Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Projekt Predstavitev in varstvo človeške ribice na primeru črne človeške ribice v Beli krajini med finalisti za nagrado Natura 2000

5.10.2022 / Aktualno

Sreda, 5. oktober - Predstavitev in varstvo človeške ribice na primeru črne človeške ribice v Beli krajini v kategoriji Komunikacijske akcije za območja Nature 2000 je po ocenah strokovne žirije dosegla uvrstitev med finaliste slovenske nagrade Natura 2000 za leto 2022.

Slovenska nagrada Natura 2000 se po dobrih petih mesecih od odprtja prijav približuje sklepnemu poglavju: razglasitvi finalistov in zmagovalcev. 8-članska strokovna žirija je v septembru opravila izjemno delo ocenjevanja 21 prijav, ki jih je oddalo 11 različnih prijaviteljev. Delo žirantov je bilo vse prej kot lahko, saj so bile vse prijave skrbno in dobro pripravljene ter odražajo zelo širok spekter aktivnosti z dolgoročnimi učinki za Naturo 2000 v Sloveniji.

Slovensko nagrado Natura 2000 organizira LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) v letu, ko obeležujemo 30 let programa LIFE in Nature 2000 v Evropski uniji in 18 let Nature 2000 v Sloveniji. Z nagrado želimo izpostaviti dobre prakse organizacij in projektov za upravljanje območij Nature 2000 v Sloveniji z dolgoročnimi učinki. 

Žirant slovenske nagrade Natura 2000 dr. Peter Skoberne je po žiriranju zbral misli, ki najlepše povzemajo delo prijaviteljev, njihovih partnerjev in sodelujočih: “Odziv na slovensko nagrado Natura 2000 je zelo spodbuden in prava odslikava biotske raznovrstnosti: izbor prijav je pester na vse načine: glede pristopov, spektra ciljnih vrst in habitatnih tipov, časa, prijaviteljev... Med njimi ni enega slabega projekta, pri vsakem se da dobiti nekaj, kar dejansko prispeva k boljšemu stanju. Težko je primerjati nekega posameznika z visoko usposobljeno ekipo strokovnjakov. Učinek enega in drugega je za celoto enako pomemben.”

Partnerji in sodelujoči v prijavljenem projektu: Vodilni partner: Zupančič Črnomelj d.o.o. Partnerji: Občina Črnomelj, Zavod RS za varstvo narave, Društvo Proteus, okoljsko gibanje Bela krajina,  Razvojno informacijski center Bela krajina.