Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Prva tamburaška opera in tradicija Bele krajine sta napolnili Križanke

14.9.2022 / Novice

Sreda, 14. september - Pod pokroviteljstvom župana občine Črnomelj, Andreja Kavška in v sodelovanju s Festivalom Ljubljana se je v ponedeljek 12.9. 2022 v polnih Križankah odvila uprizoritev prve tamburaške opere na svetu V objemu Lahinje, ki temelji na ljubezenski zgodbi iz zgodovine Bele krajine. Tamburaško opero je s člani folklorne skupine odigral Tamburaški orkester Dobreć z gostoma - prvakom novosadske opere Željkom Andrićem in mezzosopranistko Ireno Yebuah Tiran. Belokranjsko obarvan je bil sicer celoten večer v Križankah, saj so obiskovalcem predstavili tudi bogato turistično in gastronomsko ponudbo Bele krajine.

Prva tamburaška opera V objemu Lahinje je nadaljevanje prvotnih opernih predstav z naslovom Ambrož in Katarina v obliki novega libreta, ki je historično in poetično z glasbo prve opere prirejene za tamburaški orkester, še bolj usklajeno bogat kot prvotna verzija. “Opera je združila glasbene ustvarjalce iz celotne Bele krajine in tudi od drugod. Glasbeniki, pevci v zboru in plesalci so vsi ljubiteljski kulturniki, ki pa so se projekta lotili profesionalno ter vanj vložili ogromno truda, znanja in časa. Dogodek je uspel, kot smo si želeli in na koncu je bila publika zodovoljna, celo ganjena,” je vtise po večeru v Križankah strnil predsednik društva Tamburaški orkester Dobreć Marko Simčič, zadovoljen, da je uspelo Belokranjcem s skupnimi močmi napolniti Križanke.

Obiskovalce so namreč navdušili tudi s svojim inovativnim pristopom k promociji Bele krajine kot turistične organizaije - s kulturno dediščino in tamburaško tradicijo namreč tesno povezujejo tudi kulinariko in vinsko tradicijo. V Križankah so obiskovalci lahko okušali tradicionalna in inovativna ter zato večkrat nagrajena vina belokranjskih vinarjev iz Vinske kleti Prus, Hiše vin Pečarič in Vinske kleti Šuklje, in avtentični belokranjski gin Petriot Zeleni Jurij, s katerim se je mikro destilarna poklonila svoji rodni Beli krajini. Ob vrhunski kapljici pa seveda ni manjkala niti belokranjska pogača, ki jo je speklo belokranjsko podjetje Vivo Catering. Pogača je namreč jed dobrodošlice, ki s tradicionalnim načinom postrežbe z lomljenjem poveže vse prisotne.

Da je bilo tako tudi sinoči v Križankah, je prepričan tudi župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek: “Prepričani smo, da nam je uspelo v središču prestolnice pritegniti pozornost najzahtevnejše publike in da smo na tako eminentni lokaciji dokazali, da se tudi bogata tamburaška tradicija lahko postavi ob bok najbolj cenjenim glasbenim in umetniškim zvrstem.” Belokranjska tradicija je namreč zelo bogata in raznolika, zato pritegne še tako zahtevnega gosta, Tamburaški orkester Dobreć pa premika meje tamburaštva v Sloveniji in v svetu. “Dokazujemo, da tamburica ni več samo ljudski inštrument, zato si prizadevamo, da bi ga pričeli poučevati tudi na srednji glasbeni šoli in kasneje na akademiji,” je še povedal Marko Simčič, predsednik društva, ki se lahko pohvali z najboljšim tamburaškim orkestrom na svetu.