Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

ETM - Evropski teden mobilnosti 2022

6.9.2022 / Novice

VSE aktivnosti Občine Črnomelj za Evropski teden mobilnosti v letu 2022

Program Evropskega tedna mobilnosti v občini Črnomelj 2022

Program_png_zadnji.jpg

Datum in ura Lokacija  Aktivnost  Opis

MAJ

     
16. 5. 2022 CKZ ZD Črnomelj Tečaj nordijske hoje za zaposlene na UE Črnomelj Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih in dostopnih telesnih aktivnosti. Na videz zelo preprosta aktivnost od vas vseeno zahteva nekaj osnovnega znanja o tehniki hoje, da bo ta kar se da učinkovita. 
25. 5. 2022
17.00
Pred OŠ Loka Pohod Svibnik-Jelševnik (do črnega močerila) S pohodom v prijetni družbi po stranskih poteh do Jelševnika s črnim močerilom (start in cilj v Črnomlju pri OŠ Loka) želimo vzpodbujati hojo in s tem spreminjati potovalne navade, saj je vse bolj pomembna trajnostna povezanost naših navad in potreb ob tem pa ohranjati naše zdravje.
27.5.2022     
15.30-18.30
Stadion Loka Ali sem fit?: Test hoje na 2 km ali 6- minutni test hoje ; za starejše in kronične bolnike Pod strokovnim vodstvom bodo udeleženci opravili preizkus za ugotavljanje telesne zmogljivosti. Skladno z rezultatom bodo svetovani o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

JUNIJ 2022

     
27.6.-1.7.    2022 CKZ-ZD Črnomelj, parkirišče za zaposlene Brezplačni tečaj rolanja za predšolske in šolske otroke. Obvezna prijava: ZD Črnomelj, tel. 07/62 05 723 ali e-mail: tatjana.gregoric@zd-crnomelj.si  Rolanje je izvrstna kardio vadba, ki na zabaven način združuje gibanje in preživljanje časa na prostem. Izveden bo brezplačni tečaj rolanja za predšolske in šolske otroke. Občina Črnomelj bo nabavila nekaj kompletov (rolerji+ščitniki) za rolanje in jih podarila v trajno javno uporabo Centru za krepitev zdravja za izvajanje brezplačnih tečajev rolanja z otroke.

JULIJ - AVGUST 2022

     
vsaj 4x/mesec v juliju in avgustu CKZ-ZD Črnomelj, parkirišče za zaposlene Brezplačni tečaji rolanja, poligoni za skiroje, kolesa in druge aktivnosti za šolske in predšolske otroke. Obvezna pijava: ZD Črnomelj, tel. 07/62 05 723 ali e-mail: tatjana.gregoric@zd-crnomelj.si  V času šolskih počitnic bodo vsaj enkrat tedensko (odvisno od prijav otrok, lahko tudi do trikrat tedensko) izvajali tečaje različne vadbe in aktivnosti za otroke za vspodbujanje gibanja, zdravega načina življenja in tranostne povezanosti ter spreminjanja navad gibanja. Izvajanje tečajev rolanja, poligonov za skiroje, kolesa in drugih aktivnosti o ozaveščanju trajnostne mobilnosti.
avgust šolski postajališči Marindol in Miliči ureditev varnih šolskih postajališč v naseljih Marindol in Miliči Zagotovitev varnega šolskega postajališča je osnova, da se starši mirneje odločijo poslati v šolo otroka z organiziranim skupnim šolskim prevozom, seveda ob primerni informiranosti staršev in otrok. Posledično se bo zmanjšala prometna gneča v bližini šol, s tem prispevamo k čistejšemu in bolj zdravemu okolju, povečala se bo prometna varnost v bližini šol. Šolski postajališči Marindol in Miliči bomo opremili z aktivnim sistemom Busko, za opozarjanje voznikov o prisotnosti otrok na postajališču.

SEPTEMBER

     
1.9.2022 OŠ Loka-podružnica Adlešiči ozaveščanje staršev in otrok vozačev Informiranje staršev in otrok vozačev o organiziranem skupnem prevozu šolskih otrok v šolo in iz nje ter o delovanju sistema Busko za varnost otrok na šolskih postajališčih Marindol in Miliči.
6.9.2022      19.00 L-šport 
 
Dan odprtih vrat vadbe Promocija gibanja in zdravega načina življenja.
7.9.2022

ZD, Vinica

Tečaj nordijske hoje Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih in dostopnih telesnih aktivnosti. Na videz zelo preprosta aktivnost od vas vseeno zahteva nekaj osnovnega znanja o tehniki hoje, da bo ta kar se da učinkovita. 

9.9.2022     17.00-19.00

parkirišče pri gradu Črnomelj

VARNO IN AKTIVNO NA KOLO

  • popravljalnica koles
  • predstavitev in izposoja električnih koles
  • predstavitev  sistema izposoje mestnih e-koles
  • sam svoj mojster-tekmovanje v menjavi zračnice
 
12.9.-23.9.2022

Belokranjski vrtci in  OŠ

Aktivno v vrtec z belim zajčkom in Aktivno v OŠ s kokoško Rozi Spodbujanje trajnostnega načina prihoda v šolo in vrtec - spreminjanje potovalnih navad.

16. 9. 2022

Parkirišče pri Črnomaljskem gradu in ulica Na utrdbah

DAN BREZ AVTOMOBILA - IGRAJ SE V MESTU

 

7.00-19.00

 

Fotografska razstava

Razstava na temo Trajnostne povezanosti.

8.00 - 9.00

 

Telovadba na parkirišču (vedno mladi telovadimo radi)

Telovadba na parkirišču skupaj z društvom Šole zdravja.

10.00 - 11.30

 

Gledališče za otroke

Nagrada za sodelovanje v ETM-predstava za vrtčevske otroke in 1. triado OŠ in podelitev kolesa za opravljanje kolesarskih izpitov OŠ Dragatuš

16.00 - 19.00

 

stojnice, animacije za otroke

rokodelske stojnice lokalnih ponudnikov in ETM stojnica za promocijo trajnostne mobilnosti, ulični zabavljači in delavnice za vse generacije 

17.00

 
  • Tečaj varne vožnje s kolesi po mestu in obvoznici
  • Kamišibaj

     

 
18.00  

Glasbeni koncert - Dixie shock band

 
16.9.2022    8.00-10.00 Vinica: Prostor pred zdravtveno postajo (ZP)  Test telesne pripravljenosti za odrasle/starejše (testiranje za odrasle stare do 65 let) Udeleženci bodo pridobili poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti. Na podlagi ocene se jim bo svetovalo o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.
19.9.2022    9.00-11.00 CKZ za OŠ Mirana Jarca Črnomelj (od 1.-3.r) Delavnica: Kviz o zdravem življenskem slogu, z igro do znanja o zdravju ( zdrava prehrana, duševno zdravje, ustna higiena, gibanje...)  Kviz-Delavnica je namenjena otrokom in odraslim. Skozi igro pridobimo oz. preverimo znanje o zdravem življenjskem slogu. Ob koncu so zmagovalci nagrajeni z lastnim zdravjem.
20. 9. 2022          17.00-19.00 zbor-parkirišče pri gradu Črnomelj kolesarski izlet po okolici Črnomlja Vzpodbujanje kolesarjenja, kot trajnostnega načina potovanja, da postanemo trajnostno povezani v naših potovalnih navadah in skrbi za naše zdravje ter zdravo okolje.
20.9.2022      9.00-11.00 CKZ za OŠ Dragatuš (na igrišču pred OŠ) Delavnica: Kviz o zdravem življenskem slogu, z igro do znanja o zdravju ( zdrava prehrana, duševno zdravje, ustna higiena, gibanje...)  Kviz-Delavnica je namenjena otrokom in odraslim. Skozi igro pridobimo oz. preverimo znanje o zdravem življenjskem slogu. Ob koncu so zmagovalci nagrajeni z lastnim zdravjem.
20.9.2022    13.30-15.30 Park pred DSO Črnomelj Test hoje na 2 km Pod strokovnim vodstvom se bo opravil preizkus za ugotavljanje telesne zmogljivosti. Skladno z dobljenim rezultatom bodo zdeleženci svetovani o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

21.9.2022    16.00

DSO Sprehod za spomin sprehod strejših in gibalno oviranih oseb s pomočjo spremljevalcev in prostovoljcev

21.9.2022       9.00-11.00

CKZ za OŠ Vinica (prostor na igrišču pri OŠ) Delavnica: Kviz o zdravem življenskem slogu, z igro do znanja o zdravju ( zdrava prehrana, duševno zdravje, ustna higiena, gibanje...)  Kviz-Delavnica je namenjena otrokom in odraslim. Skozi igro pridobimo oz. preverimo znanje o zdravem življenjskem slogu. Ob koncu so zmagovalci nagrajeni z lastnim zdravjem.
22.9.2022     9.00-11.00 CKZ za OŠ Stari trg ob Kolpi Delavnica: Kviz o zdravem življenskem slogu, z igro do znanja o zdravju ( zdrava prehrana, duševno zdravje, ustna higiena, gibanje...) Kviz-Delavnica je namenjena otrokom in odraslim. Skozi igro pridobimo oz. preverimo znanje o zdravem življenjskem slogu. Ob koncu so zmagovalci nagrajeni z lastnim zdravjem.
23.9.2022     9.00-12.00      16.00-18.00 Parkirišče pred in za gradom Črnomelj

ŠPORTAJ V MESTU

Na parkirišču pri gradu promocija trajnostne mobilnosti in športov v društvih v občini. 
23.9.2022    15.30-18.30  Jurjevanjska draga test hoje na 2 km Pod strokovnim vodstvom boste opravili preizkus za ugotavljanje telesne zmogljivosti. Skladno z vašim rezultatom vam bomo svetovali o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.
27.9.2022    8.00-10.00 in 12.00-14.00 ZD Črnomelj, prostori CKZ BK Individualni posvet v CKZ ZD Črnomelj: Analiza sestave telesne mase, merjenje krvnega sladkorja (na tešče) in krvnega pritiska Strokovnjaki iz CKZ Bela krajina bodo glede na rezultate udeležencem svetovali o zdravem načinu življenja. Na meritve in posvet se je potrebno predhodno naročiti: 07 30 61 723 ali 755.

28.9.2022

pod Suhim mostom v Črnomlju Plezanje na plezalni steni pod mostom Spodbujanje gibanja v različnih tehnikah plezanja in trajnostnim načinom prihoda na aktivnost-nagrada.
konec septembra osnovne šole v občini Črnomelj Program prometne varnosti za osnovnošolske otroke delavnica o prometnih predpisih in prometni varnosti, vožnja s kolesi po poligonu 
konec septembra, začetek oktobra osnovne šole v občini Črnomelj Izvedbe različnih aktivnosti na vseh OŠ v občini  Pohodi, pregledi izpravnosti koles, spretnostni kolesarski poligoni, kolesarski izpiti. Vzpodbujanje gibanja in zdravega načina življenja osnovnošolskih otrok in ozaveščanje o spreminjanju potovalnih navad na bolj trajnostne načine -kolesarjenje, hoja, da postanejo trajnostno povezani.
konec septembra, začetek oktobra vrtci v občini Črnomelj Izvedbe različnih aktivnosti na vrtcih  v občini  igre, kvizi in druge aktivnosti na temo Trajnostne mobilnisti, poligon vozil na lasten pogon, izdelava kamišibaja-zgodbe na temo Trajnostne mobilnisti( o Belem zajčku), kvizi in igre na temo Trajnostne mobilnosti, poligon vozil na lasten pogon izdelava kamišibaja-zgodbe na temo Trajnostne mobilnisti( o Belem zajčku), kvizi in igre na temo Trajnostne mobilnosti, Poligon vozil na lasten pogon.

OKTOBER

     

7.10.2022

CKZ-ZD Črnomelj, parkirišče za zaposlene Sprehod do cerkvice Svetega Sebastijana in izvedba delavnice v naravi  Uvod v čuječnost Sprehod v naravi ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja (10. oktober) bomo izkoristili za spoznavanje čuječnosti, ki predstavlja umetnost bivanja v sedanjem trenutku.

 

 

 

 

Občina Črnomelj tudi letos z aktivnostmi ob Evropskem tednu mobilnosti

Četrtek, 26. 5. 2022 - Občina Črnomelj se tradicionalno pridružuje aktivnostim ob Evropskem dnevu mobilnosti. Zavedamo se pomembnosti trajnostne mobilnosti in si zato, ne samo v času tedna mobilnosti, temveč skozi celotno leto, prizadevamo organizirati dogodke vezane na trajnostne načine mobilnosti.

Vabimo vas k spremljanju aktivnosti preko naših komunikacijskih kanalov.

Želimo ozavestiti občane o trajnostnih načinih, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov.

ETM lani: 

20210921_172858.jpg  20210921_163222.jpg    20210921_171205.jpg  DSC01528.JPG  DSC01550.JPG  DSC01575.JPG  DSC01582.JPG  DSC01585.JPG    IMG_20210921_171720.jpg

Pohod in test hoje na 2km v sklopu ozaveščanja o trajnostni mobilnosti

Planinsko društvo Črnomelj je v mesecu maju organiziralo pohod po okolici Črnomlja, Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj pa test hoje na 2km. Oba dogodka sta potekala v sklopu ozaveščanja o trajnostni mobilnosti in Evropskega tedna mobilnosti. 

 

received_3019677008322856.jpeg  20220525_170637.jpg  received_316652340644525.jpeg  

20220525_182025.jpg  received_973572873341177.jpeg  


16. junij 2022

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je »Trajnostno povezani«

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.
Prav zato bomo letos v pobudi, kamor je vključena tudi Občina Črnomelj, opozarjali na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost občine in splošno visoko raven kakovosti bivanja v njej.

Želimo ozavestiti občane o trajnostnih načinih, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. 
 

ETMrandom_fotka.png


28. junij 2022

Trajnostno povezani 

Upoštevanje eksternih stroškov iz prometa je podobno pomemben razmislek, če želimo izpeljati prehod na bolj trajnostno mobilnostno prakso. Motorni promet ima številne negativne učinke, katerih stroškov večinoma niti ne upoštevamo niti ne zaračunavamo.

Podobno je tudi prostor, ki je na različne načine danes namenjen prometu, ekonomska kategorija, ki bi jo lahko izkoristili veliko bolj racionalno. Po drugi strani pa se lahko investicije v aktivno mobilnost bogato obrestujejo v večjem zadovoljstvu in bolj zdravih prebivalcih.

Zato vabljeni še enkrat k uporabi e-koles v mestnem jedru Črnomlja. 

286135877_953363768668286_6536403011645135615_n__1_.jpg   

Navodila za izposojo

 


1. julij 2022

Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj je uspešno zaključil brezplačni tečaj rolanja za predšolske in šolske otroke. 

Občina Črnomelj je nabavila nekaj kompletov rolerjev in ščitnikov ter jih podarila Centru v trajno uporabo za namen izvajanja brezplačnih tečajev rolanja za otroke. 

291605823_507605984492580_8351989570299516633_n.jpg


13. julij 2022

Kaj pomeni sporočilo "Trajnostno povezani?"

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.

Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.


26. julij 2022

Si si že izposodil BiKe v Črnomlju? 

Registriraj se preko mobilne aplikacije MOBILN.SI (https://bit.ly/3aYThVs) in se zapelji s kolesom po Črnomlju. 

Z registracijo v sistem se lahko pelješ tudi po ostalih občinah in regijah v Sloveniji, ki so vključene v projekt Kolesarska veriga na podeželju. Pri nas so v sklopu LAS Dolenjske in Bele krajine to: Občina Mirna Peč, Mestna občina Novo mesto, Občina Semič in Občina Črnomelj. 

Prizadevamo si za razvoj trajnostne mobilnosti in boljšo kolesarsko infrastrukturo v naši občini in ravno kolo je tisto optimalno prevozno sredstvo za premagovanje kratkih in daljših relacij, ki ne povzroča emisij in zahteva mnogo manj prostora v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi. Postaja za kolesa je za zdaj ena, vendar si prizadevamo, da v sklopu projektov vključimo še vsaj eno.

Izposojevalnico e-koles v Črnomlju smo pridobili v projektu Kolesarska veriga na podeželju, sofinanciranega s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


3. avgust 2022

Kako lahko moja mobilnost reši stvari?

1. Prestopi med brihtne potnike

  • Ne sodeluj v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
  • Ne vozi se v tišini – v službo se pelji skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke tako, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj.
  • Pozabi avto doma – parkiran avtomobil prihrani največ goriva in zmanjša onesnaževanje.
  • Pelji se z domišljijo – z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali peš vsakič, ko je to mogoče.

Vir: Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE


23. avgust 2022

Kako lahko moja mobilnost reši stvari?

2. Prihrani denar in dihaj čistejši zrak

  • Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO₂, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO₂.
  • Uporabljaj noge in javni prevoz – vsako osmo potovanje v Sloveniji je krajše od kilometra, skoraj petino teh poti pa opravimo z osebnim avtomobilom.
  • Znižaj hitrost – s hitro vožnjo boš pridobil 10 minut na 100 kilometrov, v okolje pa spustil kar 80 odstotkov več CO₂.
  • Potuj manj obteženo – dodatnih 50 kilogramov namreč poveča porabo goriva za dva odstotka. Shranjuj prtljago na pameten način in jo namesto na streho zloži v avtomobil ter s tem zmanjšaj porabo goriva.
  • Vklapljaj klimo z glavo – prižgana klimatska naprava vpliva na do 12 odstotkov višjo porabo goriva. Pri veliki hitrosti imej okna zaprta, saj boš tako izboljšal učinkovitost vozila.

29. avgust 2022 

Večja varnost učencev na šolskih postajališčih z opozorilnim sistemom BUSKO v Marindolu in Miličih

Z željo po zagotovitvi varnejših šolskih poti in skupnih šolskih prevozov smo uredili šolski postajališči Marindol in Miliči z aktivnim opozorilnim sistemom Busko, za opozarjanje voznikov o prisotnosti otrok na postajališču.

Hkrati bomo v prihodnjih dneh na obeh postajališčih postavili tudi solarne luči, ki bodo še dodatno osvetljevale šolska čakališča.

Zagotavljanje varnih šolskih postajališč je osnova, da se lahko otroci varno vozijo v šolo z organiziranim skupnim šolskim prevozom. Posledično se bo zmanjšala prometna gneča v bližini šol, povečala se bo prometna varnost, s tem pa tudi prispevamo k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.

Postavljena aktivna opozorilna sistema sta financirana iz sredstev Ministrstva za okolje in prostor (MOP) iz Sklada za podnebne spremembe, v sklopu aktivnosti, ki jih Občina Črnomelj izvaja v Evropskem tednu mobilnosti 2022.

20220830_082321.jpg  20220830_081641.jpg

6. september 2022

Kako lahko moja mobilnost reši stvari?

3. Potuj in se dobro počuti

 

  • Gibaj se – pusti avto doma in se na krajše poti odpravi s kolesom ali peš.
  • Veseli se – ne izgubljaj časa v prometu. Porabi ga rajši za družino, konjičke, šport ali zabavo.
  • Uživaj – denar, ki bi ga porabil za gorivo, nameni zdravju in izboljšanju svojega počutja.
  • Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družino odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.

Vir: Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE


9. september 2022

Danes smo varno in aktivno kolesarili.

V sklopu Evropski teden mobilnosti smo v petek, 9. septembra izvedli kolesarsko obarvan dogodek "Varno in aktivno na kolo"

Aktivnosti:

  • popravljalnica koles
  • predstavitev in izposoja električnih koles,
  • predstavitev sistema izposoje mestnih e-koles
  • sam svoj mojster-tekmovanje v menjavi zračnice

20220909_175012.jpg   20220909_172222.jpgIMG_20220909_182809.jpg   IMG_20220909_182813.jpg   IMG_20220909_184441.jpg   IMG_20220909_183700.jpg      IMG_20220909_184455.jpg


16. september 2022

Začetek z otroško predstavo 

Danes smo z otroško predstavo o prometni varnosti za vrtce in osnovnošolske otroke prve triade odprli Evropski teden mobilnosti. Otroci so na zabaven način spoznali pravila v prometu in bili aktivno vključeni v predstavo. Po predstavi je sledila podelitev kolesa, ki ga vsako leto eni od šol podeli občina Črnomelj. Učenci kolo uporabljajo za opravljanje kolesarskih izpitov. Tokrat je kolo prejela OŠ Dragatuš, ki ji tudi čestitamo.

Ostalim šolam smo podelili praktične nagrade za večjo varnost otrok v prometu. Dogodek smo zaradi dežja premestili v Kulturni dom Črnomelj.

Preostalo dogajanje v sklopu Igraj se v mestu - Dan brez avtomobila bo v ponedeljek, 19. septembra na parkirišču pri gradu Črnomelj. Vljudno vabljeni!

 20220916_104542.jpg     20220916_095928.jpg     20220916_094400.jpg   20220916_104851.jpg   20220916_105649.jpg   20220916_105654.jpg
 


19. september 2022

Sončen Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila v Črnomlju

V ponedeljek, 19. septembra je bilo na parkirišču pred Črnomaljskim gradom pestro. Dogodek Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila, ki je v naši občini potekal v sklopu Evropskega tedna mobilnosti se je začel že zjutraj s telovadbo in nadaljeval popoldne z rokodelskimi stojnicami lokalnih ponudnikov, animacijami za otroke in glasbenim koncertom skupine Dixie Shock Band. 

Obiskovalce je pozdravil Andrej Kavšek - župan občine Črnomelj, ki je izpostavil pomembnost trajnostne mobilnosti, saj prinaša manj onesnaževanja in plinov v okolju, ter povabil k uporabi trajnostnih načinov mobilnosti kot je hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza in podobno.

Obiskovalci so si imeli možnosti ogledati fotografsko razstavo na temo trajnostne mobilnosti, preizkusiti na kolesarskem poligonu, pregledati izpravnost svojih koles, opraviti tečaj varne vožnje s kolesi po mestu in obvoznici, spoznati mobilno policijsko postajo ter nakupovati na stojnicah lokalnih ponudnikov. Veliko aktivnosti je bilo namenjenih tudi otrokom, ki so lahko prisluhnili Kamišibaj predstavi, ustvarjali in se tudi sami pomerili v kolesarskih spretnostih. Celoten dogodek je popestrila izvirna dixieland jazz glasba skupine Dixie Shock Band.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim stojničarjem, Komunali Črnomelj, KUD Zlata Skledica, Knjižnica Črnomelj, JSDK OI Črnomelj, MC BIT, L-šport.

Program Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila je Občina Črnomelj izvedla v sodelovanju z RIC Bela krajina.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe.

   20220919_170129.jpg    20220919_175844.jpg    20220919_164713.jpg    20220919_180807.jpg    20220919_180833.jpg    20220919_181055.jpg      1663659678603.jpg    1663659678592.jpg      1663659678609.jpg   IMG_20220919_182619.jpg


20. september 2022

S kolesi spoznavali okolico Črnomlja

V sodelovanju s Servisom koles ŠPICA in RIC Bela krajina smo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti orgaizirali kolesarski izlet po okolici Črnomlja. S kolesi smo tako spoznavali okolico mesta in se skupaj zapeljali do Tuševega Dola, Jelševnika in nazaj v središče mesta. 

 

 IMG_20220920_170713.jpg    IMG_20220920_171202.jpg       IMG_20220920_171018.jpg    IMG_20220920_172128.jpg


20. september 

Test hoje na 2km v Domu starejših občanov Črnomelj

Center za krepitev zdravja Bela krajina ZD  Črnomelj je v parku pri Domu starejših občanov Črnomelj izvedeltest hoje na 2 km, s katerim lahko ugotovimo svojo telesno pripravljenost.

Na podlagi rezultatov so udeležencem svetovali primerno telesno dejavnost.

307850860_562337492352762_8436697473848183262_n.jpg    307920335_562337529019425_8198059394248176960_n.jpg    307887560_562337532352758_2317273362254350296_n.jpg

 


september 2022

V okviru Evropskega tedna mobilnosti je Center za krpeitev zdravja Bela krajina  ZD Črnomelj za učence prve triade osnovne šole izvedel poligon "Z gibanjem do znanja o zdravju". Obiskali so OŠ Dragatuš, OŠ Vinica in OŠ Stari trg. Otroci so na poligonu preizkusili svoje gibalne sposobnosti ter obnovili znanje o zdravi prehrani, ustni higieni in čustvih.

 308173798_564427405477104_9221531001499803107_n.jpg     308154402_564427535477091_6764111771128072412_n.jpg      308114144_564427205477124_6309487674604427071_n.jpg    308375673_564427252143786_4668995046489253680_n__1_.jpg        308607788_564427438810434_3117852748918163061_n.jpg


21. september

Sprehod za spomin ob Evropskem tednu mobilnosti in dnevu Alzheimerjeve bolezni

Dom starejših občanov Črnoemlj je v sklopu Evrospkega tedna mobilnosti in ob dnevu Alzheimerjeve bolezni izvedel sprehod za spomin.  

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe.

 306831876_1980430955483046_583066103976533480_n.jpg    306742706_1980430905483051_3143920037812555716_n.jpg    306762291_1980430998816375_613227097847677163_n.jpg    308124401_1980431188816356_4889141810141466000_n.jpg    308355006_1980431058816369_5633461547297427024_n.jpg    306981803_1980430762149732_7281918451987969871_n.jpg


23. september 

Ob Evropskem tednu mobilnosti in dnevu slovenskega špoirta v Črnomlju dogodek Športaj v mestu

V petek, 23. septembra je na parkirišču pred Črnomaljskim gradom potekala prireditev Športaj v mestu, kjer so se predstavile športne organizacije v občini in obiskovalci so se lahko preizkusili v raznih športih. Prireditev je potekala v sklopu aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti in ob dnevu slovenskega športa.

Parkirišče je postalo športno igrišče in tudi letos navdušilo tako najmlajše kot odrasle obiskovalce.

Predstavili so se:

  • Rokometni klub Črnomelj
  • Košarkarski klub Kolpa Črnomelj
  • Nogometna šola Bela krajina
  • Ženski odbojkarski klub
  • Šola zdravja Črnomelj
  • Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj
  • Društvo upokojencev Črnomelj
  • Planinsko društvo Črnomelj
  • Lokostrelski klub Paradoks
  • Društvo invalidov Črnomelj
  • Twirling klub Spin
  • Gladiator Muay Thay Gym klub Črnomelj
  • Šahovski klub Stari trg ob Kolpi

Hvala vsem športnim organizacijam za sodelovanje in podporo.

 307870939_637126094493253_1435911970021562695_n.jpg     308096996_1481100069060632_8778424388249440600_n__1_.jpg20220923_101135.jpg     20220923_104219.jpg      1664283515278.jpg1664283515288.jpg    1664283515295.jpg       1664283515310.jpg


23. september 

Test hoje v Jurjevanjski dragi 

Center za krepitev zdravja Bela krajina ZD Črnomelj je v okviru Evropskega tedna mobilnosti in dnevu slovenskega športa izvedel test hoje na 2km v Jurjevanjski dragi.  

308597793_566697718583406_6259696172625670394_n.jpg     309093842_566697698583408_2863884646583683303_n.jpg    308983961_566697851916726_1672989281150678669_n.jpg   309183054_566697741916737_5639319611183219123_n.jpg

 


27. september 

Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj je v Zdravstvenem domu Črnomelj izvajal meritve: sestave telesne mase, krvnega pritiska in sladkorja v krvi ter obiskovalcem nudil individualne posvete.


28. september 

Planinsko društvo Črnomelj je v okviru Evropskega tedna mobilnosti 28. septembra izvedel plezanje na plezalni steni pod mostom. 

11-Plezalna_stena_Suhi_most_1.jpg


7. oktober 

Sprehod do cerkvice sv. Sebastijana

Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj je v okviru Evropskega tedna mobilnosti organiziral sprehod do cerkvice sv. Sebastijana. Zapisali so : "Na današnjem sprehodu do cerkvice sv. Sebastijana, ki je potekal še v okviru Evropski teden mobilnosti, smo se naužile sončnih žarkov, jesenskih barv, vonjev po gobah, ptičjega petja in tudi okus brusnic je imel prste vmes. Z raznimi čuječnostnimi meditacijami smo prišle bolj v stik s svojim doživljanjem in okoljem okoli nas."

311325781_575932764326568_2084776509827201898_n.jpg


V sklopu Evropskega tedna mobilnosti so vseskozi september in v začetku oktobra potekale tudi različne aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti v osnovnih šola in vrtcih v občini.