Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Zbiranje podpisov za spremembo zakonodaje s ciljem reševanja problematike otrok iz težavnih socialnih okolij

31.5.2023 / Aktualno

Županje in župani enajstih občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, med njimi tudi  belokranjski županji in župan, so se z namenom ureditve razmer otrok in mladine, ki odraščajo v težavnih socialnih okoljih, združili v cilju spremembe štirih zakonov in tako začeli z zbiranjem potrebnih 5000 podpisov za predložitev predloga sprememb v Državni zbor.

S spremembo zakonov bi posegli na področja socialne politike, trga dela, vozniških dovoljenj in izobraževanja ter na ta način reševali nekatere aktualne izzive neperspektivnega vključevanja posameznikov v družbo, še posebej otrok iz socialno problematičnih okolij, kamor se uvršča tudi problematika v romskih naseljih.

Podpisi se zbirajo do vključno 14. julija 2023. Državljani lahko svojo podporo spremembi zakonodaje izkažejo z izpolnitvijo in overitvijo štirih obrazcev (za vsak zakon posebej) na najbližji upravni enoti ali krajevnem uradu, nakar obrazce pošljejo po navadni pošti na naslov Pobuda otroci, p.p. 401, 8101 Novo mesto. Na območju Bele krajine lahko obrazce oddajo tudi v sprejemni pisarni katere izmed občin. Obrazce pa je možno podpisati in oddati tudi preko portala e-Uprava z uporabo digitalnega podpisa.

Zbiranje podpisov podpira enajst županov in županj, in sicer iz Mestne občine Krško, Mestne občine Novo mesto ter občin Brežice, Črnomelj, Kočevje, Metlika, Ribnica, Semič, Šentjernej, Škocjan in Trebnje, kjer na terenu opažajo zahtevno problematiko otrok iz težavnih socialnih okolij, ki je zaznavna tudi z družbeno odklonilnim vedenjem v romskih naseljih, pri čemer pa sistemske podpore države za reševanje situacije ne najdejo. Možnost za ureditev razmer, ki otrokom iz omenjenih okolij trenutno ne omogočajo prekinitve večgeneracijske brezposelnosti in neizobraženosti, vidijo v spremembah štirih zakonov, in sicer Zakona o socialno varstvenih prejemkihZakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkihZakona o urejanju trga dela ter Zakona o voznikih.

Pri Zakonu o socialno varstvenih prejemkih bi spremembe v primeru ne obiskovanja osnovne šole pomenile nedenarno izplačilo socialne pomoči, enako bi veljalo v primeru zapadlih dolgov do javnih subjektov oziroma države ali občine. V Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se spremembe prav tako nanašajo na izplačilo otroškega dodatka »v naravi« v primeru ne obiskovanja osnovne šole in njegovo znižanje za tretjino po zaključeni osnovni šoli v primeru nevključitve otroka v nadaljnje šolanje. Zakon o urejanju trga dela bi dopolnili s poenostavljenim izbrisom iz evidence brezposelnih po kršitvah obveznosti, podaljšanjem maksimalne vključenosti posameznika v javna dela iz dveh na štiri leta in napotitvijo brezposelne osebe na delo, v Zakonu o voznikih pa predlagajo uvedbo pogoja za opravljanje vozniškega izpita z devetletnim obiskovanjem osnovne šole in zaključenim sedmim razredom osnovnošolskega programa.

Spremembe zakonov so dostopne na naslednjih povezavah:

Predlog sprememb:

Postopek oddaje podpisov za podporo spremembi zakonodaje   

Zbiranje podpisov bo do 14. julija 2023 potekalo na vseh upravnih enotah in krajevnih uradih po Sloveniji, ki jih lahko podporniki zakonodajnih sprememb obiščejo v času uradnih ur in poslovnega časa. Na omenjenih lokacijah bodo prejeli štiri obrazce, s podpisom pa izrazili podporo spremembam štirih zakonov. Podpisane in overjene obrazce je potrebno poslati po redni pošti na naslov Pobuda otroci, p.p. 401, 8101 Novo mesto, lahko pa se jih odda tudi v sprejemni pisarni občine.

Obrazce lahko z uporabo digitalnega podpisa, ki ga med drugim omogočajo kvalificirana potrdila SIGOV-CA, SIGEN-CA, POŠTArCA, HALCOM CA, AC NLB in Rekono ali z uporabo sistema smsPASS, podporniki oddajo tudi preko portala e-Uprava.

Po ustaljenem načinu bo oddaja podpisa omogočena tudi osebam v ustanovah in zavodih, ki svojo voljo izražajo s pomočjo pooblastiteljev, bolnim in invalidom, ki bodo lahko oddali podpis podpore na domu ter državljanom, ki bivajo v tujini in bodo lahko do obrazcev dostopali na konzulatih.