Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Občina Črnomelj na področju prometa v zadnjih petih letih uspešno črpala več kot 1,6 milijona evrov državnih in evropskih sredstev

24.7.2024 / Aktualno

Sreda, 17. julij 2024 - Poročali smo že o uspešnem črpanju evropskih in državnih sredstev, ki jih je Občine Črnomelj namenila za razvoj gospodarstva. Danes izpostavljamo uspešno pridobljena sredstva na področju prometa.

Občina Črnomelj je v zadnjih petih letih na področju prometa iz evropskih in državnih sredstev uspešno pridobila okoli 1.657.000 evrov, v prijavljene projekte pa je vložila tudi dobrih 547 tisoč lastnih sredstev. Del sredstev je bil porabljen za investicije ob meji, med katere spadajo asfaltiranje 560 m makadamske javne poti v Balkovcih, asfaltiranje 520 m makadamske  javne poti v Vukovcih, širitev in asfaltiranje javne poti Učakovci – Kovačji Grad – Vukovci, gramoziranje poti ob meji, javna razsvetljava Sodevci, javna razsvetljava Preloka, javna razsvetljava Dečina, sanacija javne poti v Dolnji Preloki,  javna razsvetljava Griblje (Brinsko selo, Dolnje Griblje), javna razsvetljava Bojanci), javna razsvetljava Žuniči (Vukobrati), obnova javne poti v Dragi pri Damlju, širitev klanca v Damlju, ureditev muld v Dolnji Preloki, javna razsvetljava v Kotu ob Kolpi in mejnem prehodu Sodevci – Blaževci, javna razsvetljava v Vinici (od trga do šole) in obnova lokalne ceste v Sodevcih. Poleg tega so bile sanirane in obnovljene nekatere lokalne ceste.

»Sredstva za investicije ob meji, ki jih država po zakonodaji namenja obmejnim občinam in jih prejemamo redno od leta 2020, so vsako leto nižja, vendar se trudimo v okvir pridobljenih sredstev uvrstiti čim več,« je  povedal zaposlen v projektni pisarni Občine Črnomelj Vinko Kunič.

Občina Črnomelj se je v zadnjih petih letih uspešno prijavljala tudi na razpis za izvedbo aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti, ki vsako leto septembra prinese pestro dogajanje v občino. Tako bo tudi letos, zato vas vabimo k spremljanju različnih naših komunikacijskih kanalov, kjer je objavljen program letošnjih aktivnosti Občine Črnomelj ob evropskem tednu mobilnosti.

V okvir uspešno počrpanih evropskih in državnih sredstev je spadal tudi projekt izgradnje Regionalne kolesarske povezave Črnomelj – Kanižarica iz leta 2023 in izdelava občinske celostne prometne strategije, ki se trenutno izvaja.

»Občina Črnomelj se zaveda pomembnosti trajnostnega razvoja prometa in želi na tem področju izvesti več projektov, ki bi izboljšali kakovost življenja za vse prebivalce. Kljub temu se pogosto soočamo z izzivi pri pridobivanju sredstev, saj je vse manj razpisov, ki so namenjeni prometni infrastrukturi,« poudarja vodja projektne pisarne Anita Jamšek.