Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Pomembno obvestilo za vinogradnike

14.10.2024 / Aktualno

S strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Sektor za zdravje rastlin in rastlinski semenski material smo bili obveščeni, da  je bila v mesecu oktobru 2024 v občini Črnomelj  na novo odkrita zlata trsna rumenica in sta bili določeni žarišči okužbe na območju naselij Perudina in Vinica.

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen vinske trte, ki jo povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence dorée. Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini, okužene trte lahko v nekaj letih propadejo. Značilno je rdečenje ali rumenenje listov ter zvijanje listnih robov navznoter. Pojavi se venenje in sušenje grozdov. Bolezen se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Bolezni ni mogoče zdraviti, ampak le preprečevati z doslednim izvajanjem preventivnih ukrepov. Za preprečevanje širjenja te nevarne bolezni vinske trte je ključnega pomena odstranjevanje okuženih trsov v žariščih okužbe ter v okuženih območjih in pravočasno zatiranje ameriškega škržatka.

Na podlagi Uredbe o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice (ZTR), se izvaja tudi ukrep »Pomoč za odpravo škode v zvezi z ukrepi zaradi zlate trsne rumenice«.

Več informacij o zlati trsni rumenici, ukrepih, obveščanju ter o pogojih za pridobitev sredstev, lahko pridobite na spletni povezavi: https://www.gov.si/teme/zlata-trsna-rumenica/  in v priloženi zloženki.

Zloženka