Skoči na vsebino
Kam v občini Črnomelj v Občini Črnomelj leto domovine 2024 LETO DOMOVINE 2024
Logotip Občine Črnomelj
Gumb išči | 

Zapri iskalnik

Turizem

Srčnost, gostoljubnost, tradicija, bogata kulturna dediščina, neokrnjenost narave s številnimi naravnimi lepotami in posebnostmi … vse to in še več je občina Črnomelj, največja občina v Beli krajini, ki tako po površini kot po številu prebivalcev sodi med večje slovenske občine. Če k temu dodamo še številne kulturne, družabne, športne in druge prireditve, je obisk Občine Črnomelj nenadomestljiv.

Po ulicah mesta Črnomelj in okolici

Preko »črnomaljskega tromostovja« cesta pelje do osrednjega trga, Trg svobode, s srednjeveškim gradom, komendo nemškega viteškega reda ter poslopje nekdanje hranilnice in posojilnice. Vzporedna glavnic ulici je Ulica Mirana Jarca, poznana kot »ulica kulture«, s cerkvico Sv. Duha, ki je prizorišče številnih prireditev in različnih razstav, Pastoralnim centrom ter župnijsko cerkvijo Sv. Petra, staro črnomaljsko hišo - Primožičevo hišo, kjer razstavljajo belokranjski rokodelci, v ulici delujeta glasbena šola in Mestna muzejska zbirka Črnomelj, locirana v rojstni hiši pesnika in pisatelja Mirana Jarca po katerem je »črnomaljska ulica kulture« tudi dobila ime. Najnovejša turistična pridobitev mesta je mestna Zakladnica - izhodiščna točka turističnega pohajkovanja po Črnomlju in do ostalih znamenitosti in lepot Bele krajine.

Nedaleč stran od Črnomlja je eden najbolj mističnih arheoloških spomenikov v Sloveniji - Mitrej nad Rožancem, v Kanižarici pa Muzej rudnika rjavega premoga. Na skrajnem jugovzhodu občine leži Vinica, rojstni kraj enega največjih slovenskih književnikov Otona Župančiča. V njegovi rojstni hiši je urejena Spominska hiša Otona Župančiča. V Žuničih je na ogled Šokčev dvor - uskoška domačija ter Belokranjska čebelarska učna pot. V Žuničih si obiskovalci lahko ogledajo prikaz domače obrti, od »semena do gvanta« , pišejo belokranjske pisanice, prikažejo obdelavo domače volne in konoplje za vrvi.

V občini Črnomelj sta dva krajinska parka bogata tako z naravno kot kulturno dediščino - Krajinskih park Lahinja in Krajinski park Kolpa. Za Belo krajino so značilni steljniki, porasli z brezovim gozdom in podrastjo orlove praproti. Posebnost pa je tudi edinstveno svetovno nahajališče črne človeške ribice ali črnega močerila , jamske dvoživke, endemita, ki živi le v podzemnih vodah Bele krajine. V Jelševniku pri Črnomlju si lahko to naravno bogastvo ogledate v Info centru črne človeške ribice.

Vas Kot pri Damlju je najjužnejša slovenska vas. Tu se lahko podate na pohod po najjužnejši slovenski pešpoti ob Kolpi od Radencev do Damlja, po slikovitem kolpskem kanjonu, po neokrnjeni naravi in po  neobljudenih točkah, kjer se lahko osvežite na izviru Trpotec, vodi večne mladosti.

Občina Črnomelj je prava destinacija tudi za športne navdušence. Bela krajina je namreč s svojim razgibanim terenom zelo primerna za pohodništvo in kolesarstvo. Obiskovalci in domačini se lahko odpravijo po številnih kolesarskih in pohodnih poteh. Od junija do septembra je zelo priljubljeno čolnarjenje po Kolpi, mesto pa se najde tudi za ribolov, taborjenje in druge aktivnosti v naravi. Številni kampi in glampingi v poletni sezoni omogočajo bivanje in številne aktivnosti na vodi (rafting, kanuing, supanje, ...)

Različni koncerti, prireditve in festivali poskrbijo, da v občini Črnomelj ni nikoli dolgčas. Konec junija poteka tradicionalno Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki že več kot 57 let skrbi za prikaz različne folklore, tako domače kot tuje. Poletje je v znamenju ČrnFesta, jesen pa je čas za Martinovanje. Sicer pa preko celega leta potekajo številni dogodki in prireditve različnih organizacij, društev ter posameznikov.

Vsekakor ne moremo mimo bogate kulinarične ponudbe, ki jo premore Bela krajina. Belokranjska pogača, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, prosta povitica in ajdova potica, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in jagenjček na ražnju.  V okusih Bele krajine so te tradicionalne jedi predstavljene in ponujene na sodoben način. Poleg gostiln so tudi številne turistične ter izletniške kmetije poznane po svoji odprtosti in gostoljubnosti, belokranjske dobrote so zato tam še okusnejše.

Začutite utrip občine Črnomelj v Beli krajini iz prve roke. Ob bogati in raznovrstni ponudbi zagotovo lahko prav vsak najde kaj po svojem okusu.

Preverite turistično ponudbo v občini Črnomelj.

Turistično informacijski center Črnomelj

Ulica Staneta Rozmana 1
SI-8340 Črnomelj

+386 40 883 162
+386 7 305 65 30