Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Skupaj do odprave raka materničnega vratu

17.11.2023 / Aktualno

Petek, 17. november 2023 - Tudi Občina Črnomelj je pristopila k aktivnostim Svetovne zdravstvene organizacije  za odpravo prvega raka na svetu -  raka materničnega vratu. Skupaj z ZIK Črnomelj in ZD Črnomelj smo na pobudo Zveze slovenskih društev proti raku in programa ZORA v turkizni barvi osvetlili pročelje našega Kulturnega doma.

Za doseganje načrta odprave raka materničnega vratu bi morali doseči tri cilje:

  • 90 % deklet cepljenih  s cepivom proti HPV do 15. leta
  • 70 % žensk v starosti med 20. in 64. letom pregledanih v programu ZORA
  • 90 % žensk s predrakavimi spremembami in diagnozo raka vključenih v zdravljenje

Cepljenje je najboljši način za zaščito pred okužbo s humanimi papiloma virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu, nekatere druge rake spolovil, zadnjika, ustnega dela žrela ter genitalne bradavice pri ženskah in moških.

Vabimo vas, da se nam pridružite na poti odprave raka materničnega vratu - ženske z udeležbo na presejalnem programu ZORA in starši z odločitvijo za cepljenje svojih otrok, saj je rak materničnega  vratu četrti najpogostejši rak pri mladih ženskah v starosti med 25 in 49 let v Evropski uniji.

Dodatne informacije na https://zora.onko-i.si>publikacije

Želimo ozavestiti čim več ljudi, zato bodo dejstva o HPV in raku materničnega vratu predstavljena tudi med finalno prireditvijo Glas mladih, ki bo v soboto, 18. novembra 2023, ob 19. uri v Kulturnem domu Črnomelj. Vljudno vabljeni.