Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

V obnovljenem Ajdovem zrnu odslej tudi Črnomaljska tržnica

28.9.2024 / Aktualno

Foto: Jani Pavlin

Sobota, 28. 9. 2024 – Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek je skupaj s tamkajšnjimi  prebivalkami Marijo Jerman, Antonijo Škof in Anko Pavlakovič s prerezom traku simbolično predal namenu obnovljeno Ajdovo zrno, kjer bo odslej vsako soboto od 7. do 13. ure obratovala tudi  Črnomaljska tržnica. Investicija je znašala okoli 160.000 evrov, dela pa je izvajala družba CGP.  

Na odprtju so se predstavili ponudniki, ki bodo na tržnici ponujali svoje lokalne pridelke. Zbrane je nagovoril tudi župan Andrej Kavšek, ki je izrazil zadovoljstvo nad ureditvijo novega tržnega prostora v središču mesta in upanje, da bo prostor v polnosti zaživel in postal stičišče lokalne ponudbe ter srečevanja občanov, s čimer bo prispeval k večji povezanosti skupnosti ter oživitvi mestnega jedra. »Z ureditvijo smo pridobili dva samopostrežna avtomata z lokalnimi pridelki, parkirne površine s polnilno postajo za dve električni vozili, servisno polnilno postajo za električna kolesa, pitnik in drugo urbano opremo,« je pridobitve opisal župan.

Obiskovalce je nagovoril tudi Samo Kavčič, direktor JP Komunala Črnomelj, ki je upraviteljica Črnomaljske tržnice. Predstavil je način delovanja in upravljanja tržnice ter se pridružil županovim željam, da bi prostor Ajdovega zrna zaživel kot središče živahnega dogajanja in povezovanja lokalne skupnosti.

Ureditev Ajdovega zrna je bila sicer del projekta Po poteh skrivnostnega obiskovalca, ki ga je Občina Črnomelj marca lani prijavila na Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, ki se izvaja v okviru Načrta za okrevanje in odpornost Republike Slovenije. Zaradi zahtev projekta bo parkiranje na območju omejeno na 2 uri vsak dan od 7.00 do 19.00. Skladno z zahtevami razpisa je območje Ajdovega zrna urejeno kot turistična vstopna in izstopna točka za obiskovalce mestnega jedra, parkirni prostor pa je namenjen predvsem turistom in kupcem lokalnih pridelkov na tržnici. Parkiranje z dovolilnico na tem območju ni mogoče, obiskovalci pa morajo obvezno označiti čas prihoda.

Odprtje je potekalo ob Svetovnem dnevu turizma, v okviru katerega je zbrane nagovorila tudi Barbara Papež Lavrič, direktorica RIC Bela krajina. V kulturnem programu je nastopila Vokalna skupina Devojke, prireditev, ki jo je sicer organiziral JSKD OI Črnomelj, pa je vodila Eva Starešinič.