dnevu Zemlje "Na obisku pri črni človeški ribici". Na prireditvi bodo podelili občinska priznanja na področju urejanja in varovanja okolja.Podeljeni bosta dve pohvali Brezi, in sicer ju bosta prejela Silvo Zupančič in Ekipa mladih raziskovalcev Srednje šole Črnomelj.Prireditev, ki jo v sodelovanju z občino organizira JSKD Črnomelj, bo v petek, 22. aprila ob 13. uri na Izletniški kmetiji Zupančič.

- AKCIJA ZBIRANJA STARIH ZAVES

Z akcijo zbiranja starih zaves želimo spodbuditi ponovno uporabo materialov, ki več ne služijo svojemu namenu. Vsak uporabnik, ki bo pripeljal stare zavese, bo v zameno za dobro delo prejel darilo – torbico iz recikliranih zaves za vsestransko uporabo (nakupovalna vrečka, vrečke za pranje manjših, občutljivih kosov perila…). S tem spodbujamo ljudi, da se znebijo mita o neuporabnosti ˝starih˝ stvari, ki bi jih sicer zavrgli.Vsi uporabniki komunalnih storitev oz. prebivalci občin Črnomelj in Semič lahko svoje stare zavese pripeljejo na PCRO Vranoviči od četrtka, 21.4., dalje.

- BREZPLAČNO ZBIRANJE ODPADNE FOLIJE IZ ŽIVINOREJSKIH KMETIJ

V okviru EIP projekta »Vzpostavitev modela reciklaže Agro-stretch folije za bale in silažne folije s ciljem olajšati organizacijo za kmete in zmanjšati negativne posledice na okolje« bomo v zbirnem centru PCRO Vranoviči pričeli z brezplačnim zbiranjem odpadne folije iz živinorejskih kmetij. Zbiranje odpadne folije bo na Zbirnem mestu Pod center (PCRO Vranoviči) potekalo skozi vse leto. Kmete, ki se zavedajo pomembnosti recikliranja odpadne folije pa čaka tudi nagrada v obliki dobropisa pri nakupu nove (pri odlaganju zabeležimo KMG-MID številko, ki bo osnova za možnost dobropis pri nakupu nove folije).

- OTVORITEV CENTRA PONOVNE UPORABE VRANOVIČI Preprečevanje odpadkov je najučinkovitejši način za povečanje učinkovitosti rabe virov in zmanjšanje vpliva odpadkov na okolje. CPU primarno prispevajo k preprečevanju nastajanja odpadkov, pripravi na ponovno uporabo in k ponovni uporabi. Z vidika trajnostnega pristopa pri reševanju virov je ključno, da vir ohranimo. Naša naloga bo, da izdelke prepoznane kot odpadek, usmerimo v pripravo na ponovno uporabo in nato v nadaljnjo uporabo. CPU naj bi zaživel konec junija z uradnim odprtjem med festivalom Jurjevanje, okvirno med 22. in 26.6.2022.