Skoči na vsebino
v Občini Črnomelj
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Črnomelj po novem z javnimi sanitarijami

17.2.2023 / Novice

Petek, 17. februar 2023 - Župan občine Črnomelj, Andrej Kavšek, je pod budnim očesom Pustnega društva Presta Črnomelj, ki je trenutno na oblasti v Črnomlju, uradno predal namenu javne sanitarije v Črnomlju. Vrednost del ureditve je bila okoli 90.000 EUR, izvajalec pa je bilo podjetje ZIR iz Ljubljane. Javne sanitarije, ki so dostopne s klančine proti Zakladnici Črnomelj, bodo odprte vse dni v tednu od 7.00 do 19.00. 

Župan Andrej Kavšek je ob odprtju izrazil zadovoljstvo, da je Črnomelj postalo mesto z javnimi sanitarijami, saj so te v okolju manjkale. Javne sanitarije so bile narejene v sklopu projekta Branilci krone in meja, projekt obnove ter oživitve pritličja gradu Črnomelj in mestnega jedra Črnomelj, za katerega je Občina Črnomelj uspešno pridobila sofinancerska sredstva Ministrstva za kulturo v okviru evropskega Načrta za okrevanje in odpornost. Vrednost del ureditve javnih sanitarij je bila okoli 90.000 EUR.  

Izvajalec gradbenih del je bilo podjetje ZIR iz Ljubljane s podizvajalci podjetji Margrad, Delta vod in EMV Vrščaj. Nadzor gradbenih del je opravil GN gradbeni nadzor in vodenje projektov Alojz Muren, koordinacijo zdravja in varstva pri delu pa je opravilo podjetje Renova iz Novega mesta. Za projektiranje je poskrbelo podjetje GEA CONSULT s projektantom Alešem Hafnerjem, spomeniškovarstveni nadzor pa je opravljala Mojca Verček Rems iz novomeškega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Za scenarij in organizacijo odprtja je poskrbel JSKD OI Črnomelj. Dogodek so humorno popestrili člani Pustnega društva Presta Črnomelj, saj so v četrtek, za čas pusta, od župana prevzeli oblast v Črnomlju.  Kulturni program so razvedrili tudi recitatorji  3. a in 3. b razreda OŠ Loka  Črnomelj.

 

Več o projektu Branilci krone in meja:

Branilci krone in meja, projekt obnove projekt obnove ter oživitve pritličja gradu Črnomelj in mestnega jedra Črnomelj (Ocenjena vrednost celotne investicije:  1.982.459 EUR; sofinanciranje Ministrstva za kulturo  1.291.492  EUR, ostalo občinski proračun)

V sklopu oživitve starega mestnega jedra, je namen projekta celostno prenoviti in oživiti pritlične prostore gradu Črnomelj, razviti tri atraktivne turistične produkte ter z implementacijo sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij oblikovati moderno okolje za izvedbo prenovljene kulturno turistične ponudbe. Izboljšana bo javna dostopnost kulturnega spomenika in prireditvenega prostora, enega izmed najpomembnejših objektov kulturne dediščine tega območja kar bo pomembno prispevalo k atraktivnosti turistične destinacije Bela krajina.

V okviru projekta bo do konca leta 2025 dokončana ureditev atrija, grajske kleti in vseh pritličnih prostorov, ureditev javnih sanitarij, obnova fasade grajskega stolpa, izvedba drenaže, nabava tehnične opreme za dogodke, izdelava razdelilne kuhinje in nabava multimedijske opreme za izvajanje digitalizacije.