Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Občina Črnomelj bo v mestu zasadila medovite rastline

2.3.2022 / Sporočila za javnost

Sreda, 2. marec - Občina Črnomelj se pridružuje projektu Čebelarske zveze Slovenije »Dan sajenja medovitih rastlin«, ki bo potekal 26. marca 2022. V obvodni prostor Lahinje bomo v letu 2022 posadili divjo češnjo, ki bo poleg zagotavljanja čebelje paše, obvodni prostor krasila s svojimi čudovitimi belimi cvetovi v pomladanskih mesecih in zagotavljala senco v bolj vročih mesecih.

Divja češnja je pomembna tudi ker njen opad izboljšuje lastnosti tal, obenem pa so njeni plodovi hrana številnim pticam. Plodovi so uporabni tudi v kuhinji (za marmelado, kompot, sok, žganje, sladice …), lahko pa jih uživamo tudi surove. Čaj iz plodov pomaga pri srčnih in ledvičnih boleznih, čisti telo in vpliva na delovanje ledvic in jeter, lajša artritis in revmatizem.

Občina Črnomelj se zavezuje, da bo vsako leto zadnjo soboto v mesecu marcu posadila medovito drevo in poskrbela tudi za zasaditev ostalih medovitih rastlin v mestu.

S projektom sajenja medovitih rastlin vzpodbujamo mestno biodiverziteto in pomagamo čebelam ter ostalim opraševalcem pri preživetju ob velikih podnebnih spremembah, ki se dogajajo. Le tako bomo poskrbeli, da naše prihodnje generacije užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja.

To bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem, da se do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves. Projekt bo prispeval k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v EU ter k podnebni nevtralnosti Evrope. Cilj projekta je tudi povečati medovitost Slovenije ter poskrbeti za preživetje opraševalcev v trenutnih razmerah.

Stopimo skupaj in  26. marca posadimo čim več medovitih rastlin