Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Obvestilo o zbiranju pobud za pripravo četrtih sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Črnomelj (SD OPN 4)

30.9.2024 / Aktualno

Občina Črnomelj vabi vse zainteresirane lastnike zemljišč na območju občine k oddaji razvojnih pobud za pripravo četrtih sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta (OPN). Pobude lahko oddajo posamezniki, poslovni subjekti, institucije, krajevne skupnosti, društva in drugi. Rok za oddajo pobud je 31. januar 2025.

Pobudo se odda na obrazcih:

- Vloga za spremembo osnovne namenske rabe prostora
- Vloga za spremembo podrobnejše namenske rabe prostora
Vloga za spremembo namenske rabe v primarno rabo   
Vloga za spremembo prostorsko izvedbenih pogojev in druge spremembe

Vsebina pobude mora vključevati:

Podatke o pobudniku: Pobudo lahko poda lastnik nepremičnine ali njegov pooblaščenec.
Predlog spremembe: Možnosti vključujejo spremembo iz nestavbnega v stavbno zemljišče ali obratno, spremembo med namenskimi rabami, uskladitev namenske rabe glede na že pridobljena dovoljenja, ali spremembe v tekstualnem delu OPN, ki zadevajo oblikovanje objektov in druge prostorske posege.
Grafični prikaz območja pobude: priloži se izris parcel iz evidence zemljiškega katastra, ki jo vodi Geodetska uprava RS, PISO, ipd.
Podrobna obrazložitev/utemeljitev: Obrazložitev nameravanega posega na območju pobude (vrsta posega, podrobnejši opis posega).
Druge priloge: Idejne rešitve načrtovanih posegov;  izdana upravna dovoljenja na območju pobude ali dokazilo o obstoju objekta zgrajenega pred letom 1967; odločbe o krčitvi gozda; v primeru posegov v korist kmetije - Mnenje Kmetijsko svetovalne službe, ipd.

Stroški obravnave zasebnih pobud: Za obravnavo zasebne pobude je potrebno plačati takso skladno z Odlokom o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud (Uradni list RS, št. 61/2018). Taksa znaša:

  • 250 evrov za spremembo osnovne namenske rabe prostora,
  • 200 evrov za spremembo podrobne namenske rabe,
  • 50 evrov za spremembo v primarno rabo (gozd, kmetijsko zemljišče)

Pomembne informacije: Če se pobuda nanaša na večje število parcel, se za posamezno šteje pobuda za spremembo namembnosti na enovitem zaokroženem območju v okviru ene enote urejanja prostora. Če želite oddati pobudo za več različnih območij, je potrebno oddati več pobud. Pri spremembah in dopolnitvah OPN bodo upoštevane le pobude in predlogi, ki izpolnjujejo pogoje glede skladnosti z veljavno prostorsko zakonodajo, cilji prostorskega razvoja občine, varstvenimi omejitvami v prostoru ter urbanističnimi merili in možnostmi opremljanja zemljišč za gradnjo.

Nova prostorska zakonodaja nam nalaga pripravo in posodobitve več strokovnih podlag, ki bodo podlaga za prostorsko načrtovanje za naslednjih nekaj let. Zaradi teh dodatnih zahtev predvidevamo, da bo postopek nekoliko daljši kot običajno, zato vas še posebej obveščamo o možnosti podaje pobude oziroma vloge. Postopek priprave je predpisan v Zakonu o urejanju prostora (ZUrep – 3) in  se zaključi z odlokom, ki ga občina objavi v uradnem glasilu.

Kontakt za dodatne informacije: Oddelek za okolje, prostor in gospodarstvo Občine Črnomelj (Brigita Starešinič), in sicer v času uradnih ur osebno ali po telefonu na št. 07 30 61 125.

Javni poziv