Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Povabilo k izpolnitvi ankete o prometu in potovalnih navadah

25.7.2024 / Aktualno

Vabimo vas, da izpolnite anketo o prometu in potovalnih navadah, dosegljivo na spletnem naslovu https://forms.office.com/e/TMibNxsPvj. Z izpolnitvijo ankete lahko sodelujete v nagradnem žrebu za praktično nagrado. Namen ankete je dobiti čim bolj podroben vpogled v stanje o mobilnosti v občini Črnomelj. Prav tako vas vabimo na potujočo javno razstavo o pripravi občinske celostne prometne strategije (OCPS), ki bo konec avgusta in v septembru 2024 na voljo za ogled v Knjižnici Črnomelj, v Zdravstvenem domu ter na Občini Črnomelj.

V občini poteka izdelava OCPS, ki jo sofinancirata Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Evropski kohezijski sklad. Dokument izdeluje podjetje Acer iz Novega mesta s podizvajalcem Razvojnim centrom Novo mesto. Gre za strateški dokument za celostno načrtovanje prometa s poudarkom na ukrepih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in cilja na spremembo potovalnih navad tako, da bomo več hodili, kolesarili, se vozili z javnim prevozom in bolj varčno uporabljali lastna vozila.

V prvem delu izdelave OCPS je bila za občino oblikovana vizija prihodnjega prometnega razvoja. Občina Črnomelj bo vzpostavila učinkovit in varen prometni sistem, ki bo zagotavljal dostopnost do osnovnih storitev za vse prebivalce. S povečanim informiranjem o trajnostnih načinih potovanja bomo spodbujali spremembo potovalnih navad, izboljšali kakovost bivanja in zmanjšali vpliv prometa na okolje. Skupaj bomo dosegli 'Črnomelj v gibanju – zdravo in varno’. Vizija je rezultat sodelovanja različnih deležnikov: občinske uprave, delovne skupine in širše javnosti, ki je podala komentarje in predloge sprememb. Poleg vizije so bili oblikovani strateški cilji nove OCPS. Poleg sedmih obveznih državnih ciljev, ki jih mora zajemati vsaka občinska celostna prometna strategija, sta bila za občino Črnomelj oblikovana še dva dodatna cilja, ki pozornost namenjata spreminjanju miselnosti o potovalnih navadah ter izboljšanju informacij in promociji različnih načinov potovanja (javni potniški promet, sopotništvo …).

Za izdelavo kakovostnega dokumenta je ključno sodelovanje javnosti, zato vas vljudno vabimo k udeležbi na prihajajočih delavnicah in javnih razpravah, na katerih boste lahko podali svoje predloge o prihodnjih trajnostnih prometnih ureditvah v občini Črnomelj. Vabila na dogodke bodo objavljena TUKAJ skupaj z ostalimi informacijami glede priprave OCPS.