Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

15. redna seja občinskega sveta: Oktobra uradno pobratenje Hvara in Črnomlja

27.9.2024 / Aktualno

Foto: Anita Jamšek

Petek, 27. september 2024 - Občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili Sporazum o pobratenje občin Črnomelj in Hvar, nove cene vrtca, rebalans proračuna občine za leto 2024 in nov odlok o urejanju in vzdrževanju tržnic. Črnomaljska tržnica bo namreč  odslej obratovala v obnovljenem Ajdovem zrnu. 

Sporazum o pobratenju z Gradom Hvar bo svečano podpisan 1. oktobra 2024 na Hvaru. Gre za nadaljevanje dolgoletnega dobrega sodelovanja in poglabljanje odnosov med obema skupnostma.

Svetniki so sprejeli tudi sklep o določitvi novih cen vrtcev, ki bo začel veljati 1. oktobra 2024. Vrtci so namreč na podlagi izhodišč za oblikovanje cen programov in potrjene sistemizacije delovnih mest za preteklo šolsko leto ter izhajajoč iz materialnih stroškov in stroškov živil od lanskega julija do letošnjega junija podali predloge cen programov vrtcev, ki so jih člani občinskega sveta sprejeli. Povišanje cen, ki ga sicer sprejemajo tudi ostale slovenske občine, je posledica uskladitve minimalne plače, napredovanj zaposlenih v višje plačne razrede, spremembe stroškov obratovanja vrtcev in drugih dejavnikov. Glede na napovedi novega plačnega sistema v naslednjem letu, bo po vsej verjetnosti potreben ponoven preračun in uskladitev cen vrtca. Podrobnejše izračune in več informacij lahko preberete v gradivu, objavljenem na spletni strani Občine Črnomelj.

Člani sveta so sprejeli rebalans proračuna občine za letošnje leto, v katerem so upoštevane vse spremembe glede na višino sofinanciranj s strani države ter spremembe, ki vplivajo na obseg izvajanja posameznih projektov. S predlogom rebalansa je v bilanci prihodkov in odhodkov predvideno 25.012.504 evrov prihodkov in 27.081.596 evrov odhodkov proračuna. V računu financiranja so predvideni prihodki iz naslova zadolževanja v višini 3.000.000 evrov, prenos sredstev iz preteklega leta v višini 381.161 evrov in odhodki iz naslova odplačila dolga v višini 1.312.069 evrov.

Občinski svet je sprejel tudi nov odlok o urejanju in vzdrževanju tržnice, ki bo odslej delovala na novi lokaciji v Ajdovem zrnu. Tržnica bo odprta vsako soboto od 7. do 13. ure.

Med obravnavo kadrovskih zadev so člani sveta dali soglasje k imenovanju Barbare Papež Lavrič za direktorico RIC Bela krajina in podali pozitivno mnenje za imenovanje Judite Rupnik za ravnateljico OŠ Milke Šobar-Nataše.

Na seji sveta so se člani seznanili še s poročilom Policijske postaje Črnomelj, z informacijo o poslovanju gospodarskih družb v občini Črnomelj in s poročilom o izvrševanju proračuna občine za prvo polletje. Sprejeli so letošnji odlok o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom SŠ Črnomelj, pravilnik na področju odmere komunalnega prispevka, nov pravilnik za dodeljevanje sredstev za pospeševanje gospodarstva v občini, spremembe odloka o ustanovitvi Javnega podjetja Komunala Črnomelj in sklep o določitvi cen pokopališke dejavnosti v občini.

Gradivo in obrazložitve vseh ostalih točk dnevnega reda seje Občinskega sveta Občine Črnomelj so dostopne na tej povezavi